Защо Милена Маркова от Шумен си отряза косата

| обновено на 11.10.17 в 19:54

Още от древността хората отдавали много голямо значение на косата. Смятали, че тя е свързана с душата. Затова не само жените, но и мъжете са били дългокоси. Неслучайно библейската легенда разказва, че необикновената сила на Самсон се криела именно в косата му, а пък “плитките” на Горгона Медуза били в състояние буквално да вкаменят всеки, който ги погледне. Според едно от вярванията, ако човек с дълга коса я подстриже късо, това води до промяна в живота му. Точно промяна, но в живота на други жени, иска шуменката Милена Маркова. Тя отряза косата си като желанието ѝ е да я дари за перука, предназначена за онкоболни. Изработването на перуките от естествени коси не е никак евтино, нито толкова просто. За направата на една медицинска перука за жена или дете болни от рак или страдащи от загуба на коса, са необходими около 6 конски опашки с правилна дължина - над 30 см. и повече, от небоядисвана , ненакъдрена или по друг начин химически третирана коса. Косата на Милена отговаря на всички тези условия и съвсем скоро ще е част от перука, която ще върне самочувствието на някоя жена, минала през  химиотерапия. Оказва се обаче, че ако не живееш в столицата, пътят на косата до определените центрове и студиа за изработка на медицински перуки, е много дълъг. Людмила Борисова разговаря с Милена Маркова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ударни ремонти в Шумен

Община Шумен ще даде за ремонт на улици, тротоари и детски площадки през тази година над 2,5 млн. лв. Сумата е 3 пъти по-голяма от миналогодишната. За планираните ремонти съобщи зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров, който показа и списък с улиците. Чуйте репортаж на Георги Софронов.

публикувано на 20.03.18 в 15:31

Цяло Дулово на крак за бедстващи птици

Община Дулово обяви спасителна акция за щъркели. Служители, граждани и бизнесмени са изявили готовност да изхранят птиците. Ловните дружинки са ангажирани да обхождат землищата, а служители на общината проверяват за бедстващи птици край пътищата. С подробностите слушаме Айше Лятиф, която разговаря с кмета д-р Юксел Ахмед.

публикувано на 20.03.18 в 13:24

Пролетта идва в Шумен в 18 ч. въпреки снега

Пролетното равноденствие отбелязваме днес. А точно в 18 ч. довечера в Шумен ще настъпи астрономическата пролет. Само два са дните в годината, когато слънцето изгрява точно в източната точка на хоризонта и залязва точно в западната. В тези два дни през половината денонощие слънцето е над хоризонта, а през останалата половина – под него. Денят е равен..

публикувано на 20.03.18 в 13:12

С церебрална парализа животът продължава

Увеличава се броят на   хората с диагноза детска церебрална парализа през последните години. С ДЦП може да се води пълноценен живот при правилно лечение. Кой е верният път, по който родителите да потърсят помощ за детето си? Мина Денева разговаря по темата с д-р Лиляна Куздова - началник на отделението по Неонатология в МБАЛ - Шумен.

публикувано на 20.03.18 в 13:06

Цял ден добри хора спасяват щъркели

От тази сутрин в Радио Шумен получаваме информация от вас за намерени в Североизточна България измръзнали прелетни птици. Оказа се, че голяма част от тях останаха в капана на поледицата тази нощ. Със сигурност все още има такива, които бедстват. Изпращате ни снимки, в които се вижда в колко лошо здравословно състояние са голяма част от щъркелите, но..

публикувано на 19.03.18 в 16:11

Васил Василев: Путин спечели, защото обича народа си

„Когато докоснеш руснаците на тема родина, отечество, заплаха за отечеството те винаги реагират по този начин. Историята го е доказала. Така стана и на изборите вчера – поредната атака срещу Русия увеличи подкрепата за Путин". Така коментира за Радио Шумен изборните резултати политическият анализатор Васил Василев. Чуйте интервюто на Красимира Петкова с..

публикувано на 19.03.18 в 14:40

От сън спомени няма, но без него не може

Все повече хора страдат от безсъние. То се превръща в глобална епидемия. Според Световната асоциация по медицина на съня,  от непълноценен сън страдат до 45 процента от населението. Сред причините са стресът, напрежението и депресиите. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване,..

публикувано на 17.03.18 в 12:58