Защо Милена Маркова от Шумен си отряза косата

| обновено на 11.10.17 в 19:54

Още от древността хората отдавали много голямо значение на косата. Смятали, че тя е свързана с душата. Затова не само жените, но и мъжете са били дългокоси. Неслучайно библейската легенда разказва, че необикновената сила на Самсон се криела именно в косата му, а пък “плитките” на Горгона Медуза били в състояние буквално да вкаменят всеки, който ги погледне. Според едно от вярванията, ако човек с дълга коса я подстриже късо, това води до промяна в живота му. Точно промяна, но в живота на други жени, иска шуменката Милена Маркова. Тя отряза косата си като желанието ѝ е да я дари за перука, предназначена за онкоболни. Изработването на перуките от естествени коси не е никак евтино, нито толкова просто. За направата на една медицинска перука за жена или дете болни от рак или страдащи от загуба на коса, са необходими около 6 конски опашки с правилна дължина - над 30 см. и повече, от небоядисвана , ненакъдрена или по друг начин химически третирана коса. Косата на Милена отговаря на всички тези условия и съвсем скоро ще е част от перука, която ще върне самочувствието на някоя жена, минала през  химиотерапия. Оказва се обаче, че ако не живееш в столицата, пътят на косата до определените центрове и студиа за изработка на медицински перуки, е много дълъг. Людмила Борисова разговаря с Милена Маркова.ВИЖТЕ ОЩЕ

С грижа към бездомните - да изплетеш и подариш топлина

"Изплети топлина" е кампанията на фондацията "Има начин", която вече за шеста година ще подари топлина и любов на бездомниците. Доброволци от цялата страна могат да станат част от благотворителната инициатива. Единственото условие е да могат да плетат. Те ще получат напълно безплатно преждата, за да я превърнат в шалове, шапки, ръкавици и чорапи,..

публикувано на 22.10.17 в 11:55

За забранените стоки втора употреба

За никого не е тайна, че в обектите за дрехи втора употреба се предлагат забранени за продажба стоки. Всеки от вас е бил свидетел, че се продават обувки, бельо и бански костюми, а също и дрехи за бебета. Защо въпреки забраната тези стоки могат да се намерят в магазините, а какво твърдят потребители и търговци, можете да чуете в репортажа на Христина..

публикувано на 20.10.17 в 16:35

За финансовите проблеми на болницата в Силистра

Почти всички болници в страната имат проблем с бюджета. Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра също не е изключение. Това каза в интервю за Радио Шумен координаторът по лечебната дейност в силистренската болница д-р Лилия Русева. Според нея в България няма ясна методика за остойностяването на клиничните пътеки от страна на Здравната каса...

публикувано на 20.10.17 в 11:32

Мъжете VS жените в Европа според статистиката

20 октомври е обявен за Европейски ден на статистиката. Ще се отбележи за втори път. И за да опровергаят мнението, че статистиката е скучна, от НСИ представиха нова дигитална публикация - Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет. Данните могат да ни помогнат да разберем разнообразието и характеристиките на живота на..

публикувано на 20.10.17 в 10:00

Д-р Георги Славчев - младият лекар в шуменската болница

Рентгенологът д-р Георги Славчев е номиниран от Районната лекарска колегия в Шумен за „Млад лекар на годината”. С него се срещна Мина Денева.

публикувано на 19.10.17 в 17:01

Четири етноса - един език, български

Толкова са етносите, представени в основното училище в с. Средище, община Кайнарджа, което е известно с това, че в него учениците не намаляват, проектите за извънкласни форми - също. С европейски средства се поддържа училищната сграда, строена през 60-те години на миналия век, както и цялата материална база. Всичко е санирано и обновено, кабинетите са..

публикувано на 19.10.17 в 15:48

Бъдете по-внимателни в интернет

Социалните мрежи стават все по-предпочитано място за престъпниците и измамниците, алармират от ГДБОП и предупреждават потребителите да бъдат особено внимателни. Според статистиката над 3 милиарда души всекидневно използват социалната мрежа „Фейсбук”, а това от своя страна я прави арена за извършването на киберпрестъпления, заяви за Радио Шумен началникът..

публикувано на 18.10.17 в 16:01