Защо Милена Маркова от Шумен си отряза косата

| обновено на 11.10.17 в 19:54

Още от древността хората отдавали много голямо значение на косата. Смятали, че тя е свързана с душата. Затова не само жените, но и мъжете са били дългокоси. Неслучайно библейската легенда разказва, че необикновената сила на Самсон се криела именно в косата му, а пък “плитките” на Горгона Медуза били в състояние буквално да вкаменят всеки, който ги погледне. Според едно от вярванията, ако човек с дълга коса я подстриже късо, това води до промяна в живота му. Точно промяна, но в живота на други жени, иска шуменката Милена Маркова. Тя отряза косата си като желанието ѝ е да я дари за перука, предназначена за онкоболни. Изработването на перуките от естествени коси не е никак евтино, нито толкова просто. За направата на една медицинска перука за жена или дете болни от рак или страдащи от загуба на коса, са необходими около 6 конски опашки с правилна дължина - над 30 см. и повече, от небоядисвана , ненакъдрена или по друг начин химически третирана коса. Косата на Милена отговаря на всички тези условия и съвсем скоро ще е част от перука, която ще върне самочувствието на някоя жена, минала през  химиотерапия. Оказва се обаче, че ако не живееш в столицата, пътят на косата до определените центрове и студиа за изработка на медицински перуки, е много дълъг. Людмила Борисова разговаря с Милена Маркова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Изхвърлени кости и трупове на животни край Кочово

Трупове и скелети на едър рогат добитък в огромни количества са изхвърлени между село Кочово и Велики Преслав. Сигналът е подаден от гражданин, а проверка от експерти на място установява нарушението. Кметът на Велики Преслав Александър Горчев е подал сигнал в съответните институции и твърди, че е в омагьосън кръг – защо - чуйте какъв е мащаба..

публикувано на 17.07.18 в 17:41

Внимание! Крадците не ходят на море

Лятото е в разгара си. Време, когато всички ходят на почивка и оставят домовете си поне за седмица- две без надзор. Какво обаче е хубаво да знаем, преди да заключим входната врата и да тръгнем на път. Чуйте интервюто на Георги Софронов със ст. инспектор  Десислав Райчинов от Областната дирекция на МВР в Шумен.

публикувано на 17.07.18 в 15:42

За Върбино с песен

Иванка Маринова, която е родена в китното дуловското село Върбино, е събирател, съхранител и изпълнител на български фолклор. За първата запомнена песен, за любовта към родното и Добруджанския край, за книгата с над 700 песни, която се представи на ХХV фолклорен пенсионерски събор "Върбино"- 2018, чуйте в звуковия файл. Записът е от предаването..

публикувано на 17.07.18 в 15:17

Гунди, какъвто не го познаваме

28 истории за футболната легенда на „Левски” и „Ботев” Георги Аспарухов – Гунди е събрала новата книга на четирима колеги -спортни журналисти. Тя бе представена в Шумен от Георги Иванов и Кристиян Иванов, които заедно с Елица Младенова и Добромир Добрев са събрали истории и фотоси на един от най-големите футболисти за всички времена. Книгата „Гунди..

публикувано на 17.07.18 в 13:55

Дарение за деца вместо сватбени цветя

Младоженци от Русе дариха парите за цветя от сватбата си на фондация „Александър Русев“. Цветелина и Деян Даневи отправили апел към гостите си да не купуват цветя, а да отделят сумата, за да могат да я дарят за добра кауза. Решили да помогнат на фондация „Александър Русев“, която провежда водна   рехабилитация на деца с двигателни проблеми. Кои..

публикувано на 17.07.18 в 12:15

Иван Нейков: Не лекуваме болестта, само притъпяваме болката

Не лекуваме болестта, само притъпяваме болката. Думи на бившия социален министър Иван Нейков по повод проблемите на хората с увреждания . Повод за разговора на Красимира Петкова с него станаха поредните промени, свързани с интеграционните добавки, които тези хора ще получават. 

публикувано на 16.07.18 в 14:42
Фамилия Игнатови

Младите таланти на Шумен

С добри новини гости в студиото на Радио Шумен бяха пианистите Хасан и Ибрахим Игнатови, както и техните сестри - също близначки, народните певици Нермин и Мерлин. С талантливите деца бе и техният баща Денис Игнатов. С какво се занимават сега и какво им предстои? Чуйте интервюто на Жулиета Герова.

публикувано на 16.07.18 в 12:38