Защо Милена Маркова от Шумен си отряза косата

| обновено на 11.10.17 в 19:54

Още от древността хората отдавали много голямо значение на косата. Смятали, че тя е свързана с душата. Затова не само жените, но и мъжете са били дългокоси. Неслучайно библейската легенда разказва, че необикновената сила на Самсон се криела именно в косата му, а пък “плитките” на Горгона Медуза били в състояние буквално да вкаменят всеки, който ги погледне. Според едно от вярванията, ако човек с дълга коса я подстриже късо, това води до промяна в живота му. Точно промяна, но в живота на други жени, иска шуменката Милена Маркова. Тя отряза косата си като желанието ѝ е да я дари за перука, предназначена за онкоболни. Изработването на перуките от естествени коси не е никак евтино, нито толкова просто. За направата на една медицинска перука за жена или дете болни от рак или страдащи от загуба на коса, са необходими около 6 конски опашки с правилна дължина - над 30 см. и повече, от небоядисвана , ненакъдрена или по друг начин химически третирана коса. Косата на Милена отговаря на всички тези условия и съвсем скоро ще е част от перука, която ще върне самочувствието на някоя жена, минала през  химиотерапия. Оказва се обаче, че ако не живееш в столицата, пътят на косата до определените центрове и студиа за изработка на медицински перуки, е много дълъг. Людмила Борисова разговаря с Милена Маркова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Протести и нови цени на водата

Нови по-високи цени на водата ще има от следващата година, реши Комисията за енергийно и водно регулиране на свое закрито заседание днес. Жителите на 14 области, сред които Шумен, ще плащат по-висока цена на водата. До това решение се стигна заради влезлия в сила бизнес план на ВиК - Шумен. Радио Шумен припомня, че по-рано днес близо 150..

публикувано на 15.12.17 в 16:05

Малките лъвчета на Разград - в Пазарджик или Холандия?

Докладна записка на кмета на Разград, свързана с бъдещето на малките лъвчета от местния зоопарк, разбуни духовете. Предлага се лъвчетата да се преместят в зоопарка в Пазарджик, но природозащитните организации, които в момента се грижат за животните, не са съгласни да ги оставят зад решетки. Историята на двете лъвчета Терез и Масуд започва драматично..

публикувано на 15.12.17 в 15:16

Проблемът с неизплатените заплати е решен

Направените промени в Кодекса на труда са добри и ще помагат в работата на синдикатите. Това каза за Радио Шумен Радостин Павлов, експерт в Регионалния съвет на КНСБ в Шумен. Росица Арабаджиева разговаря с него във връзка с новите моменти в трудовия кодекс , които депутатите гласуваха вчера. Повод да го потърсим беше и изказването на омбудсмана Мая..

публикувано на 14.12.17 в 14:06

Да следваш мечтите си

Човек трябва да следва мечтите си и да има вяра в себе си. Това казва 50-годишният Рафи Неджат от дуловското село Долец, който се занимава с дърводелство от 20 години. Твърди, че е единственият майстор в близките села от общината. Въпреки това обаче все по-малко са хората, които прибягват до този вид услуги. Защо? Ще научим от разговора на Айше Лятиф..

публикувано на 14.12.17 в 12:59

Търсят лек за общинските болници

Две болници в Североизточна България бяха посочени   като заплашени от фалит на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Радио Шумен припомня, че там бяха обсъдени мерки за оздравяване на общинските болници. Мина Денева от Радио Шумен събра информация за болниците в Омуртаг и Тутракан, които бяха изрично споменати.

публикувано на 13.12.17 в 17:25

Тялото не може да спре полета на духа

„Да гледаш отстрани“ - така се нарича стихосбирката на Ирина Стоянова от Попово. Авторката е пример за това, че неподвижното тяло не може да ограничи полета духа. Ирина Стоянова е със сериозно неврологично заболяване, което я прави почти неподвижна, тя разговаря трудно. Но не спира да пише. Поетичната й книга вече е на пазара. Можете да си я..

публикувано на 13.12.17 в 17:18

Обсъждат развитието на биосферен парк "Сребърна"

Развитието на биосферен парк „Сребърна“ се обсъжда в поредица от работни срещи в Силистренско. Радио Шумен припомня, че след като от русенската инспекция подготвиха мотивирано предложение до ЮНЕСКО, това лято международната организация обяви резервата Сребърна за биосферен парк. „Оттук нататък ще има доста работа“, категорична е Анелия Николова,..

публикувано на 12.12.17 в 16:16