Обичаят „Къносване на булка”

Автентичен изворен фолклор пазят и изпълняват участниците във фолклорната група към читалище „Светлина” в разградското село Мортагоново, разказва неговият секретар Мюведет Ислям. От последното възстановяване на групата се навършват 10 години, а в нейната история има различни периоди на спиране и възстановяване. Най-атрактивното, което показват жените от Мортагоново е обичаят „Къносване на булката”, донесъл първата награда на групата от първото издание на Фестивала на туристическите забавления и анимации в Русе през 2008 година. За него и за изворния турски фолклор от региона ще разкажем в рубриката „Лицата на живота”.ВИЖТЕ ОЩЕ

Ударни ремонти в Шумен

Община Шумен ще даде за ремонт на улици, тротоари и детски площадки през тази година над 2,5 млн. лв. Сумата е 3 пъти по-голяма от миналогодишната. За планираните ремонти съобщи зам.-кметът по строителство инж. Боян Тодоров, който показа и списък с улиците. Чуйте репортаж на Георги Софронов.

публикувано на 20.03.18 в 15:31

Цяло Дулово на крак за бедстващи птици

Община Дулово обяви спасителна акция за щъркели. Служители, граждани и бизнесмени са изявили готовност да изхранят птиците. Ловните дружинки са ангажирани да обхождат землищата, а служители на общината проверяват за бедстващи птици край пътищата. С подробностите слушаме Айше Лятиф, която разговаря с кмета д-р Юксел Ахмед.

публикувано на 20.03.18 в 13:24

Пролетта идва в Шумен в 18 ч. въпреки снега

Пролетното равноденствие отбелязваме днес. А точно в 18 ч. довечера в Шумен ще настъпи астрономическата пролет. Само два са дните в годината, когато слънцето изгрява точно в източната точка на хоризонта и залязва точно в западната. В тези два дни през половината денонощие слънцето е над хоризонта, а през останалата половина – под него. Денят е равен..

публикувано на 20.03.18 в 13:12

С церебрална парализа животът продължава

Увеличава се броят на   хората с диагноза детска церебрална парализа през последните години. С ДЦП може да се води пълноценен живот при правилно лечение. Кой е верният път, по който родителите да потърсят помощ за детето си? Мина Денева разговаря по темата с д-р Лиляна Куздова - началник на отделението по Неонатология в МБАЛ - Шумен.

публикувано на 20.03.18 в 13:06

Цял ден добри хора спасяват щъркели

От тази сутрин в Радио Шумен получаваме информация от вас за намерени в Североизточна България измръзнали прелетни птици. Оказа се, че голяма част от тях останаха в капана на поледицата тази нощ. Със сигурност все още има такива, които бедстват. Изпращате ни снимки, в които се вижда в колко лошо здравословно състояние са голяма част от щъркелите, но..

публикувано на 19.03.18 в 16:11

Васил Василев: Путин спечели, защото обича народа си

„Когато докоснеш руснаците на тема родина, отечество, заплаха за отечеството те винаги реагират по този начин. Историята го е доказала. Така стана и на изборите вчера – поредната атака срещу Русия увеличи подкрепата за Путин". Така коментира за Радио Шумен изборните резултати политическият анализатор Васил Василев. Чуйте интервюто на Красимира Петкова с..

публикувано на 19.03.18 в 14:40

От сън спомени няма, но без него не може

Все повече хора страдат от безсъние. То се превръща в глобална епидемия. Според Световната асоциация по медицина на съня,  от непълноценен сън страдат до 45 процента от населението. Сред причините са стресът, напрежението и депресиите. Множество медицински изследвания доказват, че липсата на добър сън е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване,..

публикувано на 17.03.18 в 12:58