Йовчо Крушев ще свири в Шумен

Снимка: личен архив

Проф. Йовчо Крушев е гост-солистът на Шуменската филхармония. Тази вечер се открива новият творчески сезон на симфоничния оркестър. В програмата ще бъдат представени произведения на Бетовен и Пол Дюка. Виртуозният пианист ще изпълни Първия концерт за пиано и оркестър от Бетовен и „Нощи в градините на Испания“ от Мануел де Файя. Според проф. Крушев дори в сериозната класическа музика може да има забавление - интелектуално или естетическо удоволствие. "Не бива да се забравя хедонизма в изкуството. Не може да има сериозна класическа музика, която да потиска хората. Всичко е за забавление", добави професорът. Новият творчески сезон на Шуменска филхармония се открива от 19 часа довечера с концерта на проф. Йовчо Крушев. Диригент е Калина Василева. В програмата ще прозвучат още увертюрата към единствената опера, написана от Бетовен „Фиделио“ и виртуозното произведение „Чиракът-магьосник“ от Пол Дюка.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Белоев за третия си мандат като ректор на Русенския университет

Една от водещите теми на седмицата беше избирането на проф. Христо Белоев за ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев”. Той бе подкрепен от 176 души от присъстващи 224 на изборите, на които Белоев бе единствен кандидат. До вота се стигна, след като проф. Велизара Пенчева подаде оставка пред Академичния съвет на висшето учебно заведение. Така проф...

публикувано на 23.02.18 в 15:59

Изложба „Конят в бита на балканджията“

„Конят в бита на балканджията“ се нарича изложбата на Етнографския музей на открито „Етъра“, която ще бъде открита днес в Търговище. От 17 ч. в Славейковото училище ще бъдат показани над 100 експоната и снимки за ролята на коня в живота на българите през Възраждането до 40-те години на ХХ век. „Конят е бил другар, помощник и имане. Балканджиите го..

публикувано на 23.02.18 в 09:39

Кастинги в шуменския театър

Драматично-кукленият театър „Васил Друмев” в Шумен организира два кастинга. Поводът е проектът на проф. Пламен Марков, наречен „Началото на криворазбирането”. Той е посветен на 185 години от рождението и 140 години от смъртта на Добри Войников. Кастингите ще се проведат на 24 февруари от 10 часа в Шумен и на 26 февруари от 11 часа в столичния Театър на..

публикувано на 22.02.18 в 17:10
Момент от официалната премиера на филма

Нокаут или всичко, което тя написа

Днес режисьорът Ники Илиев и актьорът Орлин Павлов пристигат в Шумен за безплатна прожекция на новия им съвместен филм „Нокаут“. Тя ще се състои от 18.30 ч. в Младежкия дом. След прожекцията е предвидена творческа среща с Ники Илиев и Орлин Павлов. „Контактът със зрителите е много важен, той осмисля нашата работа. Ако филмът им е харесал, искам да го видя..

публикувано на 22.02.18 в 16:35

Областна комисия обсъди проекта за паметник, посветен на VII Преславски пехотен полк

Днес се състоя заседание на Областната комисия за военните паметници в Шумен. Две точки бяха в дневния й ред – актуализиране на областния регистър, на картотеката на военните паметници и дискусия за промяната на предложената визия за паметника – портал на VII Преславски пехотен полк. Срещата бе водена от заместник областния управител на Шумен Петко..

публикувано на 22.02.18 в 15:57

Връчват наградите от поетичен конкурс

Наградите от Националния конкурс за поезия "Любовта е пи янство или пиянство от любов" ще бъдат връчени днес в Силистра. Конкурсът е под егидата на кмета на Общината Юлиян Найденов. Той се провежда за 17-та поредна година. 131 творби са получени от участници от всички краища на страната, като най-много писма са постъпили от София, Пловдив, Варна и..

публикувано на 22.02.18 в 11:22

Петър Чухов е носител на Националната награда за лирика "Иван Пейчев", от СБП не са съгласни с избора

Журито, което присъжда Националната награда за лирика „Иван Пейчев“, заседава днес в Шумен. Отново Петър Чухов бе избран за носител на приза, както и в първото заседание на журито през декември миналата година, което Община Шумен реши да преповтори, по настояване на Съюза на българските писатели. Членовете на журито от квотата на Съюза отказаха да..

публикувано на 21.02.18 в 15:00