Старобългаристиката днес е лукс

Снимка: Радио Шумен
Два повода събраха днес във Велики Преслав учени от България и света. Първият е конференцията, посветена на Епископ Константин Преславски и неговата епоха и втората - 40-тата годишнина от създаването на първия научен център в Шуменския университет - Преславската книжовна школа. На специална церемония бяха отличени специалистите - създатели на центъра и на изследователите на преславското книжовно наследство. Миглена Стефанова разказва още.ВИЖТЕ ОЩЕ
Източник: facebook.com/sfirart

За фалшивите новини и печалбата от тях?

Редица интернет медии обявиха, че автор на този впечатляващ триизмерен графит е шуменец с име Стоян Петров, който живее от 10 г. в Кентъки, САЩ. Проверка на Радио Шумен обаче показа, че графитът е изрисуван от испанския творец Сфхир. Изображението е създадено по време на тазгодишния летен фестивал на уличното изкуство SIAC2 в Гуарда, Португалия...

публикувано на 16.10.17 в 17:02

Свидетелите на Йехова оспорват

Текстове от Наредба 1 на Община Шумен атакуваха пред Административния съд от религиозната общност „Свидетели на Йехова“. Оспорват се забраните за агитация по домовете, около училища и детски заведения, и в културни институции. Чуйте каква е позицията на защитниците на наредбата и какви са тезите на спорещите страни.

публикувано на 16.10.17 в 14:35

Повече за промените в застраховките

От началото на следващата година застраховките „Гражданска отговорност" ще се определят индивидуално за всеки шофьор. Това ще става на база нарушенията, които е извършил на пътя. Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения - по-висока. За най-недисциплинираните шофьори цената на..

публикувано на 16.10.17 в 14:31

Очни прегледи за деца в Разград

Очни прегледи за деца бяха организирани в Разград като част от профилактичните дейности в Общинската програма за закрила на детето. Скринингът се проведе при децата от IV подготвителна група в детските градини и в училищата на общината. В днешния Световен ден на зрението потърсихме съветите на разградския специалист-офталмолог д-р Ангелина Миткова. През..

публикувано на 13.10.17 в 14:47

Среща в Смядово за ползите от членството на България в ЕС

Срещи с граждани на различни общини по темите за членството на България в Европейския съюз и бъдещото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, организира областната управа на Шумен. Информационната инициатива е под мотото „Съединението прави силата”. Първата среща ще се състои днес, в Смядово, в Народно читалище „Братство-1860“, от..

публикувано на 13.10.17 в 10:13

Ученици влязоха в ролята на общински съветници

По повод Деня на българските общини сесийната зала Шумен посрещна около 40 ученици от всички училища в града. Младежите влязоха в ролята на общински съветници, а Георги Велков от Професионалната гимназия по икономика се самопредложи за кмет. По време на ученическото заседание временният градоначалник внесе докладна, която предложи ограничаването на..

публикувано на 12.10.17 в 16:13

"Движение България на гражданите" с анти-ГЕРБ съюз

Борбата с телефонните измамници не може да е успешна докато има полицейски чадър, това обяви в Шумен лидерът на Движение България на гражданите Димитър Делчев. Той даде за пример случай в Пловдив и заяви, че са необходими законодателни промени за по-успешна битка с измамниците. Делчев заедно с Найден Зеленогорски от ръководството на Реформаторския..

публикувано на 12.10.17 в 16:02