40 години Преславска книжовна школа

Доц. Мария Тихова получи званието „почетен професор“ и плакет на Шуменския университет по повод 40-тата годишнина от създаването на Научния център „Преславска книжовна школа“. На церемония днес в Археологическия музей на Велики Преслав почетни сребърни значки получиха професорите по старобългаристика Иван Добрев, Пиринка Пенкова, Мария Спасова, Анчо Калоянов, Христо Трендафилов и Уилям Федер от Холандия. "Старобългаристиката започва да е застрашен вид. Признавам го с огромно съжаление. В университета в Чикаго е закрита докторската програма по славистика. Това е голяма загуба", каза пред Радио Шумен Уилям Федер. Почетни знаци бяха връчени и от кмета на община Велики Преслав Александър Горчев. По време на форума, посветен на годишнината на Преславската книжовна школа стана ясно, че специална комисия изготвя аргументите за канонизирането на Епископ Константин Преславски. По процедура Светият синод на Българската православна църква трябва да свика събор, на който да определи датата от календара, на която ще се чества книжовника. Преди това трябва бъде написано житие, химн и канон на светеца.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Бай Кольо от Хитрино

Бай Кольо от Хитрино е настанен в Дома за стари хора

От днес Николай Стойков, пострадал при взрива на влаковата композиция в Хитрино преди година, е настанен в Дома за стари хора в Шумен. Това стана възможно благодарение на съвместните усилия на дирекциите „Социално подпомагане“ в Шумен и Венец. На 20 ноември мъжът е подал заявление в социалната служба във Венец за ползване на услугите на Дома за стари..

публикувано на 12.12.17 в 17:11

Областна структура на Движение "Да, България" в Шумен

Местна структура на Движение "Да, България" бе учредена на 11 декември в Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на партията. За председател бе избран Ивайло Ганчев. Той работи като адвокат към Софийската адвокатска колегия от 17 години. Започва професионалната си кариера като правен сътрудник в сдружението „Българска асоциация гражданско общество и..

обновено на 12.12.17 в 16:47

2000 лв. събраха деца за Борко

В кампанията за събиране на средства за скъпите медицински изследванията на 15-годишния шуменец Борислав Борисов се включи и СУ „Сава Доброплодни“. По време на организиран в училището по изкуствата коледен базар са събрани около 2000 лв. До края на седмицата продължава и дарителската кампания по класове, съобщиха от ръководството на училището в..

публикувано на 12.12.17 в 16:28

Петър Чухов е носителят на наградата "Иван Пейчев"

Петър Чухов е тазгодишният носител на националната награда „Иван Пейчев“. Призът му е присъден за книгата "АДdicted". Тя е избрана измежду 103 творби от 82 автори, участвали в конкурса, съобщи един от членовете на журито Антонин Горчев. "Доста трудно разпределение на участниците между деветимата членове на журито кой коя книга да чете. Журито излезе с..

публикувано на 12.12.17 в 14:31

На Игнажден освещават параклиса на болницата

Освещаването на параклиса, който носи името на целителя Св. Великомъченик Пантелеймон и се намира в болницата, ще бъде извършено на 20 декември – Игнажден. Службата ще води Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от Варна и Шумен. „Идеята е да има място, където болни или техните близки да..

публикувано на 12.12.17 в 14:13

Отново дрогиран шофьор зад волана

23-годишен шуменец е задържан за шофиране след употреба на наркотици. Около 1 ч. тази нощ за проверка на улица „Алеко Константинов“ е спрян лек автомобил „Рено“ с шуменска регистрация. Тестът на водача отчел положителна проба за амфетамин. Шуменецът не е дал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен.

публикувано на 12.12.17 в 14:01

Продължава премахването на незаконни кабели в Шумен

От 8 януари ще започне поредното принудително отстраняване на незаконно изградената въздушна мрежа, която преминава по стълбовете за уличното осветление в Шумен. Това съобщи днес заместник-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров. "На моменти Общината се чувства безсилна да реши този проблем. Призоваваме тук да се включат прокуратура и..

публикувано на 12.12.17 в 13:48