40 години Преславска книжовна школа

Доц. Мария Тихова получи званието „почетен професор“ и плакет на Шуменския университет по повод 40-тата годишнина от създаването на Научния център „Преславска книжовна школа“. На церемония днес в Археологическия музей на Велики Преслав почетни сребърни значки получиха професорите по старобългаристика Иван Добрев, Пиринка Пенкова, Мария Спасова, Анчо Калоянов, Христо Трендафилов и Уилям Федер от Холандия. "Старобългаристиката започва да е застрашен вид. Признавам го с огромно съжаление. В университета в Чикаго е закрита докторската програма по славистика. Това е голяма загуба", каза пред Радио Шумен Уилям Федер. Почетни знаци бяха връчени и от кмета на община Велики Преслав Александър Горчев. По време на форума, посветен на годишнината на Преславската книжовна школа стана ясно, че специална комисия изготвя аргументите за канонизирането на Епископ Константин Преславски. По процедура Светият синод на Българската православна църква трябва да свика събор, на който да определи датата от календара, на която ще се чества книжовника. Преди това трябва бъде написано житие, химн и канон на светеца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменец псува полицаи, спа в ареста

Мъж отнесе два акта, след като сигнализира в полицията за откраднат велосипед в Шумен. Сигналът е бил подаден след 22 часа снощи на тел. 112. На място, видимо пиян мъж обяснил на полицаите за изчезването на велосипеда. След като униформените обяснили, че ще прегледат записи от охранителни камери, мъжът започнал да ги обижда. Когато отказал да представи..

публикувано на 17.10.17 в 13:19

Режим на водата във Върбица

Голяма част от Върбица е без вода, а причината е авария от вчера, която все още не е локализирана. Това каза за Радио Шумен директорът на ВиК Шумен инж. Красимир Марков. Екипи обследват различни райони и това налага режимно спиране на водата от утре. Водоподаването от водоема ще се ограничава от 12 до 20 ч. през ден. Според Марков, ще бъдат засегнати..

публикувано на 17.10.17 в 11:22

Предлагат екипа на Поликлиниката за награда

Екипът на Диагностично - консултативен център 1 в Шумен е предложен за наградата „Заслужил медицински колектив” на община Шумен за 2017 година. Това стана ясно по време на Консултативния съвет към Общинския съвет в Шумен. Предложението трябва да бъде гласувано по време на сесията, която ще се проведе на 26 октомври. Номинацията на екипа на ДКЦ е направена..

публикувано на 16.10.17 в 15:59

Кметът поздрави мажоретките за медала

Кметът на община Шумен Любомир Христов поздрави шуменските мажоретки, които спечелиха бронзов медал на Европейското първенство в Холандия. В състезанието се включиха участници от 14 държави. Националният отбор на България беше представен от съставите на градовете Шумен, Свиленград и Нови Пазар, които спечелиха квоти за участие на Държавното първенство..

публикувано на 16.10.17 в 14:41

Побой в Илия Блъсково завърши с арест

23-годишен жител на село Илия Блъсково е задържан в нощта срещу събота, заради побой. Според получения сигнал двама мъже в нетрезво състояние се скарали, а свадата им прераснала в сбиване. На място е изпратен полицейски екип. Мъжете са предупредени да не се саморазправят, съставени са им протоколи. Малко след като си тръгнали полицаите, бил получен втори..

публикувано на 16.10.17 в 14:11

Свидетелите на Йехова оспорват общинска наредба

Текстове от Наредба 1 на община Шумен оспорваха пред Административния съд от религиозната общност „Свидетели на Йехова“. Оспорват се забраните за агитация по домовете, около училища и детски заведения, и в културни институции. Жалбоподателите считат, че това противоречи на Закона за вероизповеданията, Европейската конвенция за правата на човека и..

публикувано на 16.10.17 в 11:47

Интегрират учениците от помощните училища

16 ученици от шуменското Помощно училище вече са интегрирани и учат в масовите училища. Съгласно изискванията на новия закон за предучилищното и училищното образование, от тази учебна година Помощното училище вече е Център за специална образователна подкрепа. "Образование и рехабилитация в него ще получават 50 специални деца. Те ще бъдат разпределени не в..

публикувано на 16.10.17 в 09:47