40 години Преславска книжовна школа

Доц. Мария Тихова получи званието „почетен професор“ и плакет на Шуменския университет по повод 40-тата годишнина от създаването на Научния център „Преславска книжовна школа“. На церемония днес в Археологическия музей на Велики Преслав почетни сребърни значки получиха професорите по старобългаристика Иван Добрев, Пиринка Пенкова, Мария Спасова, Анчо Калоянов, Христо Трендафилов и Уилям Федер от Холандия. "Старобългаристиката започва да е застрашен вид. Признавам го с огромно съжаление. В университета в Чикаго е закрита докторската програма по славистика. Това е голяма загуба", каза пред Радио Шумен Уилям Федер. Почетни знаци бяха връчени и от кмета на община Велики Преслав Александър Горчев. По време на форума, посветен на годишнината на Преславската книжовна школа стана ясно, че специална комисия изготвя аргументите за канонизирането на Епископ Константин Преславски. По процедура Светият синод на Българската православна църква трябва да свика събор, на който да определи датата от календара, на която ще се чества книжовника. Преди това трябва бъде написано житие, химн и канон на светеца.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменска улица на път да пропадне

Голяма заплаха грози кв. "Тракия" в Шумен. Една от основните улици - "Дедеагач", е на път да пропадне. Според общинския съветник Сунай Садък, това е най-сериозният инфраструктурен проблем на града в момента, стана ясно по време на заседание на икономическата комисия днес. Съветникът предложи в плана за развитие на ВиК-Шумен, да бъде добавено..

публикувано на 20.02.18 в 13:41

Икономическата комисия даде рамо на ВиК

Икономическата комисия към Общинския съвет в Шумен се съгласи единодушно кметът Любомир Христов да подкрепи инвестиционната програма на водоснабдителното дружество за 2018 г. на предстоящото заседание на ВиК асоциацията. То ще се проведе на 27 февруари. „Предвидените средства са между 600 000 лв. и 700 000 лв. за годината. С тези пари не могат да се случат..

публикувано на 20.02.18 в 13:17

"Синя зона" в Шумен от март

Община Шумен обяви обществена поръчка за 5 паркинг автомата и СМС-система, необходими за въвеждането на „синя зона“ в града. Това става ясно от информация, публикувана в сайта на Агенцията за обществени поръчки. Прогнозната стойност на поръчката е 65 050 лв. Изискването е паркинг автоматите да работят с монети от 5 стотинки до 2 лева и с банкови..

публикувано на 20.02.18 в 12:08

Установиха незаконна сеч в "Паламара"

Извършители на незаконна сеч са заловени в границите на Държавното ловно стопанство „Паламара”. Нарушителите са добили 5 куб. метра дърва за огрев, които са задържани от служителите на стопанството. Конфискуван е и автомобилът, с който е транспортирана незаконно дървесината. По случая са съставени два акта. В рамките на изминалата седмица в горските и..

публикувано на 20.02.18 в 11:36

Пламна стара училищна сграда

Пожар в неизползваема сграда на бивше училище в село Долина са гасили огнеборците вчера. Унищожени са около 20 квадратни метра каратаван. За гасенето пожарникарите от Каолиново са използвали 3500 литра вода. Започнато е досъдебно производство. Причините за възникване на пожара се изясняват.

публикувано на 20.02.18 в 11:16

Мартенички за Рая

Благотворителна разпродажба на мартенички ще има днес в детската ясла „Звездици“ в Шумен. Всички приходи ще бъдат дарени за лечението на 5-годишната Рая. Момиченцето се нуждае от операция в САЩ, за да започне да стъпва стабилно. Рая има детска церебрална парализа, а Фондът за лечение на деца в чужбина не е одобрил молбата за лечение. Всеки, който иска..

публикувано на 20.02.18 в 10:13

Швейцария екипира наши доброволци

Нова екипировка и оборудване ще получи доброволното формирование във Велики Преслав. Дарението е предоставено от Федералната служба за защита на населението на Конфедерация Швейцария и ще бъде връчено на официална церемония от 11 ч. днес в София. Кметът на Велики Преслав Александър Горчев уточни, че помощта е предоставена по инициатива на Националното..

публикувано на 20.02.18 в 09:52