Десетокласниците ще кандидатстват за "Приложен програмист"

Снимка: БГНЕС
Десетокласниците могат да се обучават по професията „Приложен програмист“, съобщават от Министерството на образованието. Кандидатстването и приемът на кандидатите ще става през интернет. Крайният срок за регистрация е 10 ноември. Класовете ще бъдат сформирани, след като кандидатите решат входящия тест. Системата за него ще е отворена за 48 часа на 11-12 ноември, а учениците трябва да се справят с въпросника за 1 час. За обучението могат да кандидатстват десетокласници от цялата страна, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“. Обучението ще бъде в пет училища-центрове, като единият от тях ще бъде в Русе. Подготовката на учениците за приложни програмисти е безплатна, като на всеки от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна. Всички, завършили тригодишното обучение, ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист".
     


ВИЖТЕ ОЩЕ

Анкета оценява статистиката от НОИ

Националният осигурителен институт започва онлайн проучване за оценка на удовлетвореността на потребителите от статистическата информация, публикувана от НОИ. Специално разработената анкетна карта е изпратена на около 70 заинтересовани страни и е достъпна за всички на интернет страницата на НОИ. Целта на проучването е да се определят силните и..

публикувано на 16.07.18 в 15:12

Важно за бъдещите осмокласници

Учениците, приети в 8 клас на второ класиране, трябва да се запишат в съответното училище до вторник (17 юли) включително. Тези, които не направят това, няма да запазят мястото си и ще трябва да кандидатстват отново за местата, останали след второто класиране. А те ще бъдат обявени на 19 юли. Подаването на заявления за участие в третото..

публикувано на 16.07.18 в 10:02

Без ток на 16 юли

От 09:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в Мартен и  селата  Сандрово и Бабово и с. Бръшлен. В същите часове ток няма да има  в част от селата Голямо Враново и Николово. От 09:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на вилна зона "Драката" в Търговище. В същите часове без ток ще е шуменското с. Лиси връх. От..

публикувано на 16.07.18 в 08:08

Слънчево, следобед с краткотрайни валежи

Днес ще преобладава слънчево време. Около и следобед ще се развива купеста облачност, но само на отделни места е възможно да превали слаб краткотраен дъжд. Ще духа слаб, по крайбрежието преди обед до умерен вятър от запад-северозапад. Следобед по крайбрежието ще се обърне от юг-югоизток и ще отслабне. Максимални температури между 27 и 32 градуса,..

публикувано на 16.07.18 в 07:49

Времето тази вечер и утре

До утре преди обед ще преобладава ясно и слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места е възможно да превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад. Минимални температури между 16 и 21, максимални от 27 до 32 градуса. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на..

публикувано на 15.07.18 в 18:43

МВР спря автомобили с овце за продажба

Само днес полицията и ветеринарните власти в засегнатите от чумата общини са спрели 3-4 автомобила, в чиито багажници са открили овце, превозвани с цел да бъдат продадени извън Ямболска област. Това съобщи директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев. Според него търговията с животни от областите със заразни заболявания е бизнес, който не е от вчера:..

публикувано на 15.07.18 в 17:43

Мердин Байрям посети Силиври

Кмета на Върбица Мердин Байрям беше на двудневно посещение в побратимения турски град Силиври с част от своя екип. Гостуването е по покана на турската община и нейния кмет Йозкан Ъшъклар, с когото си сътрудничат от 4 години. През двата почивни дни в Силиври се проведе фестивал на биволското кисело мляко с редица културни прояви, в които са взели..

публикувано на 15.07.18 в 15:39