Десетокласниците ще кандидатстват за "Приложен програмист"

БГНЕС
Десетокласниците могат да се обучават по професията „Приложен програмист“, съобщават от Министерството на образованието. Кандидатстването и приемът на кандидатите ще става през интернет. Крайният срок за регистрация е 10 ноември. Класовете ще бъдат сформирани, след като кандидатите решат входящия тест. Системата за него ще е отворена за 48 часа на 11-12 ноември, а учениците трябва да се справят с въпросника за 1 час. За обучението могат да кандидатстват десетокласници от цялата страна, които в момента не се обучават по професии от направлението „Компютърни науки“. Обучението ще бъде в пет училища-центрове, като единият от тях ще бъде в Русе. Подготовката на учениците за приложни програмисти е безплатна, като на всеки от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна. Всички, завършили тригодишното обучение, ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист".
     


ВИЖТЕ ОЩЕ
dyzhdovni_oblaci

Вторник - дъждове, на Димитровден - слънце

В понеделник времето ще е предимно облачно, до вечерта на места ще завали слаб дъжд. Ще остане сравнително топло с минимални температури между 11 и 16 градуса и максимални между 17 и 22. Във вторник и сряда под влиянието на средиземноморски циклон ще има повсеместни валежи, със значителни количества в отделни райони. Ще нахлува студен въздух и..

публикувано на 22.10.17 в 15:55

Полицаите обещават всекидневни протести след Нова година

Стотици полицаи от цялата страна се събраха на поредното шествие и Национален протест в София. Те са част от планираното през юли недоволство, чийто организатор е Синдикалната федерация на служителите в МВР. „Неглижирането на исканията и оставането на заден план на проблемите свързани с МВР, както и заплащането на служителите минават всякакви..

публикувано на 22.10.17 в 15:49

Полицаите отново протестират

На площад „Народно събрание“ започна протеста на стотици членове на Синдикалната федерация на служителите в МВР и на синдикат "Огнеборец". Митингът е под надслов „За достойно заплащане”. Полицаите, които са дежурни днес, носят значки на униформите си в знак на подкрепа и солидарност към своите колеги. Днешният Национален протест в София е..

публикувано на 22.10.17 в 13:45

"Изплети топлина" търси своите доброволци

Доброволци от цялата страна могат да се включат в кампанията „Изплети топлина“ на Фондацията „Има начин“. До края на ноември желаещите да са част от инициативата трябва да изплетат топли шапки, шалове, ръкавици и чорапи, които след това ще бъдат подарени на хора без дом. Преждата и всички останали консумативи се предоставят от организаторите,..

публикувано на 22.10.17 в 11:30
yabalki;esen

Агропрогноза до Димитровден

  Част от селскостопанските дейности на полето ще се забавят или отложат, заради о чакваното понижение на сутрешните и дневните температури с 5 - 6 градуса през новата седмица и предстоящите валежи. До вторник ще продължат сеитбите на есенни култури ечемик и пшеница, там където времето позволи и не паднат обилни превалявания от дъжд. Много..

публикувано на 22.10.17 в 07:50

Захлаждане

Днес ще е слънчево, с временни увеличения на облачността. До обяд ще духа слаб до умерен вятър от север – северозапад, а след пладне от изток – североизток. Максималните температури на въздуха ще започнат бавно да се понижават и в неделния ден ще са между 18 и 23 градуса, за Шумен – 21. В началото на новата седмица времето ще бъде предимно..

публикувано на 22.10.17 в 07:30

Звездопад тази нощ

В съботната нощ на 21 октомври и в неделя е максимума на Метеорния дъжд Орионид.По данни от Международната метеорна организация той е със средна честота , т.е 25 метеора на час. Потокът е активен от 23 септември до 27 ноември, уточни доц.д-р Сунай Ибрямов от Шуменският университет. Той е породен от най-известната комета - Халеевата комета,..

публикувано на 21.10.17 в 20:25