Днес почитаме Свети Мина - покровител на семейството

Името на Свети Мина означава "месечина, луна". Освен покровител на семейството той пази сираците и бездомните, както се смята и за патрон на всички народни лечители, знахари, воини и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата , след мъчения, бил посечен с меч в 296 година. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Тогава блаженият Мина се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. В народните представи Свети Мина бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат зли сили. Именици днес са  Мина, Минка, Виктор, Виктория и Викентий.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток днес

От 09:00 ч. до 16:00 ч.  ще бъде прекъснато електрозахранването в част от търговищкото  с. Драгановец,  абонати захранвани от СТП 1 Драгановец. От 09:00 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в част от  Нови пазар - ул. "Цар Симеон", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Ильо войвода", ул. "Хан Крум", ул. "Пирин", ул. "Васил Петлешков", ул. "Отец..

публикувано на 21.09.19 в 07:51

Слънчева събота

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб северен вятър, по крайбрежието до умерен североизточен, който по-късно следобед ще се обърне от югоизток. Максимални температури между 18 и 23 градуса, за Шумен около 19.

публикувано на 21.09.19 в 07:39

Спират големите камиони

От 16 ч. до 20 ч. днес се спира движението на камионите над 12 т по автомагистралите и най-натоварените пътища, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна Инфраструктура“. Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност по пътната мрежа. Във връзка с очаквания интензивен трафик, агенцията апелира към шофьорите..

публикувано на 20.09.19 в 15:13

Спиране на тока на 20 септември

За планови прекъсвания на тока днес в областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен предупреждават от електроразпределителното дружество на Североизтока. Причина са профилактика и неотложни ремонти на електросъоръженията. В Разградска област спиране на електрозахранването ще има от 9 до 17 ч. в селата: Равно , Каменово ; Сеслав , Черешово..

публикувано на 20.09.19 в 06:49

Дъждовен петък, очакват се слани

Времето над Шумен е облачно, духа слаб северозападен вятър (4м/сек.). Количеството на падналия дъжд е 0,8 л/кв.м. Температурата на въздуха е 11 градуса, относителната влажност на въздуха е 78%, а атмосферното налягане е 994 хектохпаскала и през деня ще се повишава. В Русе температурата е 14 градуса, вали дъжд, количеството на валежа е 2..

публикувано на 20.09.19 в 06:25

СЕМ сезира прокуратурата

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще сезира прокуратурата с искане за проверка по изнесените твърдения за натиск върху Българското национално радио (БНР). Това стана ясно, след като редколегията на „Хоризонт“ беше изслушана от членовете на регулатора по казуса „БНР“. СЕМ реши, че на БНР ще бъде наложена имуществена санкция за нарушаване на..

публикувано на 19.09.19 в 16:14

Масови проверки в детски кухни

Проверки в кухненските блокове на детските ясли, градини и кухни, както и в обектите за хранене в училищата започват от 24 септември в страната, обявиха от Българската агенция по безопасност на храните. Инспекторите ще следят за качеството на доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, за правилно етикетиране и съхранение, както..

публикувано на 19.09.19 в 11:58