Днес почитаме Свети Мина - покровител на семейството

Името на Свети Мина означава "месечина, луна". Освен покровител на семейството той пази сираците и бездомните, както се смята и за патрон на всички народни лечители, знахари, воини и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата , след мъчения, бил посечен с меч в 296 година. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Тогава блаженият Мина се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. В народните представи Свети Мина бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат зли сили. Именици днес са  Мина, Минка, Виктор, Виктория и Викентий.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Още пари по de minimis

Ресурс от 26 300 000 лв. по схемата de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, които отглеждат крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки. Така бюджетът на фонда, предвиден за „Държавни помощи“ се увеличава от 145 000 000 лв. на 171 300 000 лв. На подпомагане подлежат стопани, подали заявления за директни..

публикувано на 18.06.19 в 06:45

И днес слънце и дъжд

Времето над Шумен е ясно и тихо. Температурата на въздуха е 16 градуса, атмосферното налягане – 989 хектопаскала, което преди обяд слабо ще се повиши, но след обяд ще се понижава. Относителната влажност на въздуха е 94 процента. В Русе температурата на въздуха е 18 градуса, вв Силистра – 19, в Разград - 17 Днес ще бъде предимно слънчево,..

публикувано на 18.06.19 в 06:22

Спиране на тока на 18 юни

За планови прекъсвания на електрозахранването в областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен днес (18.06.) предупреждават от електроразпределителното дружество. Причина са неотложни ремонти и обслужване на електросъоръженията. В Разград всеки ден до 24 юни от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде спирано електрозахранването в трафопостовете..

публикувано на 18.06.19 в 05:54

По следите на изгубения шанс

„След загубата на евроизборите беше логично да последва оставка на лидера на Българската социалистическа партия. Корнелия Нинова подаде оставката си, но след това размисли и с вчерашния (доста странен) процедурен ход предпочете да понесе имиджови щети, но да укрепи позициите си в партията“. Така политологът Даниел Смилов коментира оттеглянето на..

публикувано на 17.06.19 в 16:14

Деца в опасна игра на пътя

Опасна игра забавлява децата на пътя. Под носа ни! Малчуганите внезапно изскачат върху платното за ужас на шофьорите, разказват свидетели на подобни случки. Общинската съветничка от Шумен Даниела Русева написа в социалната мрежа какво е видяла на улицата преди дни. "Миналата седмица станах свидетел на подобно нещо в Шумен. На тротоара отстрани на..

публикувано на 17.06.19 в 13:26

Затруднено движение

Движението по пътя Шумен - Карнобат през Ришкия проход в района на разклона за село Камчия временно е двупосочно в една лента. Причината е аварирал тежкотоварен автомобил, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.   От там апелират шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на пътната полиция.

публикувано на 17.06.19 в 10:13
ток, Енерго-про

Къде спират тока на 17 юни

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Разград, от 08:30 ч. до 17:00 ч. , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ТП "Солети" и ТП "Големия юг". В Русенско, ток няма да има от 09:00 ч. до 16:00 ч. в района на селата Голямо Враново, Ряхово и гр. Мартен. Изключванията ще са с..

публикувано на 17.06.19 в 07:26