Днес почитаме Свети Мина - покровител на семейството

Името на Свети Мина означава "месечина, луна". Освен покровител на семейството той пази сираците и бездомните, както се смята и за патрон на всички народни лечители, знахари, воини и на хората, поели на дълъг път. Св. Мина бил войник в Египет. За вярата , след мъчения, бил посечен с меч в 296 година. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан. Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Тогава блаженият Мина се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. В народните представи Свети Мина бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - от Архангеловден до Коледни Заговезни - времето, в което вълците бесуват. От днес започват "Вълчите празници", които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат зли сили. Именици днес са  Мина, Минка, Виктор, Виктория и Викентий.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ТЕЛК - Разград под прицел

Най-много досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК решения има в Разградска област. Това обяви в парламента днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му, в Лудогорието те са 16 от общо 29 за цялата страна. Десет са областите в страната с най-висок дял трудоустроени, като в Силистренско инвалидни пенсии получават близо 30 на сто..

публикувано на 22.02.19 в 13:12

Всеки трети в Силистра с ТЕЛК

Близо 70 случая на измами с ТЕЛК решения разследва МВР в цялата страна от началото на януари. Това съобщи Пламен Мишонов от Икономическата полиция. Най-много подобни случаи има в Северозападна България и в районите на Силистра и Разград.  "Основно изпъкна проблемът в Силистра, тъй като там процентът на хората, които получават инвалидни пенсии, е..

публикувано на 22.02.19 в 09:16

Рязко влошаване на времето

Днес до обяд облачността ще се увеличи и след обяд на много места ще завали дъжд. Вятърът ще е слаб, до умерен от запад, но привечер ще се обърне от североизток и рязко ще се усили. Ще започне да нахлува студен въздух и дъждът навсякъде ще премине в сняг. Очаква се образуването на снежна покривка. На места ще има навявания. Възможни са..

публикувано на 22.02.19 в 06:48

Без ток заради ремонти

Неотложни ремонти на електросъоръженията ще са причина за спиране на тока в населени места от Североизточна България, предупреждават от електроразпределителното дружество. За по три часа днес от 9 до 16 часа без електрозахранване ще остават отделни абонати на енерго-то в русенските села Ряхово и Бабово . От 8:30 до 16: 30 часа днес ще бъде..

публикувано на 22.02.19 в 05:49

Опасна баба - муле на измамници

80-годишна жена е задържана с постановление на Районната прокуратура във Варна за срок до 72 часа, след като срещу нея е било повдигнато обвинение за опит за телефонна измама. Старицата отишла да прибере поискани пари от ало измамници, които позвънили на стационарен телефон на Районната прокуратура. Схемата за измамата е класическа. Лекар..

публикувано на 21.02.19 в 15:23

Парамедици стават шофьори

Заради законодателни неуредици хората, които са изкарали курсове за парамедици са принудени да започнат работа като шофьори на линейки. Това каза пред Радио Шумен председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. Липсата на щатни разписания и утвърдени диагностично-терапевтични правила и..

публикувано на 21.02.19 в 11:35

Почит към Апостола

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Шумен ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата. Община Шумен и командването на шуменския Военен гарнизон организират от 11.00 ч. общоградски ритуал по поднасяне на венци и цветя. Слово за Апостола ще произнесе Красимира Чалъкова, уредник в къща музей „Добри Войников“. Ученици от СУ..

публикувано на 19.02.19 в 08:53