Близо 6 хил. души в Силистренско са диабетици

Снимка: Архив
Повече от 200 души бяха на безплатни скринингови изследвания на кръвната захар, организирани днес в Силистра от Лайънс клуба в града по повод Световния ден за борба с диабета. Инициативата за профилактика на социално значими заболявания е поредната от благотворителните инициативи на клуба. Пациентите, диспансеризирани с диагнозата захарен диабет в Силистренска област, са 5 897 души, показва справка от РЗОК - Силистра. От тях само 3% са регистрирани с диабет тип 1 - инсулинозависим диабет. От началото на годината на 492 здравноосигурени в областта за първи път е поставена диагнозата захарен диабет. РЗОК - Силистра е заплатила 1 732 790 лева за лекарства за лечение на диабет за изминалите месеци на годината. Многопрофилните болници в областта имат договори със Здравната каса за изпълнение на две клинични пътеки за лечение на диабет. Тази година по тях са „преминали” общо 486 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов автобус ще превозва учениците в Окорш

Учениците от СУ “Йордан Йовков“ в село Окорш получиха, на патронния празник на училището нов 35-местен автобус, който ще подобри условията за пътуване на децата от съседните села Вокил и Овен. Ключовете и документите на новото превозно средство бяха връчени на Веселка Василева - директор на учебното заведение от кмета на община Дулово, д-р Юксел Ахмед. В..

публикувано на 21.11.17 в 17:10

Деня на Св. Дасий Доростолски отбелязват в Силистра

Денят на Свети Дасий Доростолски ще бъде отбелязан утре с църковна служба в катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра. Свети Дасий е един от християнските мъченици от Доростол. Изповядвал християнството и отказал да участва в езическите празненства в града. Затова бил подложен на мъчения и обезглавен. Приживе при посещението си в..

публикувано на 20.11.17 в 09:24

До края на месеца ще приключи подмяната на уличното осветление в Силистра

До края на ноември ще приключат дейностите за подмяна на уличното осветление в Силистра, съобщиха от общината. С постановление на Министерски съвет бяха отпуснати целеви средства на Силистренската община в размер на 2 милиона лева за ремонт на уличното осветление в града. Над 3 000 лампи вече са подменени с енергоспестяващи. След приключване на..

публикувано на 18.11.17 в 11:47

Обявиха "Сребърна" за биосферен резерват

Природният резерват „Сребърна“ е сред четирите новообявени биосферни парка в страната. Сертификатите бяха връчени на представители на осем общини, сред които и Силистра. Това стана по време на днешното работно заседание на Националния комитет (НК) по Програмата „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Радио..

публикувано на 17.11.17 в 17:17

Продължава подмяната на уличното осветление в Силистра

До края на ноември ще завърши подмяната на уличното осветление в Силистра. Това стана по време на среща между изпълнителя на проекта инж. Наско Богданов, ръководителя инж. Валери Георгиев и инж. Тихомир Борачев, заместник-кмет по „Устройство на територията“. След подмяната на осветителните тела ще бъде настроена системата от цикли за светване според..

публикувано на 17.11.17 в 16:33

744 лв. е средната месечна заплата в Силистренско

Област Силистра заема 25 място в страната по показател средна брутна месечна заплата в края на третото тримесечие на тази година, съобщиха от регионалната статистическа служба. От предоставената информация става ясно, че средната брутна месечна работна заплата през юли тази година, в областта е била 730 лв., за август - 709 лв., и за септември - 744 лева...

публикувано на 17.11.17 в 11:24

Задържаха пиян, без книжка в Алфатар

В Алфатар е задържан за срок до 24 часа 48-годишен мъж за шофиране без книжка и след употреба на алкохол. Той е засечен вчера около 14:15 часа, а дрегерът отчел 2.42 промила алкохолно съдържание в издишания въздух. По случая е образувано е досъдебно производство.

публикувано на 17.11.17 в 11:18