Близо 6 хил. души в Силистренско са диабетици

Снимка: Архив
Повече от 200 души бяха на безплатни скринингови изследвания на кръвната захар, организирани днес в Силистра от Лайънс клуба в града по повод Световния ден за борба с диабета. Инициативата за профилактика на социално значими заболявания е поредната от благотворителните инициативи на клуба. Пациентите, диспансеризирани с диагнозата захарен диабет в Силистренска област, са 5 897 души, показва справка от РЗОК - Силистра. От тях само 3% са регистрирани с диабет тип 1 - инсулинозависим диабет. От началото на годината на 492 здравноосигурени в областта за първи път е поставена диагнозата захарен диабет. РЗОК - Силистра е заплатила 1 732 790 лева за лекарства за лечение на диабет за изминалите месеци на годината. Многопрофилните болници в областта имат договори със Здравната каса за изпълнение на две клинични пътеки за лечение на диабет. Тази година по тях са „преминали” общо 486 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дефицит на учители

Решение на проблема с липсата на кадри в системата на средното образование ще бъде търсено на среща между директорите на училищата в Силистра утре. Това обяви за предаването „Часът на репортера“ временно изпълняващият длъжността директор на Регионалното управление на образованието в областта Марин Ботев. „Имахме затруднения с две позиции за..

публикувано на 18.09.18 в 16:31

Силистра остава собственик на язовирите

Община Силистра ще продължи да е собственик на   язовирите си и те няма да бъдат предоставяни на държавата. 2 от всичките 15 са дадени на дългосрочна концесия, 11 са под наем, а останалите 2 предстои да бъдат отдадени, съобщи зам.-кметът по устройство на територията Тихомир  Борачев. "Нашето решение е язовирите да останат за общинско ползване, като..

публикувано на 18.09.18 в 16:22

Старец се хвърли от прозореца

Седемдесет и пет годишен мъж е скочил от висок етаж на жилищен блок на улица "Янко Тодоров" в Силистра и е загинал, научи репортер на Радио Шумен. От полицията потвърдиха информацията за инцидента. За случая обаче няма официално съобщение. Инцидентът се разследва от полицията.

публикувано на 18.09.18 в 15:08

Книги и камера за усмихнати хора

В Дунавския парк на Силистра вече е обособено място за четене с пейки и библиотека, изградено е видеонаблюдение за усмихнати хора и соларен панел за интернет достъп. Новото арт пространство е направено с дарението на силистренеца Румен Чернев. През юни той представи книгата си с разкази „Нищо съществено". По време на срещата с читателите в родния..

публикувано на 18.09.18 в 13:16

Държавна помощ за измръзнали кайсии

Стопаните от Силистренско, чиито овощни градини от кайсии са унищожени от ниските зимни температури в началото на тази година, могат да подават заявления за държавна помощ. Това съобщават от Областната дирекция на Държавния фонд „Земеделие“. Кандидатстването е по схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от..

публикувано на 18.09.18 в 11:34
Язовир

Прехвърлят язовири на държавата

Община Шумен да прехвърли на държавата 6 от своите 15 язовира. Предложението е внесено от кмета на Шумен Любомир Христов и ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на 27 септември. Причина за това е, че общината не разполага с нужните средства за поддържането им, а всички те се нуждаят се от ремонти или са..

публикувано на 17.09.18 в 16:30

Омбудсманът атакува ВиК-операторите

Напоследък зачестяват жалбите срещу ВиК-операторите, каза в Силистра омбудсманът на Република България Мая Манолова, която с експерти от институцията направи приемни в седемте общини на Силистренска област. „Става дума за наредбите и методиките, с които боравят ВиК-дружествата и с порочната практика да се събира такса за общо потребление”,..

публикувано на 17.09.18 в 14:54