Близо 6 хил. души в Силистренско са диабетици

Снимка: Архив
Повече от 200 души бяха на безплатни скринингови изследвания на кръвната захар, организирани днес в Силистра от Лайънс клуба в града по повод Световния ден за борба с диабета. Инициативата за профилактика на социално значими заболявания е поредната от благотворителните инициативи на клуба. Пациентите, диспансеризирани с диагнозата захарен диабет в Силистренска област, са 5 897 души, показва справка от РЗОК - Силистра. От тях само 3% са регистрирани с диабет тип 1 - инсулинозависим диабет. От началото на годината на 492 здравноосигурени в областта за първи път е поставена диагнозата захарен диабет. РЗОК - Силистра е заплатила 1 732 790 лева за лекарства за лечение на диабет за изминалите месеци на годината. Многопрофилните болници в областта имат договори със Здравната каса за изпълнение на две клинични пътеки за лечение на диабет. Тази година по тях са „преминали” общо 486 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледарчета в полицията

Добри гости коледари – деца от четвърта група „Ежко Бежко“ на ДГ „Нарцис“, гостуваха на полицията в Силистра. Те бяха посрещнати от директора на Областната дирекция старши комисар Юлиян Караславов, а след това посетиха и Районното управление, за да поздравят полицейските служители и техния началник главен инспектор Траян Петров. Както повелява..

публикувано на 18.12.18 в 11:27

Още две училища с чиста вода

Още две силистренски училища се сдобиха със системи за пречистване на питейната вода. Това са Природоматематическата гимназия „Св. Климент Охридски“ и Езиковата гимназия „П. Яворов“. Придобивките станаха възможни със средства, събрани на коледния бал на ротарианците в Силистра. Така броят на училищата в крайдунавския град с подобна инсталация..

публикувано на 18.12.18 в 10:46

Таксата за битови отпадъци обсъждат в Ситово

В Ситово ще заседават общинските съветници. В дневния ред на сесията са включени докладни записки за отчитане и приемане на инвестиции, извършени от „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Силистра през 2018 г. в активи, собственост на Общината, както и приемане на отчета за изпълнението на план-сметката за такса "Битови отпадъци" за 2018 г. и определяне..

публикувано на 18.12.18 в 08:14

Четири пожара гасиха огнеборците

60 кв. м покрив на къща и домашно имущество са изгорели при пожар вчера в Алфатар. Причината за произшествието се изяснява. Пожарът е загасен от екип от РСПБЗН - Силистра. Спасени са две съседни сгради. Вчера е станал пожар и в апартамент в Силистра, съобщиха от полицията. Причината е късо съединение. При произшествието била обгазена 30-годишна..

публикувано на 17.12.18 в 11:42

Добротворци в Тутракан

Кампанията "Добротворци" стартира от днес в СУ "Христо Ботев" в Тутракан. Тя включва три акции и е организирана от Ученическия съвет. Първо ще бъде организиран б лаготворителен базар „Коледно чудо“, а всеки клас от училището трябва да изработи поне един продукт за базара. Втората акция се нарича „Жълти стотинки“, а събраните средства от двете..

публикувано на 17.12.18 в 09:10

Коледари с награди

Шест формации участваха в 24-тото издание на Фестивала на коледарските групи в Силистра. Журито с председател етнолога д-р Йордан Касабов прецени, че и трите мъжки групи са пресъздали обичая напълно точно и автентично, заради което награди получиха всички участници, съобщи за Радио Шумен Галин Великов от общинския отдел „Култура“. При децата първото..

публикувано на 15.12.18 в 16:39

Коледарско надпяване в Силистра

Традиционният фестивал на коледарските групи „Стани нине, господине” започва в 10 ч. в салона на Община Силистра. Надсловът тази година е „Вам си пеем, Бога славим!” Ще участват шест коледарски групи от община Силистра, две от които детски. Те ще бъдат разделени в две категории – обредни и певчески групи. Председател на журито ще бъде етнологът д-р..

публикувано на 15.12.18 в 09:46