Близо 6 хил. души в Силистренско са диабетици

Снимка: Архив
Повече от 200 души бяха на безплатни скринингови изследвания на кръвната захар, организирани днес в Силистра от Лайънс клуба в града по повод Световния ден за борба с диабета. Инициативата за профилактика на социално значими заболявания е поредната от благотворителните инициативи на клуба. Пациентите, диспансеризирани с диагнозата захарен диабет в Силистренска област, са 5 897 души, показва справка от РЗОК - Силистра. От тях само 3% са регистрирани с диабет тип 1 - инсулинозависим диабет. От началото на годината на 492 здравноосигурени в областта за първи път е поставена диагнозата захарен диабет. РЗОК - Силистра е заплатила 1 732 790 лева за лекарства за лечение на диабет за изминалите месеци на годината. Многопрофилните болници в областта имат договори със Здравната каса за изпълнение на две клинични пътеки за лечение на диабет. Тази година по тях са „преминали” общо 486 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пет пожара гасиха огнеборците

Покрив на къща и прилежащ навес са изгорели при пожар   в село Калипетрово. Причината за произшествието се изяснява. Пожарът е потушен от екип на пожарната в Силистра. Неизправна ютия станала причина за пожар в къща в село Гарван. Огънят унищожил покъщнина и прозорци. Без материални щети се разминали други три пожара, станали през..

публикувано на 18.06.18 в 13:30

Защита за силистренската кайсия

„Силистренската кайсия може да бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде продукт със защитено географско указание”, заяви евродепутатът Момчил Неков. Тази идея беше развита по време на срещата на овощари от региона с представители на най-големите преработвателни фирми в България с италианско участие. Тези фирми осигуряват около 70 000..

публикувано на 16.06.18 в 15:50

Озани пеят в село Правда

В силистренското село Правда се възражда една стара традиция за турската народна песен благодарение на учителя Насуф Даил, съобщиха от община Дулово. Той е организатор на провежданата днес в селото първа национална среща на изпълнителите на саз /струнен музикален инструмент/, наречена "Озан". Озаните са странстващи певци в миналото, чиито песни..

публикувано на 16.06.18 в 11:47

Част от одеждите на св. Петка на поклонение в Силистра

Общохристиянският празник на Светите Доростолски мъченици ще бъде честван днес и утре в Силистра. Част от одеждите на Св. Петка Епиватска ще бъдат дарени на Доростолската митрополия от Митрополита на  Яш, Молдова и цяла Буковина - Теофан. Той заедно с други архиереи от Русия , Румъния и България ще бъдат гости на третия Събор на Доростолските..

публикувано на 16.06.18 в 08:46

Ремонтират детски площадки в Силистра

18 детски площадки ще бъдат обновени в Силистра. Те са в различни райони на града. Местата за игра ще бъдат приведени в съответствие с общинската Наредба 1 и ще бъдат оборудвани с пейки за отдих, кошове за смет, ще бъдат  поставени ударопоглъщащи настилки, нови съоръжения за игра, информационни табели и ограждения.  Д-р Юлиян Найденов, кмет на..

публикувано на 14.06.18 в 15:35

Засякоха 16-годишен с наркотици

16-годишен младеж е установен с наркотици в Силистра, съобщиха от областната дирекция на полицията. Тази нощ около 02.30 ч. екип на група „Охрана на обществения ред“ засякъл момчето на обществено място и при проверка намерил у него 5.3 г амфетамин и 2.4 г канабис, идентифицирани с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 14.06.18 в 12:48

Празник "Първа жътва" в Шуменци

Празникът „Първа жътва“ ще се проведе днес в тутраканското село Шуменци. Той ще започне в 10.30 ч. в нивата на земеделския производител Иван Радев, който ще бъде домакин на събитието. Празникът се организира за втора година, съобщи кметът на селото Калина Махайлова. "Отец Михаил ще извърши ритуал. Ще се помолим за берекет. После ще си зажънем нивата...

публикувано на 14.06.18 в 10:48