838 лв. е средната работна заплата в Шуменско

Снимка: Радио Шумен
Средната работна заплата в Шуменска област през третото тримесечие на годината е 838 лв., срещу 1 037 лв. за страната, сочат данните на Националния статистически институт. Това поставя в риск домакинствата, които живеят в Шуменско поради по-ниските доходи. Това каза за Радио Шумен Виолета Иванова, изследовател в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. "По данни на конфедерацията, хората, наети на минимална работна заплата са 17% от всички работещи, докато в Шуменска област са над 22%. В Разград - 23%. В Силистра са близо 34%. Това е сигнал за сива икономика. Все още има такива работодатели, които осигуряват на минимална работна заплата, а останалата част се дава допълнително", допълни Иванова. КНСБ отчита почти двойно увеличение на „работещите бедни“ - през 2016 г. те са 11%, докато през 2012 г. те са представлявали 7% от всички заети. По-голямата част от работещите на минимална работна заплата са в Североизточна България. Средната работна заплата в региона е значително под средната за страната – между 600 и 800 лв., която не може да осигури необходимите средства за живот на едно четиричленно семейство, коментира още Иванова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Измерват безплатно кръвната захар на шуменци

Опашка от чакащи за изследвания имаше в ранния следобед пред мобилната лаборатория за безплатно измерване на кръвната захар, кръвното налягане и холестерола, която работи днес и утре в Шумен. Специалистите са от известна австрийска фирма. "всеки резултат се регистрира и записва на бланка с измервания. Референтните стойности са конкретизирани, така че..

публикувано на 21.11.17 в 17:21

Кметът: Успяхме да възродим икономиката на Шумен

Ускорено икономическо развитие, изпълнение на мащабни инфраструктурни обекти, обновяване на градската, образователната, културната и социалната среда са сред постиженията, които кметският екип в Шумен отчете за двугодишното си управление. „Успяхме да възродим икономиката на града. За две години в Индустриалния парк имаме седем нови инвеститори...

публикувано на 21.11.17 в 14:19

Кампания срещу тютюнопушенето

53-ма студенти, преподаватели и служители в Шуменския университет участваха днес в скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „Smoker Lyzer”. Кампанията бе организирана от Регионалната здравна инспекция в Шумен по повод 16 ноември -..

публикувано на 21.11.17 в 13:11

Почина актьорът Стефан Сотиров

Доайенът на шуменския театър Стефан Сотиров почина на 81 години, съобщиха от културният институт. „Стефан пое по пътеката към небесния театър, достоен човек, колега и приятел! Отдаде сърцето и таланта си на Шумен и шуменския театър! Остава в сърцата ни“, е написано в съобщението за кончината му. Стефан Сотиров е роден на 24 април 1936 година в..

публикувано на 21.11.17 в 10:16

Лекуват пострадалите от катастрофата край Венец

Продължава лечението на четиримата пострадали при тежката катастрофа вчера на главния път Шумен – Силистра. Това каза директорът на шуменската болница д-р Атанас Атанасов. Най-тежко е състоянието на 46-годишна жена. 14-годишното момче е със сътресение на мозъка, настанено е във Втора хирургия. Състоянието му е стабилно, допълни д-р Атанасов...

публикувано на 21.11.17 в 10:07

Кметът на Смядово с почетен знак на президента Радев

Държавният глава Румен Радев награди кмета на Община Смядово Иванка Петрова с „Почетен знак на Президента на Република България“. Отличието й се дава заради оказаното съдействие и подкрепа за поставяне на паметна плоча на родната къща на д-р Жельо Желев – първият демократично избран президент на страната. Ремонтът на къщата и паметната плоча са..

публикувано на 21.11.17 в 07:35

Безплатно измерване на кръвната захар в Шумен

Мобилна лаборатория от Австрия ще бъде разположена днес и утре - 21 и 22 ноември, на Руския паметник в Шумен, съобщи председателят на Националното сдружение „За инсулиновите помпи” Ваня Стоянова. Хората ще имат възможността да измерят кръвната си захар, кръвното налягане и холестерола. Безплатните изследвания ще се правят от 9.30 до 16.30ч. От..

публикувано на 21.11.17 в 06:49