Интерактивна картичка за рождения ден на паметника в Шумен

Интерактивна пощенска картичка с изображение на паметника „Създатели на българската държава” беше представена днес по повод 36-тия рожден ден на мемориалния комплекс в Шумен. "Това е един специален софтуер, с който всеки човек може да се сдобие с картичка и на телефона си като посочи, да му излезе паметникът пред него. Предимството е, че вече може да се вмъкне в този софтуер за добавяне  на реалност. Без този 3D модел това не може да работи така. Тази платформа, която ние сме разработили, е за първи път в света и се случва в България. Като технология съществува в света, но все още никой не работи по създаването на 3D модели на културно-исторически паметници, защото е трудно", разказа един от авторите на идеята Димитър Игнатов. През този месец всеки посетител на комплекса „Създатели на българската държава“ в Шумен ще получи интерактивната картичка като подарък, съобщиха от общинското предприятие по туризъм. Днес до входа на паметника беше открита и паметна плоча, на която са вписани имената на създателите на монумента.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Herencia Mexicana” на гости в Смядово

Изпълнители от Мексико гостуват днес в Смядово. Балетът „Herencia  Mexicana” ще изнесе концерт на сцената на читалище „Братство-1860“ от 20 часа. Пътуващата трупа идва в града по покана на кмета Иванка Петрова и ще изнесе безплатно представление. Балетната формация изпълнява фолклорни танци от всички региони на Мексико, създадена е преди 2..

публикувано на 21.07.18 в 09:03

Бойко Борисов реже лентата на "Арена Шумен"

Многофункционалната спортна зала „Арена Шумен“ ще бъде открита официално днес. Лентата на новото съоръжение ще пререже министър-председателят Бойко Борисов. Церемонията е от 19,00 часа. За откриването са поканени представители на всички спортни клубове в Шумен, на институциите, бизнеса, представители на спортните федерации, както и известни..

публикувано на 21.07.18 в 08:10

Велики Преслав с три нови проекта

С три проекта за подобряване на енергийната ефективност на обществени сгради и условията за спорт кандидатства Община Велики Преслав по Програмата за развитие на селските райони. 500 000 лева се търсят за саниране на ДГ „Снежанка” и нейния филиал в общинския център. Вторият проект е за изграждане на спортна площадка под бившото пътно училище във..

публикувано на 20.07.18 в 16:15

Пети ден с. Бяла река без вода

Пети ден върбишкото село Бяла река е без вода. Сигнал за това подадоха местни жители. Причината е в аварии по 20-километровия довеждащ водопровод, който се намира в планински терен. Проблемът е, че след отстраняването на една авария, се получава пробив на друго място по изключително амортизираното трасе. От 16 до 20 юли работници и техника на ВиК..

публикувано на 20.07.18 в 16:06
Petrovden apples

Над 4000 еднодневни договора в Шуменско

4564 еднодневни трудови договори са сключени до момента от 88 земеделски производители в Шуменска област. От тях 380 са за 4-часов работен ден, а останалите – на пълен работен ден, каза за Радио Шумен директорът на инспекцията по труда в Шумен Стела Методиева. От началото на годината досега в региона са извършени 92 проверки в селското..

публикувано на 20.07.18 в 15:50

Искат управленските приоритети на МБАЛ

Директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов да представи управленските си приоритети пред здравната комисия в Общинския съвет през есента. Около това становище се обединиха членовете на комисията по предложение на колегата си от БСП Анатоли Стоянов. Поводът бе поисканото от новия директор на шуменската болница пренасочване на гласуваните 100 000..

публикувано на 20.07.18 в 15:26

Обновиха войнишкия паметник на Пети полк

Изцяло обновен и реставриран е войнишкият паметник на Пети полк, който се намира в близост до новата многофункционална зала "Арена Шумен". „Искахме да съхраним историята, защото тя е важна за поколенията след нас“, коментира кметът Любомир Христов. Паметните плочи са изцяло обновени, възстановена е чешмичката, която до момента не беше действаща,..

публикувано на 20.07.18 в 14:10