Интерактивна картичка за рождения ден на паметника в Шумен

Интерактивна пощенска картичка с изображение на паметника „Създатели на българската държава” беше представена днес по повод 36-тия рожден ден на мемориалния комплекс в Шумен. "Това е един специален софтуер, с който всеки човек може да се сдобие с картичка и на телефона си като посочи, да му излезе паметникът пред него. Предимството е, че вече може да се вмъкне в този софтуер за добавяне  на реалност. Без този 3D модел това не може да работи така. Тази платформа, която ние сме разработили, е за първи път в света и се случва в България. Като технология съществува в света, но все още никой не работи по създаването на 3D модели на културно-исторически паметници, защото е трудно", разказа един от авторите на идеята Димитър Игнатов. През този месец всеки посетител на комплекса „Създатели на българската държава“ в Шумен ще получи интерактивната картичка като подарък, съобщиха от общинското предприятие по туризъм. Днес до входа на паметника беше открита и паметна плоча, на която са вписани имената на създателите на монумента.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бус горя в Шумен

Бус е изгорял в района на Руски паметник в Шумен минути преди 13:00 часа днес. Двама души са били в автомобила по време на инцидента, който според тях е станал вследствие на късо съединение. Няма пострадали хора. Шофьорът, който е на 30 години от София, е наел микробуса вчера за един ден. Временно бе затворен участъкът от старата Мототехника към..

публикувано на 21.10.18 в 13:35

Между 15 и 20 градуса ще са температурите днес

Между 11 и 14 градуса бяха температурите в 6 часа тази сутрин в региона. Атмосферното налягане е 993 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха – 88%. Днес съществена промяна на времето не се очаква. Облачността ще е променлива, като на отделни места отново е възможно да превали слаб дъжд. Вятърът ще е слаб до умерен от север-северозапад...

публикувано на 21.10.18 в 07:20

Виторог коч ще се издига в Кочово

Каменна скулптура на породист овен, дал име на населеното място ще бъде открита в центъра на преславското село Кочово. Легендите разказват, че селото имало голямо стадо от витороги кочове и преди 2 години, тогавашният кмет Кенан Ибрям се зарече да направи символична фигура от специален камък. Той  докара парче скала в селото, но не успя да..

обновено на 20.10.18 в 08:54
Ришки проход

Затварят Ришкия проход

Днес от 12 до 14 ч. ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства през Ришкия проход - път II-73 Шумен - Карнобат. Ограничението е по искане на „Пътна полиция“ - Шумен и Окръжна прокуратура - Шумен за извършването на следствен експеримент при 23-ти километър в близост до кръстовището за Смядово - път III-7302 Смядово - Велики Преслав...

обновено на 20.10.18 в 07:51

Бизнесът се нуждае от квалифицирани кадри

73% от работодателите в Шуменско, които са участвали в анкетно проучване за потребностите от работна сила, заявяват, че в следващата една година ще се нуждаят от наемане на персонал. Това сочат резултатите от допитването, които бяха представени по време на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие в Шумен. Анкетите са..

публикувано на 19.10.18 в 16:33

Криза за медицински сестри

Недостигът на специалисти по здравни грижи в България се задълбочава. Негативната тенденция може да бъде обърната, ако още по време на практиката си в лечебните заведения студентите бъдат привлечени с добри условия. Това стана ясно  по време на откриването на Националния форум на специалистите по здравни грижи в Шумен.   "Ако кадровата криза за..

публикувано на 19.10.18 в 16:03
Шумен - зелен град

Спад на безработицата в Шумен

9,4% е безработицата в Шуменска област в края на деветмесечието на тази година. Спадът в сравнение със същия период на миналата година е близо 2%. Това заяви Божидар Михайлов, директор Регионалната служба по заетостта във Варна. "Отчитаме успешно приключване за областта на деветмесечието. От една страна, намаляването на хората, които се..

публикувано на 19.10.18 в 15:25