Модернизират гимназия в Шумен


Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в Шумен получи средства за обновяване на материално-техническата база на учебното заведение.  Сумата е в размер на малко над 224 000 лв. Парите са отпуснати целево от Министерството на образованието. Още чуйте в репортажа на Невена Николова.ВИЖТЕ ОЩЕ
На Курбан байрам в Градище

На Курбан байрам в Градище

Мюсюлманите в България отбелязват свещения празник Курбан байрам, наричан още Коч байрам. Той е свързан със семейните ценности, символизира смирението и опрощението,а роднини и близки си ходят на гости, за да си простят, ако са съгрешили. В празничния ден малките шуменски села са по-оживени от обичайното. Пред къщите са спрели по 2 коли, често и..

публикувано на 21.08.18 в 14:25

Параклис пред дома си вдигна жител на Исперих

Параклис пред дома си в Исперих построи Борислав Иванов. В него той е вложил изцяло лични средства, а историята която го е подтикнала да направи това богоугодно дело, е твърде любопитна. Преди много години по време на сън, той чул глас, който му казал, че трябва да вдигне параклис. Тогава Борислав Иванов не обърнал внимание на тази заръка, но наскоро..

публикувано на 21.08.18 в 11:28
ДГ

Добри партньорства по „Еразъм+“

Програмата на Европейския съюз „Еразъм+“ подпомага образованието в Европа, подкрепя различни училищни дейности, опитва се да изгради стабилни партньорства между образованието и бизнеса и насърчава иновациите и конкурентоспособността, като предлага партньорства. Благодарение на тази програма много учители повишават своята квалификация като черпят от..

публикувано на 20.08.18 в 11:22

Училище за планински водачи

Планинският туризъм в България се развива все повече. Туристите обаче често се сблъскват с не добре подготвени планински водачи. Не знам дали знаете, но в България има къде да се получи професионална подготовка. Националното училище за планински водачи е уникално за страната и се намира в троянското село Черни Осъм. За перспективите пред учебното..

публикувано на 17.08.18 в 08:27
Шуменското плато

Изпочупиха половината горски бариери

Встрани от пътищата, пресичащи Шуменското плато, все още могат да бъдат забелязани дървени заграждения, изградени от Североизточното държавно предприятие след заповед от миналата година, издадена от Регионалната дирекция по горите. Малка част от дървените прегради са все още здрави, а много са изпочупени от вандали или са амортизирани и към момента не..

публикувано на 15.08.18 в 17:11

Квартет „Абагар” покорява с изкуство

Шуменският квартет ,,Абагар” спечели високо отличие от фолклорен фестивал в Свищов. Талантливите   момичета, както и техният ръководител Сашка Ченкова, са оценени съвсем скоро и от радиостанция в Америка, предстои им и турне в Япония. За всичко интересно, което се случва с квартета, чуйте от разговора на Жулиета Герова с една от изпълнителките -..

публикувано на 15.08.18 в 13:48

Сесил Алпер с международен приз

Талантливата 12-годишна Сесил Алпер от Търговище се завърна с Гран при от музикалния фестивал в Литва ,,Паланга – 2018 г”. През април тази година Сесил се завърна от 16-ия Международен конкурс "Златен микрофон" в Казакстан, където бе забелязана от член на международно жури - народната артистка на Литва Бируте Петриките, която е главен организатор на..

публикувано на 15.08.18 в 13:34