Мъже слагат бели панделки срещу насилието над жени

Кампания "Бяла панделка" срещу насилието над жени ще се проведе днес в Търговище и Антоново. В инициативата ще се включат две групи доброволци на Асоциация „НАЯ". В Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии "Алеко Константинов" в Търговище доброволци ще закичат с бели панделки момчетата и мъжете. По-късно в центъра на града младежите ще поканят и други мъже да се присъединят към инициативата. В Средното училище "Св. Св. Кирил и Методий"  в Антоново също са подготвили бели панделки за момчетата. Там младежите ще сложат бели панделки на реверите на мъжете от Общината. Историята на бялата панделка е свързана с трагично събитие от 6 декември 1989 г. Тогава, 25-годишен младеж влиза в Техническия университет в Монреал, Канада, застрелва 14 момичета и ранява още 13. Младежът е бил уверен, че не е приет в университета заради момичетата. Тези жертви се превръщат в символи и трагични представители на несправедливостта спрямо жените. Две години по-късно, през 1991 година, група мъже, разтревожени от ширещото се насилие започват кампания за повишаване на чувствителността на обществото към този проблем. Момчета и възрастни мъже закачат на реверите си малки бели панделки и така символично обещават, че "те никога няма да упражняват насилие спрямо жена и никога няма да останат безучастни при вида на подобно насилие".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови гори в Омуртаг

Над 100 декара нови гори ще бъдат залесени през тази година в Държавното горско стопанство в Омуртаг, съобщи директорът му инж. Красимир Николов. Направена е почвоподготовка на 140 декара, като 20 от тях са вече са засадени. На 23 март, малко преди Седмицата на гората, в териториалното поделение ще бъде даден старт на кампания по залесяването на 90..

публикувано на 19.03.19 в 15:12
Ставрофорен иконом Славчо Проданов вляво.

Почетно звание за духовника

Ставрофорен иконом Славчо Проданов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Търговище“. Това предложи председателят на Постоянната комисия „Образование, култура, културно–историческо наследство и вероизповедания“ към Общинския съвет Дамян Иванов. Докладната ще бъде разгледана на заседание на общинските съветници този месец. В нея се..

публикувано на 19.03.19 в 14:39

Дърва за огрев

И през следващия отоплителен сезон Държавното горско стопанство в Търговище ще предоставя на жителите на общината дърва за огрев. За това информират от Североизточното държавно предприятие. До края на този месец кметовете на населени места трябва да предадат списъци на желаещите да получат дървесина, уточни заместник-директорът на стопанството инж...

публикувано на 19.03.19 в 11:55
Язовир

Бракониерски мрежи в язовира

Близо 150 кг риба е извадена от бракониерски мрежи във водите на язовир "Ястребино" край Антоново. Акцията е проведена снощи от доброволци към Централната рибноопазваща организация. Уловената риба от вида шаран, щука и каракуда е върната във водоема, а мрежата е унищожена.

публикувано на 19.03.19 в 11:48

Възрастен мъж загина след пожар

68-годишен мъж от Търговище почина вследствие на пожар в дома му. Жилището на бул. „Трайко Китанчев“ се запалило късно вечерта около 23 ч. Тялото на мъжа е откарано в МБАЛ - Търговище за аутопсия. При извършения оглед на местопроизшествието е установено, че са изгорели дървена врата, 10 м проводници от ел. инсталацията и дървена закачалка...

публикувано на 19.03.19 в 11:23

Обновяват Социалния патронаж

Подмяна на амортизираното кухненско оборудване в Социалния патронаж планира Община Търговище. Идеята е новата професионална хладилна техника и посуда да се закупят по проект от Фонд „Социална закрила”. Максималната искана помощ е в размер на 27 000 лв. Според условията на Фонда, трябва да има и съфинансиране в размер поне на 10%. Това е записано в..

публикувано на 18.03.19 в 16:01

Измамник завлича наивници

48-годишен мъж от търговищкото село Здравец е заловен от полицията за извършване на измами. Под предлог, че купува автомобили втора употреба от чужбина, мъжът отнел 1500 евро от 55-годишен жител на село Давидово, 750 евро от 46-годишен търговищенец и 1000 евро и 1800 лв. от 43-годишна жена от Търговище. Извършителят на деянията е известен на..

публикувано на 14.03.19 в 13:21