Мъже слагат бели панделки срещу насилието над жени

Кампания "Бяла панделка" срещу насилието над жени ще се проведе днес в Търговище и Антоново. В инициативата ще се включат две групи доброволци на Асоциация „НАЯ". В Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии "Алеко Константинов" в Търговище доброволци ще закичат с бели панделки момчетата и мъжете. По-късно в центъра на града младежите ще поканят и други мъже да се присъединят към инициативата. В Средното училище "Св. Св. Кирил и Методий"  в Антоново също са подготвили бели панделки за момчетата. Там младежите ще сложат бели панделки на реверите на мъжете от Общината. Историята на бялата панделка е свързана с трагично събитие от 6 декември 1989 г. Тогава, 25-годишен младеж влиза в Техническия университет в Монреал, Канада, застрелва 14 момичета и ранява още 13. Младежът е бил уверен, че не е приет в университета заради момичетата. Тези жертви се превръщат в символи и трагични представители на несправедливостта спрямо жените. Две години по-късно, през 1991 година, група мъже, разтревожени от ширещото се насилие започват кампания за повишаване на чувствителността на обществото към този проблем. Момчета и възрастни мъже закачат на реверите си малки бели панделки и така символично обещават, че "те никога няма да упражняват насилие спрямо жена и никога няма да останат безучастни при вида на подобно насилие".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Повече пари за ин витро бебета

35 000 лева са парите, с които тази година ще разполага Общинският фонд „Ин витро“ в Търговище. Това е с 5000 лева повече от 2018 г. През миналата година Фондът е одобрил 15 молби на двойки с репродуктивни проблеми, а през шестте години работа на общинската програма „Ин витро“ са родени 10 бебета. Всяка от одобрените двойки получава до..

публикувано на 17.01.19 в 11:08
Община Антоново

Антоново празнува днес

За петнадесета поредна година в Антоново подготвят празник на града. Днес жителите на малкото градче и общината почитат паметта на християнския светец Антоний Велики и отбелязват Деня на религиозната толерантност, каза кметът Хайредин Мехмедов. "Най-важното е да сме здрави, защото всеки човек си е набелязал някакви цели и трябва да е здрав, за да ги..

публикувано на 17.01.19 в 09:38

Билетът от 1 стотинка - при Цацаров

Ще сезираме главния прокурор Сотир Цацаров по случая с билета от 1 стотинка в Търговище. Това заяви днес председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, цитирана от агенция БГНЕС. „Това е незаконно и означава, че държавата изцяло ще финансира превоза, което е източване. Ще сезираме главния прокурор, Агенцията за..

публикувано на 16.01.19 в 13:23

Кметът лице в лице с хората

През 2019 г. ще продължим работата по благоустрояване на Търговище и селата от общината. Това обяви кметът д-р Дарин Димитров по време на отчета за третата година от мандата си. По думите му, предстои изграждане, обзавеждане и оборудване на Център за грижа за хора с психични разстройства и Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за..

публикувано на 16.01.19 в 13:19

Искат соларни спирки в Попово

Малко над 26 милиона лева се очаква да бъде бюджетът на Община Попово за 2019 година. Това стана ясно по време на общественото обсъждане. Приходите от централния бюджет са около 14 милиона лева, а собствените приходи са близо 12 милиона лева. Местните данъци и такси остават без промяна спрямо миналата година. В Инвестиционната програма са..

публикувано на 15.01.19 в 15:17

Кметски отчет в Търговище

Отчет за третата година от управленския си мандат ще направи днес кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров. Отчетът ще бъде представен от 17.00 часа в зала 74 на Общината. Това става непосредствено преди внасянето му в Общинския съвет на януарската сесия. Публичният отчет и свикването на общоградска среща за обобщаване и коментар на свършеното..

публикувано на 15.01.19 в 06:56

Пътни знаци от Германия

Децата от детските градини „Осми март“ и „Приказка“ в Търговище получиха днес дарение от побратимения германски град Котбус. Това са образователни материали по безопасност на движението. Помагалата бяха предадени в градините от кмета на община Търговище д-р Дарин Димитров и секретаря Христалина Халачева. Пратката съдържа табла с изображения на..

публикувано на 14.01.19 в 13:57