Георги Тодоров е носителят на наградата "Рашо Рашев"

Снимка: Радио Шумен

Георги Руменов Тодоров е тазгодишният носител на наградата на името на проф. Рашо Рашев. Младежът е студент в специалност „Археология“ на Шуменския университет. Отличието се връчва за четвърта поредна година в дните около 8 декември. „Това е начинът да продължим да си спомняме за проф. Рашев“, каза дъщеря му Ана Рашева, която обяви носителя на наградата тази година. "Целта беше да я връчим на човек, който ще се занимава с археология. Надявам се Георги да има куража и смелостта да го направи. Няма да му е лесно по никакъв начин, но аз и моето семейство му пожелаваме да се занимава всеотдайно с археология и все повече млади хора да се интересуват от историята и археологията на България", посочи Ана Рашева. Ежегодната награда на името на проф. Рашо Рашев е учредена от семейството на учения, загинал при пожара във влака София - Кардам през 2008 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Два застрашени живота след ПТП-то край Дибич

С опасност за живота са двамата младежи – на 18 и на 16 години – които са пътували в леката кола, която тази сутрин катастрофира край Дибич. В дежурната част полицията в Шумен е било получено съобщение, че в река на изхода на село Дибич в посока към село Илия Блъсково се е преобърнал лек автомобил. Екипите на полицията, пожарната и спешната..

публикувано на 18.11.18 в 12:34

Блокираха движението при п.в. Белокопитово

Протестиращите в Шумен блокираха пътния възел Белокопитово. Движението на детелината е спряно във всички посоки . Ще бъдат пропускани само автомобили със специален режим като линейки, пожарни коли и др., бяха категорични протестиращите. Шумен се вдигна на пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. В гражданското..

публикувано на 18.11.18 в 12:03

По-добър живот за децата си искат шуменци

На пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот излязоха шуменци днес. "Излязохме заради децата си. Искаме да живеят по-добър живот. Валери Симеонов си подаде оставката, но нашите искания остават" - заявиха протестиращите. Те се отправиха към една от големите бензиностанции в квартал „Боян Българанов“, където..

публикувано на 17.11.18 в 13:17

П.Симеонов: Протестите ще продължат и след оставката

„Валери Симеонов вероятно е искал да поотмине малко пикът на протестите срещу него и ако прави това действие, то да не изглежда под натиск“. Така политологът Първан Симеонов коментира в ефира на радио Шумен оставката на вицепремиерът. По думите му, поредицата протести срещу Валери Симеонов са направили неволна услуга на Бойко Борисов, като са..

публикувано на 17.11.18 в 11:29
Валери Симеонов

Ж. Иванова: Оставката на Симеонов е малката победа

„Това е малката победа“, заяви в ефира на радио Шумен Живка Иванова, представител на майките на деца с увреждания в Силистра, по повод подадената снощи оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Тя изрази надежда, че скоро в Народното събрание ще бъдат приети законите за хората с увреждания и за личната помощ, за които майките на деца с увреждания..

публикувано на 17.11.18 в 10:15

Условна присъда за смърт на пътя

3-годишна условна присъда получи днес 19-годишният шуменец, който миналата година при катастрофа причини смъртта на кмета на село Кочово - Кенан Ибрям. Съдът уважи предявените от членовете на семейството на загиналия граждански искове. Подсъдимият трябва да заплати на всеки от родителите по 35 000 лева, както и 30 000 лева на сестра му. Той е..

публикувано на 16.11.18 в 17:25

Министър Вълчев при студентите

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев беше гост на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, което започна днес в Шумен. Той заяви, че Министерството на образованието е партньор на университетите и студентските съвети. Според министър Вълчев знанията стават все по-специализирани и индивидуализирани и..

публикувано на 16.11.18 в 16:30