Георги Тодоров е носителят на наградата "Рашо Рашев"

Снимка: Радио Шумен

Георги Руменов Тодоров е тазгодишният носител на наградата на името на проф. Рашо Рашев. Младежът е студент в специалност „Археология“ на Шуменския университет. Отличието се връчва за четвърта поредна година в дните около 8 декември. „Това е начинът да продължим да си спомняме за проф. Рашев“, каза дъщеря му Ана Рашева, която обяви носителя на наградата тази година. "Целта беше да я връчим на човек, който ще се занимава с археология. Надявам се Георги да има куража и смелостта да го направи. Няма да му е лесно по никакъв начин, но аз и моето семейство му пожелаваме да се занимава всеотдайно с археология и все повече млади хора да се интересуват от историята и археологията на България", посочи Ана Рашева. Ежегодната награда на името на проф. Рашо Рашев е учредена от семейството на учения, загинал при пожара във влака София - Кардам през 2008 г.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нигяр Джафер с приемна в Шумен в понеделник

Приемна за шуменци ще има народният представител от ДПС д-р Нигяр Джафер. Срещата с жителите на града ще е в понеделник (19 февруари) от 13 ч. в малката зала на Народното читалище „Стилиян Чилингиров“. Предварителни записвания се правят на телефон 0889 755 626.

публикувано на 17.02.18 в 15:56

Винетката на бракуван автомобил става неизползваема

Пропуск в българското законодателство поставя собствениците на бракувани автомобили пред свършен факт. Причината е, че ако колата претърпи произшествие и се наложи да бъде бракувана, законът не позволява да бъде издаден дубликат на винетния стикер, каза за Радио Шумен председателят на Асоциацията на пострадалите при пътно-транспортни произшествия..

публикувано на 17.02.18 в 14:00

Избират най-добрите вина и мезета в Дибич

Конкурси за най-добро домашно вино и най-добро домашно мезе ще се проведат днес в шуменското село Дибич. Началото е в 13,30 ч. в Народното читалище „Развитие“. Конкурсът за домашни вина се провежда за четвърти път, като в него ще участват производители на бели и червени вина, реколта 2017-а. Надпреварата за най-добро мезе се организира за първа..

публикувано на 17.02.18 в 13:07

Между 5° и 10° ще са максималните температури днес

Между 0 и 4 градуса са температурите в Североизточна България тази сутрин. 4 градуса са отчетени в Силистра, 2 в Русе, 1 в Разград, 0 в Търговище. В Шумен са измерени 0 градуса, атмосферното налягане е 999 хектопаскала, а влажността на въздуха е 96%. През деня над региона ще има променлива облачност, като на места в сутрешните часове е възможно..

публикувано на 17.02.18 в 07:39

Отново временна комисия за чиста вода

Комисията по екология и селско стопанство към Общинския съвет в Шумен не взе решение по въпроса как да гласува  представителят на Общината за подробната инвестиционна програма за 2018 г., изготвена от ВиК-Шумен. Документът ще бъде разгледан на редовното заседание на Асоциацията по ВиК на 27 февруари. Част от членовете на комисията имаха въпроси по..

публикувано на 16.02.18 в 16:20

Питат бизнеса за нуждите от кадри

Агенцията по заетостта провежда пилотно национално проучване за нагласите на бизнеса и нуждите от работна сила. Това обяви Божидар Михайлов, директор на Регионалната служба по заетостта във Варна. Анкетата се попълва онлайн през сайта на агенцията. Целта на проучването е да обхване максимален брой работодатели. „Така анализът ще е изключително важен..

публикувано на 16.02.18 в 15:13

Лъвски скокове в Шумен

Славян Добрев и Берна Юкселова спечелиха състезанието „Лъвски скок“, организирано от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен. В турнира участваха 23 петокласници, които имаха право на два опита, за да покажат най-доброто от себе си. Надпреварата е част от събитията на учебното заведение по повод 145-тата годишнина от обесването на Васил Левски. В 15 ч...

публикувано на 16.02.18 в 14:53