Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи изкупни цени на тютюна

Производството на тютюн през последните години показва стабилизиране на сектора, смята председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. Основание за това му дават междинните резултати от изкупната кампания на тютюна от реколта 2017 г. Според тях, произведеният през миналата година тютюн ще бъде колкото през предходната година – 16 500 тона. Досега сключените договори между производители и търговци показват, че такива количества ще бъдат произведени и през 2018 г. „Причина за тази тенденция са по-високите средни изкупни цени при ориенталските тютюни", коментира Цветан Филев. При  сорта „Каба Кулак” средната изкупна цена за миналата година е била между 4 и 4.20 лева за килограм при 3.40 лева през 2016 г. От сортова група „Басми” сортът „Крумовград” е надхвърлил 7 лева, а гръцките сортове „Катерини” и „Гръцка басма”, които се отглеждат през последните години, са се продавали между 8.10 и 9 лева за килограм. "Над 80 на сто от българския тютюн е за експорт, а тези сортове са търсени на международните пазари", обясни Цветан Филев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Решават за управител на КОЦ

Предложението д-р Сотир Караниколов да бъде назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Комплексния онкологичен център в Шумен до избор на нов управител не срещна подкрепа по време на извънредното заседание на Правна комисия. Караниколов е бивш дългогодишен ръководител на лечебното заведение, а в момента е пенсия.  Предложението той да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55