Днес е Банго Васил - ромската Нова година

Банго Васил или Василица празнува днес ромската общност в България. Празникът е известен още като „ромската Нова година“. Обичаят в Шуменско е запазен при ромите музиканти, които са в самия град, както и в селата Салманово и Ивански. На трапезата задължително има  гъска, тъй като точно тази птица е свързана с една от легендите за празника. Според нея, когато Мойсей тръгнал да извежда своя народ от Египет, стигнал до Червено море, което се разтворило и той преминал. Ромите като видели това, решили и те да се спасят и тръгнали след него. Но вдигали голям шум и войските на фараона ги чули и тръгнали след тях. Когато стигнали до Червено море, то се затворило след Мойсей, а ромите се озовали на брега му, като след тях били войските. Тогава те се помолили на Господ и той им изпратил ято гъски, за които ромите се хванали и така били спасени. Друга легенда, която е много по-разпространена и е записана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ сред ромите кошничари в Шумен, е легендата за свети Васил. Тя разказва, че Дяволът се уплашил, че ромите са по-големи дяволи от него и решил да ги накаже. Подмамил ги да минат по един мост и в момента, в който ромите тръгнали, той разрушил моста, а те почнали да падат в бездната. Тогава свети Васил като видял това, казал че ромите трябва да бъдат спасени, тъй като и те са божии чеда. Оттогава светецът е на такава голяма почит сред ромите. Днес те посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им носи късмет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Награда за спасителя на щъркели от Зарица

Бездимна екопечка и  грамота получи Сафет Халид от силистренското село Зарица  в знак на благодарност за оказаната грижа за бедстващи щъркели от Министерството на околната среда и водите. Както вече Радио Шумен съобщи, днес зам. -министър Красимир Живков посети района, за да се запознае на място със ситуацията с пострадали от студа птици от вида..

публикувано на 21.03.18 в 18:32

Подадоха заявленията за матури

2716 зрелостници от областите Разград, Търговище и Силистра са заявили желание да се явят на матурата по български език и литература на 21 май. Вторият задължителен зрелостен изпит ще е два дни по-късно. Заявка за него са дали 2631 ученици от трите области. Най-предпочитан предмет за втората задължителна матура е биологията. Тази година повече..

публикувано на 21.03.18 в 17:24

Патронажни сестри в помощ на майките

Патронажната грижа за бременни жени и млади майки ще се реализира на територията на всички области в страната. С това се ангажираха от Министерството на здравеопазването. Пилотно проектът беше реализиран в Шуменско и Сливенско с подкрепата на УНИЦЕФ. От 2014 г. до 2018 г. медицински сестри и акушерки са достигнали до над 11 000 деца и семейства в..

публикувано на 21.03.18 в 15:52
Протест на съдебна охрана

Дават 15 млн. лв. на надзирателите

„Доволни сме, защото подновихме социалния диалог и постигнахме изравняване със системата на МВР по отношение на заплащането за специфични условия на труд“. Това заяви за Радио Шумен Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите след днешното уверение от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева, че ще бъдат..

публикувано на 21.03.18 в 13:38

Облачно и дъждовно ще бъде и днес

Днес вятърът от юг-югозапад ще се усили и в източната половина от страната и по северните склонове на планините временно ще е силен, но още преди обяд в източните райони ще се ориентира от изток, а в северните от североизток. Облачността от запад отново ще се увеличи и по-късно ще завали слаб дъжд. Максималните температури ще са от 3-4 градуса..

публикувано на 21.03.18 в 07:18

Десет села в Разградско без ток

Причината е авария в далекопровод, съобщиха от Областния съвет по сигурност в Разград. Аварията е между село Пороище и бившето поделение „Тайфуна“. Мястото е трудно достъпно, но вчера около обяд екипите на „Елекроразпределение“ са достигнали до него с помощта на РД “Пожарна и аварийна безопасност“ и Северноцентралното държавно предприятие-Габрово...

публикувано на 21.03.18 в 06:16

Пътната обстановка се нормализира

Нормализира се обстановката в Североизточна България. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. Няма   въведени ограничения заради снеговалежа. Котленският проход остава затворен за движение за тежкотоварни автомобили над 12 тона, информират от Областното пътно управление в Търговище. Заради свлачище движението в участъка..

публикувано на 20.03.18 в 16:55