Днес е Банго Васил - ромската Нова година

Банго Васил или Василица празнува днес ромската общност в България. Празникът е известен още като „ромската Нова година“. Обичаят в Шуменско е запазен при ромите музиканти, които са в самия град, както и в селата Салманово и Ивански. На трапезата задължително има  гъска, тъй като точно тази птица е свързана с една от легендите за празника. Според нея, когато Мойсей тръгнал да извежда своя народ от Египет, стигнал до Червено море, което се разтворило и той преминал. Ромите като видели това, решили и те да се спасят и тръгнали след него. Но вдигали голям шум и войските на фараона ги чули и тръгнали след тях. Когато стигнали до Червено море, то се затворило след Мойсей, а ромите се озовали на брега му, като след тях били войските. Тогава те се помолили на Господ и той им изпратил ято гъски, за които ромите се хванали и така били спасени. Друга легенда, която е много по-разпространена и е записана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ сред ромите кошничари в Шумен, е легендата за свети Васил. Тя разказва, че Дяволът се уплашил, че ромите са по-големи дяволи от него и решил да ги накаже. Подмамил ги да минат по един мост и в момента, в който ромите тръгнали, той разрушил моста, а те почнали да падат в бездната. Тогава свети Васил като видял това, казал че ромите трябва да бъдат спасени, тъй като и те са божии чеда. Оттогава светецът е на такава голяма почит сред ромите. Днес те посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им носи късмет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече и час по безопасност на движение

Утвърдени са учебните програми, по които децата и учениците ще учат безопасност на движението по пътищата, съобщават от Министерството на образованието и науката. Минимум 56 часа са предвидени за подготовка в училище, като обучението ще бъде в часа на класа. В детските градини ще имат между пет и седем педагогически ситуации годишно. Децата ще..

публикувано на 25.09.18 в 17:10

Три пожара гасиха в региона

Пожар в стърнище се прехвърлил и унищожил 1000 кв. м бивши овцеферми край Дулово. Пламъците били изгасени от огнеборци от районната служба в Силистра. Спасени са бензиностанция и три сгради. Човешка небрежност е причината за пожар, унищожил 50 дка лозя край село Средище. Произшествието е станало вчера вечерта. Огнеборци от Противопожарния участък в..

публикувано на 25.09.18 в 14:25

Времето на 25 септември

Облачно и дъждовно е времето тази сутрин в региона. В Шумен са паднали 8 л/кв. м. До обяд ще остане облачно, а валежите постепенно ще се преместват на югоизток. На север от Стара планина около пладне, дъждът ще спира, а облачността ще намалява, на места до слънчево. Вятърът чувствително отслабна. Максималните температури ще са между 15 и 20 градуса,..

публикувано на 25.09.18 в 06:30

До 20 ч. забрана за тежки камиони

Заради очаквания интензивен трафик от 14 до 20 часа днес се спира движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища в страната. Забраната няма да важи само за превозвачите на бързо развалящи се хранителни продукти, товари на температурен режим, живи животни и опасни товари. В участъците, в които се..

публикувано на 24.09.18 в 14:08

Дарителска кампания за книги започва в НЧ "Тодор Петков"

Дарителска кампания под надслов „Нашата библиотека“ започва от днес в Народно читалище „Тодор Петков – 1963“ в Шумен. „Всеки който има желание може да закупи и да дари книга или да дари средства за закупуването на нови книги“, заяви за Радио Шумен председателят на читалището Анета Мутафчиева. По думите й библиотеката е важна част от едно читалище и е..

публикувано на 24.09.18 в 07:42

Следобед силен вятър и облаци

Жълт код за силен вятър е обявен в 23 области в страната. Сред тях са Търговище, Шумен, Русе, Силистра, Разград, където през втората половина на деня ще се усили северозападният вятър. През денонощието времето ще се отличава с голяма динамика. Сутринта ще е топло, на места по крайбрежието с разкъсана ниска облачност, която постепенно ще се разсее и..

публикувано на 24.09.18 в 07:37

110 години независима България

110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от..

публикувано на 22.09.18 в 07:47