Днес е Банго Васил - ромската Нова година

Банго Васил или Василица празнува днес ромската общност в България. Празникът е известен още като „ромската Нова година“. Обичаят в Шуменско е запазен при ромите музиканти, които са в самия град, както и в селата Салманово и Ивански. На трапезата задължително има  гъска, тъй като точно тази птица е свързана с една от легендите за празника. Според нея, когато Мойсей тръгнал да извежда своя народ от Египет, стигнал до Червено море, което се разтворило и той преминал. Ромите като видели това, решили и те да се спасят и тръгнали след него. Но вдигали голям шум и войските на фараона ги чули и тръгнали след тях. Когато стигнали до Червено море, то се затворило след Мойсей, а ромите се озовали на брега му, като след тях били войските. Тогава те се помолили на Господ и той им изпратил ято гъски, за които ромите се хванали и така били спасени. Друга легенда, която е много по-разпространена и е записана от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ сред ромите кошничари в Шумен, е легендата за свети Васил. Тя разказва, че Дяволът се уплашил, че ромите са по-големи дяволи от него и решил да ги накаже. Подмамил ги да минат по един мост и в момента, в който ромите тръгнали, той разрушил моста, а те почнали да падат в бездната. Тогава свети Васил като видял това, казал че ромите трябва да бъдат спасени, тъй като и те са божии чеда. Оттогава светецът е на такава голяма почит сред ромите. Днес те посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им носи късмет.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътищата в Североизтока са проходими

Пътищата в Североизточна България са мокри, но обработени и опесъчени, съобщават дежурните от областните пътни управления. С понижаването на температурите през следващите часове опасност от заледявания има по усойните места. Като такива от Пътното в Силистра посочиха пътя Силистра – Ситово, в района на "Сребърна", както и около село Богорово. На тези..

публикувано на 16.01.18 в 17:04
Любомир Дацов

Влизането в еврозоната - стъпка напред

„Няма никакви доказателства, че еврото може да провокира такъв процес, който да е свързан с висока инфлация“. Това заяви пред Радио Шумен икономическият анализатор и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов за намеренията на страната ни да подаде документи за влизане в ERM2, валутния механизъм, който предшества влизането в еврозоната. Той даде..

публикувано на 16.01.18 в 16:28

Теглят жребия за частичните избори

От 10:30 ч. днес ще бъде теглен жребият за определяне на поредните номера на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, в бюлетините за гласуване в частичните избори за кметове, насрочени за 18 февруари 2018 г. От Централната избирателна комисия съобщиха, че на 18 февруари 2018 г. са насрочени частични избори за кмет на с. Средище, община Кайнарджа, на..

публикувано на 16.01.18 в 09:21

Къде спират тока днес

Поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия в Шумен, ще бъде прекъснато електрозахранването от 10:00 ч. до 10:30 ч. в района на ул. "Цар Освободител", "Алианц България", част от ул. "Христо Ботев", пл. "Оборище" и част от ул. "Никола Михайлов". В Разградско, токът ще спре от 9.00 до 16.30..

публикувано на 16.01.18 в 08:09

Очаква се затопляне на времето

С температури между -5 и 0 градуса започва днешния ден. Ще бъде облачно, до обяд ще превалява слаб сняг. Вятърът постепенно ще се обърне от запад – югозапад и ще остане предимно слаб. Максималните температури ще са от минус 1 до 5 градуса, за Шумен – около 1. Затоплянето ще продължи и утре, но още от следващата нощ ще започне да нахлува студен..

публикувано на 16.01.18 в 06:35

Котленският проход остава затворен за автомобили над 12 тона

Зимната обстановка в Североизточна България е спокойна. Навсякъде вали слаб сняг, времето е тихо, видимостта е добра. Пътните настилки са мокри и заснежени, в момента се разчистват и опесъчават, съобщават от пътните управления в областите Шумен, Разград, Търговище и Силистра. Котленският проход остава затворен за камиони с тегло над 12 тона...

публикувано на 16.01.18 в 06:08

Мокри и заснежени пътища в Североизтока

Пътищата в Североизточна България са мокри и заснежени, но обработени, съобщават от пътните управления в областите Шумен, Разград, Търговище и Силистра. Котленският проход остава затворен за камиони с тегло над 12 тона. Върбишкият проход е затворен за всички видове моторни превозни средства. Ришкият проход е отворен. 19 машини обработват..

публикувано на 15.01.18 в 17:05