Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Променяме имиджа на България

Снимка: БГНЕС
"Незаслужено лош е имиджът на България в чуждестранните медии и българското европредседателство  може да бъде използвано с ум и мъдрост да се промени този имидж". Това каза в предаването "Клуб Петък" директорът на българската редакция на Дойче веле в Бон Александър Андреев. Той подчерта, че две са основните твърдения за страната ни в чуждата преса – най-бедна и най-корумпирана европейска държава. "Вчера имах интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който категорично възразява срещу тези две клишета, изтъквайки големия икономически напредък на България през последните години, повишаването на жизнения стандарт, бюджетната стабилност. Част от чуждестранните кореспонденти, които сега съсредоточават вниманието си върху България си прехвърлят един на друг такива клишета, без да си направят труда да проверят фактите и да видят добрите страни на държавата", посочи той. "Ние сме млада демокрация и при нас има пропуснати цели периоди от европейската история, които обясняват това, което сме и са в основата на някои от проблемите ни", каза в студиото на Радио Шумен проф. Добромир Добрев от Шуменския университет. "Няма как да се изложим пред чужденците, защото каквото и  да се случи, то може да ни донесе само полза. Дори да има протести или правителството да падне, всичко би довело до реформи", допълни той.  



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фермерите плашат с протести

„Зърнопроизводителите ще излязат на нови протести, ако държавата не изпълни подписаното през февруари споразумение. Решението е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на браншовата организация преди насрочената за 17 ч днес среща в Министерския съвет с 60 земеделски организации. Освен за пълно изплащане на договорената в Споразумението..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Катастрофа издаде пиян

Катастрофа в парикирана кола издаде много пиян шофьор, който се движел по улиците на град Нови пазар, а след това се озовал в ареста. Малко след 21 часа снощи в дежурната част на РУ- Нови пазар е постъпил сигнал за възникнало пътно-транспортно произшествие на ул. „Ген. Владимир Заимов“ в града.  Към адреса бил насочен полицейски екип. На място..

публикувано на 24.04.24 в 12:00

Сериен обирджия на жилища

Шуменски полицаи заловиха 31-годишен гастрольор от  село Цани Гинчево, който влизал посред нощ в жилища, в града и крадял, въпреки че стопаните били вътре. Задържан е  малко след като извършил поредна домова кражба в малките часове на 23 април.  След 03:00 часа в дежурната част на РУ - Шумен бил приет сигнал от 51-годишна жена, която съобщила..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

Изплащат добавките за Великден

От петък ще започне изплащането на великденските добавки от 100 лева за пенсионерите с пенсии до линията на бедност от 526 лева, съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). Парите ще са налични на 26 април както по банковите сметки на пенсионерите, така и по преводите към пощенските станции. Право на празничните суми..

публикувано на 24.04.24 в 10:10

Личните карти стават е-подпис

Личните карти, които ще започнат да се издават още от края на месец май, ще служат като квалифициран електронен подпис, съобщава БНТ.  Цената на новите лични документи ще поскъпне и ще е вече 30 лв., вместо досегашните 18. Съгласно европейските регламенти, не се предвижда издаване на безсрочни лични карти на граждани на Европейската общност на..

публикувано на 24.04.24 в 10:03

Планово без ток в сряда

Профилактика и планови ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока в населени места на Североизточна България и днес, на 24 април, съобщават от електроразпределителното дружество. В Разградска област от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в части от Разград и от с. Топчии,..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

Слънчева сряда

Измерената температера в 6:00 ч. тази сутрин в Шумен, Силистра Русе и Разград е 9 градуса , в Търговище – 10. В Шумен атмосферното налягане е 978 хектопаскала –  по-ниско от средното за месеца, ще остане без съществени промени; относителната  влажност на въздуха е 97%. Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време, след..

публикувано на 24.04.24 в 06:21