Променяме имиджа на България

Снимка: БГНЕС
"Незаслужено лош е имиджът на България в чуждестранните медии и българското европредседателство  може да бъде използвано с ум и мъдрост да се промени този имидж". Това каза в предаването "Клуб Петък" директорът на българската редакция на Дойче веле в Бон Александър Андреев. Той подчерта, че две са основните твърдения за страната ни в чуждата преса – най-бедна и най-корумпирана европейска държава. "Вчера имах интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който категорично възразява срещу тези две клишета, изтъквайки големия икономически напредък на България през последните години, повишаването на жизнения стандарт, бюджетната стабилност. Част от чуждестранните кореспонденти, които сега съсредоточават вниманието си върху България си прехвърлят един на друг такива клишета, без да си направят труда да проверят фактите и да видят добрите страни на държавата", посочи той. "Ние сме млада демокрация и при нас има пропуснати цели периоди от европейската история, които обясняват това, което сме и са в основата на някои от проблемите ни", каза в студиото на Радио Шумен проф. Добромир Добрев от Шуменския университет. "Няма как да се изложим пред чужденците, защото каквото и  да се случи, то може да ни донесе само полза. Дори да има протести или правителството да падне, всичко би довело до реформи", допълни той.  ВИЖТЕ ОЩЕ

С 5.7 % вдигат пенсиите догодина

С около 20 лв ще е повишението на средния размер на пенсиите от юли догодина. От Министерството на труда и социалната политика потвърдиха за БНР, че процентът на увеличение на пенсиите ще е по-висок от заложения в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза и ще достигне 5,7 на сто вместо планираните 4,7 %. По-рано днес социалният министър Бисер..

публикувано на 18.09.18 в 16:36

Представиха електронните винетки

Цените на винетките за автомобилите до 3.5 тона за следващата година остават същите. Това потвърди председателят на пътната агенция Светослав Глосов. От 1 януари, за да използват шофьорите републиканската пътна мрежа, трябва да закупят електронна винетка. Това може да се направи на интернет портала на оператора на ТОЛ системата или посредством..

публикувано на 18.09.18 в 13:30

Българо-германски консултации за пенсиите

Традиционните българо-германски консултационни дни по пенсионни въпроси ще се проведат тази седмица, съобщават от Националния осигурителен институт. Днес и утре специалистите от двете страни ще дават консултации в Русе, в териториалния офис на НОИ. В четвъртък експертите ще са във Велико Търново.   Експертите ще помагат на граждани, живеещи у..

публикувано на 18.09.18 в 09:33

КАТ дебне за телефони зад волана

Специализирана полицейска операция за недопускане използването на мобилен телефон по време на шофиране се провежда до края на седмицата в цялата страна, напомнят от Министерството на вътрешните работи. Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL, като подобни проверки има на територията на всички страни от континента...

публикувано на 18.09.18 в 09:25
Гроздобер

Крадат тон грозде през бодлива тел

3000 лв. са откраднати от дамска чанта в Омуртаг. 43-годишната собственичка била в магазин за домашни потреби в града. Извършителят се издирва. Неизвестен е обрал и 72-годишен жител на Надарево. Извършителят проникнал през незаключена врата в жилището и отмъкнал златни накити с общо тегло 20 грама, както и сумата от 400 лв. Други крадци обрали..

публикувано на 17.09.18 в 12:20

Училищата отварят врати

Новата учебна година в Община Шумен ще започне нормално. В 19-те общински училища са записани 8427 ученици, от тях 749 са първокласници, съобщи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. Осигурен е и транспортът до средищните училища, като ще бъдат превозвани 287 ученици, допълни Найден Косев и уточни, че нови училищни автобуси не са..

публикувано на 17.09.18 в 08:52

Мая Манолова ще посети Силистра

Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 9 часа в церемонията по откриването на Новата учебна година в най-старото силистренско ОУ „Отец Паисий“, където се обучава 11-годишната Ния Атанасова, която е посланик на омбудсмана сред децата. По-късно Манолова ще даде старт на Новата учебна година в Професионалната гимназия по производствени технологии..

публикувано на 17.09.18 в 08:26