Променяме имиджа на България

БГНЕС
"Незаслужено лош е имиджът на България в чуждестранните медии и българското европредседателство  може да бъде използвано с ум и мъдрост да се промени този имидж". Това каза в предаването "Клуб Петък" директорът на българската редакция на Дойче веле в Бон Александър Андреев. Той подчерта, че две са основните твърдения за страната ни в чуждата преса – най-бедна и най-корумпирана европейска държава. "Вчера имах интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който категорично възразява срещу тези две клишета, изтъквайки големия икономически напредък на България през последните години, повишаването на жизнения стандарт, бюджетната стабилност. Част от чуждестранните кореспонденти, които сега съсредоточават вниманието си върху България си прехвърлят един на друг такива клишета, без да си направят труда да проверят фактите и да видят добрите страни на държавата", посочи той. "Ние сме млада демокрация и при нас има пропуснати цели периоди от европейската история, които обясняват това, което сме и са в основата на някои от проблемите ни", каза в студиото на Радио Шумен проф. Добромир Добрев от Шуменския университет. "Няма как да се изложим пред чужденците, защото каквото и  да се случи, то може да ни донесе само полза. Дори да има протести или правителството да падне, всичко би довело до реформи", допълни той.  ВИЖТЕ ОЩЕ

Затопляне на времето от понеделник

Температурите тази сутрин в региона са в интервала от минус 4 до минус 1 градус. Най – високи са стойностите в Силистра и Шумен, където вали леден дъжд, а най – ниски в Разград, където през нощта имаше снежна виелица. В Русе пада ситен сняг. Днес времето ще е облачно, с временни разкъсвания по южното крайбрежие на морето. До обяд ще има валежи от сняг..

публикувано на 23.03.18 в 06:45

Заснежени и мокри пътища в региона

Остава ограничението за движение на тежкотоварните автомобили от Силистра към Шумен, Русе и Варна, съобщиха от областното пътно управление. 23 машини са работили тази нощ по настилките в региона. Няма ограничения в Разградска област, 10 коли са почиствали снега и са опесъчавали шосетата от републиканската мрежа. Пътните настилки в област Търговище са..

публикувано на 23.03.18 в 06:11

Падат ограниченията за МПС над 12т

Отпаднаха ограниченията за движение на камиони над 12 тона по пътищата Разград-Русе,Разград-Търговище,както и за отсечката от Разград до Попово.

публикувано на 22.03.18 в 21:13

Ограничения за МПС над 12 тона

Поради силен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на камиони над 12 тона по пътя Шумен-Силистра,само в посока Силистра и в отсечките Добрич-Силистра и Русе-Силистра. Поради усложнена пътна обстановка движението на МПС над 12 тона, по пътя Бяла-Попово, се извършва задължително с вериги.

публикувано на 22.03.18 в 19:35

Затворени пътища за камиони

Отпадна ограничението за движение на камиони над 12 тона по пътя Силистра – Шумен и в прохода „Боаза“ край Търговище. Все е още е забранено преминаването на тежкотоварните автомобили в отсечките от Разград към Търговище, Попово, Русе и Шумен, както и Попово – Бяла. Затворен за камиони над 12 тона е Котленският проход.

публикувано на 22.03.18 в 16:55

Общини напират за безплатен Wi-Fi

24 общини от Североизточна България (в областите Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен) са заявили желание за финансиране на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места.   Местните управи са направили онлайн регистрации на портала WiFi4EU. Това им дава шанс да получат ваучер, който ще покрие разходите за оборудване и инсталиране на..

публикувано на 22.03.18 в 16:49

Пролет - идната седмица

В петък валежите постепенно ще отслабнат и в Източна Добруджа, по Черноморието и в Югоизточна България ще преминат в дъжд. На места ще се образуват поледици. Вятърът постепенно ще отслабне и ще се обърне от север-северозапад. Максимални температури   предимно между 0 и 5, по Черноморието до 7-8 градуса. През следващото денонощие ще бъде предимно..

публикувано на 22.03.18 в 15:46