Променяме имиджа на България

Снимка: БГНЕС
"Незаслужено лош е имиджът на България в чуждестранните медии и българското европредседателство  може да бъде използвано с ум и мъдрост да се промени този имидж". Това каза в предаването "Клуб Петък" директорът на българската редакция на Дойче веле в Бон Александър Андреев. Той подчерта, че две са основните твърдения за страната ни в чуждата преса – най-бедна и най-корумпирана европейска държава. "Вчера имах интервю с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който категорично възразява срещу тези две клишета, изтъквайки големия икономически напредък на България през последните години, повишаването на жизнения стандарт, бюджетната стабилност. Част от чуждестранните кореспонденти, които сега съсредоточават вниманието си върху България си прехвърлят един на друг такива клишета, без да си направят труда да проверят фактите и да видят добрите страни на държавата", посочи той. "Ние сме млада демокрация и при нас има пропуснати цели периоди от европейската история, които обясняват това, което сме и са в основата на някои от проблемите ни", каза в студиото на Радио Шумен проф. Добромир Добрев от Шуменския университет. "Няма как да се изложим пред чужденците, защото каквото и  да се случи, то може да ни донесе само полза. Дори да има протести или правителството да падне, всичко би довело до реформи", допълни той.  ВИЖТЕ ОЩЕ

Заключвайте си колите!

Видеорегистратор и сумата от 330 лева са откраднати от лек автомобил „Опел Зафира“, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Разград. Колата, собственост на 56-годишен мъж от Разград, била паркирана на улица в село Пороище и оставена с незаключена врата. По случая е започната проверка. 

публикувано на 24.06.18 в 11:44

Розови хапчета в джобовете

Двама мъже са задържани за притежание и употреба на дрога, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Разград. Около 16.50 вчера в Исперих е спрян за проверка лек автомобил „Фолксваген Шаран“. 28-годишният водач от село Китанчево, управлявал МПС след употреба на наркотици. Тестът с „Drug check 3000“ реагирал положително на амфетамин. При..

публикувано на 24.06.18 в 11:40

Възстановяват църквата в Славяново

Храмът „Св. Иван Рилски“ в поповското село Славяново се обновява с над 600 хил. лева по проект, иницииран от Русенската митрополия. След земетресението в Стражица от 1986 година църквата е започнала да се руши и в последните години е станала неизползваема. Мащабният ремонт на паметника с национално значение започна преди близо три месеца, заяви..

публикувано на 24.06.18 в 10:54
жито пшеница ниви жътва

Таван на директните плащания на фермерите

Да има таван от 60 000 евро за директните плащания, които фермерите получават като субсидии всяка година, предвиждат част от промените в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2020 година. При прилагането на новата система ЕС ще спестява 300 млн. евро годишно, като 60 на сто от тези средства ще се формират от България и Румъния,..

публикувано на 22.06.18 в 16:08

Ловците в битка с африканската чума

Ловците да участват по-активно в отстрела на диви свине, за да се предотврати разпространението на африканска чума по животните, призовават от Североизточното държавно предприятие. Заразата вече е установена в района на румънския град Тулча. Смъртността при африканската чума надхвърля 90 на сто. Сред най-важните мерки да се спре заразата е драстично..

публикувано на 22.06.18 в 14:48

Маслинова клонка за областни управители

Областните управители на Русенска и Разградска област ще участват в среща за лошото състояние на републиканските пътища от община Кубрат. Инициативата за разговорите е на Сдружението с нестопанска цел „Потомците на Дуло“, съобщи за Радио Шумен управителят на новоучредената организация в лудoгорския град Недялка Кирилова. Срещата с Гюнай Хюсмен и..

публикувано на 22.06.18 в 14:38

Два пожара потушиха огнеборците

Около 10 квадратни метра покривна конструкция и 3 кубически метра дървен материал са унищожени при пожар в помещение в Макак, използвано за работилница. Сигналът е получен снощи около 21 ч. Огнеборците използвали 2000 литра вода за гасенето на пламъците. Най-вероятната причина е небрежност при боравене с открит огън от страна на 70-годишния..

публикувано на 22.06.18 в 12:26