Деца празнуваха ромската Нова година

Как празнуват ромската Нова година показаха днес децата от Основно училище „Христо Ботев“ в шуменското село Ивански. Те бяха приготвили обредни ястия и заедно подредиха богатата новогодишна трапеза. Ученици от трети до седми клас припомниха легендите за спасителя на ромите Свети Василий. Тържеството бе част от празничните инициативи, включени в културния календар по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция”.,,Вече една година работим по проекта за уязвими ромски групи", каза за Радио Шумен Стефан Стоянов, директор на училището. В училището в село Ивански учат 130 деца, като 95 % от тях са от ромски произход.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат нов стадион в Шумен

Изготвен е идеен проект за нов стадион в Шумен, който ще бъде построен на мястото на сегашния „Патнайот Волов". Това съобщи кметът на Шумен Любомир Христов. Очаква се до седмица идеята да бъде представена за обсъждане, след което ще започне изготвянето и на работния проект. Кметът посочи, че капацитетът на съоръжението ще е между 10 и 12 хиляди места...

публикувано на 18.12.18 в 13:00

Кметът в битка за водата

"Ще водя битка и ще правя срещи, за да можем да запазим цената на водата и да започнем да изграждаме пречиствателната станция за питейна вода“. Това заяви днес кметът на Шумен Любомир Христов. Той призова темата за водата да не се политизира и добави, че ще настоява пред Комисията за енергийно и водно регулиране цената на водата в Шумен да не бъде..

публикувано на 18.12.18 в 12:44

Без ток на 18 декември

Спирания на тока ще има от 09:00 ч до 17:00 ч днес в района на шуменските села Друмево и Кладенец, заради профилактика на електросъоръженията. Без електричество от 10:00 ч до 11:00 ч ще бъдат и абонатите от селата Златна нива, Върбяне, Правенци, Избул, Войвода, Църквица, Крива река, Лиси връх и Долина. В Силистренското село Проф. Иширково също..

публикувано на 18.12.18 в 07:28

Между 2 и 6 см снежна покривка в региона

Заснежени са пътните настилки в Североизточна България, но се обработват, увериха от областните пътни управления. Няма затворени пътища. Видимостта навсякъде е добра. 51 машини почистват пътните настилки от тази нощ в Шуменска област, 41 работят в Търговищко и 23 машини в област Разград. Котленският проход и Ришкият проход са отворени за движение...

публикувано на 18.12.18 в 06:28

Облачно и снежно време в региона

Между минус 4 и 3 градуса бяха температурите тази сутрин в Североизточна България. Облачно ще е времето днес с валежи от сняг, само по крайбрежието и в югоизточните райони преди обяд ще превалява дъжд. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималните температури няма да се различават съществено от сутрешните - предимно между минус 2 и плюс 3..

публикувано на 18.12.18 в 06:07
Преславското златно съкровище

Велики Преслав отново с награда

Велики Преслав спечели престижно отличие в категорията „Съкровище на 2018” от годишните награди на „Чудесата на България”. Отличието беше връчено днес на общинския кмет д-р Александър Горчев в Малката базилика в Пловдив. Наградата е присъдена за представянето на Преславското златно съкровище и старата столица Преслав във френския Лувър. На..

публикувано на 17.12.18 в 16:48
Язовир

Погват бизнес плана на ВиК

Да бъде свикано извънредно заседание на ВиК асоциацията, за да бъде разгледано точното изпълнение на бизнес плана на ВиК-Шумен по отношение на поетите от дружеството ангажименти. Това предлагат във внесена докладна записка общинските съветници от групата „За Шумен“. Предложението бе направено по време на заседание на икономическа комисия. Искането е..

публикувано на 17.12.18 в 16:19