Внимание! Нова телефонна измама!

Малко над 13 000 лева  е дала на телефонни измамници 76-годишна шуменка, след като е била уговорена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“. При успешна операция й била обещана доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева.  Звъннали ѝ първо на домашния телефон и казали, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Жената разбрала, че това е измама. Последвало второ обаждане. Мъж се представил за полицай и помолил за съдействие при залавяне на измамниците. Поискал ѝ номера на мобилния телефон, за да контролира и да ръководи операцията. Забранил ѝ да се обажда на близки, за да не се провали акцията. Жената имала малко над  1500 лева у дома. Казали ѝ да ги сложи в торба и да ги остави до  гараж  пред  дома ѝ и веднага да се прибере. Щели да ѝ звъннат като приключи задържането, за да върнат парите. Жената поставила торбата с парите на уговореното място.  Звъннали ѝ втори път.  Казали, че има още измамници на свобода, и трябват още пари. Питали я дали има. Жената наела кола и отишла до съседно село. Взела всички семейни спестявания. Не се обадила на никого от близките си. След като се прибрала, ѝ се обадили по телефона и я питали дали е готова и колко лева има. След като казала, че има малко над  11 000 лева, но се колебае дали да ги остави, измамниците ѝ казали, че акцията се провежда със знанието на кмета. Той обещал при успешна операция гражданинът, който е съдействал, да получи доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. Жената повярвала. Оставила парите в торба до гаража и, според указанията на непознатите, които се представяли за полицаи, се скрила в банята и зачакала да свърши операцията по залавяне на измамниците. По-късно разбрала, че е измамена.

От полицията предупреждават: Не се доверявайте на непознати по телефона. Ако някой ви иска пари по телефона, това  със сигурност е измамна схема. Веднага затворете телефона. Наберете близките си  САМО след като чуете сигнала „свободно“ в слушалката.  Ако не успете да се свържете с тях, позвънете на 112. Но отново само след сигнала „свободно“ в слушалката, защото иначе отново ще се свържете с измамниците…


ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим, ако намерим бедстваща птица?

Ако попаднете на птица или животно от ЗАЩИТЕН ВИД, включен в Закона за биологичното разнообразие трябва да се свържете със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), на територията, на която се намирате. За посредник може да използвате телефон 112. Експерти от РИОСВ преценяват състоянието на животното. В случай, че може да..

публикувано на 19.03.18 в 12:04

И овошките измръзнаха

Между 30 и 40 % са щетите по кайсиите и прасковите в радио региона след студовете в началото на месеца. Това каза за Радио Шумен Димитър Рачев от Съюза на овощарите в България. По думите му най-много са щетите в Русенско и Силистренско. Поражения ще се очакват и след отрицателните температури и обледяванията от тази нощ, като на места ще са до 100 %,..

публикувано на 19.03.18 в 10:03

Кметът на Миланово подаде оставка

Кметът на преславското село Миланово Ариф Мехмед подаде оставка. Той беше повторно избран за кмет на селото през 2015 г., но от няколко месеца работи в чужбина и това е причина да поиска освобождаване от поста. Председателят на ОИК – Велики Преслав   Миглена Ангелова е депозирала влязло в сила решение на комисията, с което се прекратяват..

публикувано на 18.03.18 в 19:48

Нова организация на СИБ в Кубратско

В кубратското село Тертер бе учредена нова организация на Съюза на инвалидите в България /СИБ/. За председател бе избрана Добринка Филева, а за касиер - Мария Петрова. В ръководството влезе и кметът на селото Николай Иванов.

публикувано на 18.03.18 в 11:33

Пореден пиян шофьор задържаха в Кубрат

Шофьор с над 2 промила алкохол в кръвта е засечен при полицейска проверка в Кубрат, съобщиха от ОД на МВР Разград. Около 17.30 часа вчера по улица „Осми март“ е спрян лек автомобил „Фолксваген Голф“. 30-годишният водач Н.Ф. от Кубрат е тестван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 2,02 промила. Задържан е за 24 часа в Районното управление.

публикувано на 18.03.18 в 11:28

Баба бере душа, подрязвала клони

74-годишна от разградското село Раковски е с опасност за живота. Жената е пострадала при падане от плочата на гараж, докато подрязвала клоните на дърво, съобщиха от полицията. Пострадалата е откарана в ОАИЛ на МБАЛ-Разград с фрактура на черепа и ръката.

публикувано на 18.03.18 в 11:20

Разследват смъртен случай в Разград

Разследват причините за смъртта на 70 годишен от Разград, съобщават от Областната дирекция на полицията. Мъжът починал на 16 март в болница, където би откаран след битов скандал, станал три дни по-рано. Според сигнал, подаден от 67 годишната му сестра, той се сбил с нея на 13 март за пореден път, след злоупотреба с алкохол.

публикувано на 18.03.18 в 11:10