Внимание! Нова телефонна измама!

Малко над 13 000 лева  е дала на телефонни измамници 76-годишна шуменка, след като е била уговорена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“. При успешна операция й била обещана доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева.  Звъннали ѝ първо на домашния телефон и казали, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Жената разбрала, че това е измама. Последвало второ обаждане. Мъж се представил за полицай и помолил за съдействие при залавяне на измамниците. Поискал ѝ номера на мобилния телефон, за да контролира и да ръководи операцията. Забранил ѝ да се обажда на близки, за да не се провали акцията. Жената имала малко над  1500 лева у дома. Казали ѝ да ги сложи в торба и да ги остави до  гараж  пред  дома ѝ и веднага да се прибере. Щели да ѝ звъннат като приключи задържането, за да върнат парите. Жената поставила торбата с парите на уговореното място.  Звъннали ѝ втори път.  Казали, че има още измамници на свобода, и трябват още пари. Питали я дали има. Жената наела кола и отишла до съседно село. Взела всички семейни спестявания. Не се обадила на никого от близките си. След като се прибрала, ѝ се обадили по телефона и я питали дали е готова и колко лева има. След като казала, че има малко над  11 000 лева, но се колебае дали да ги остави, измамниците ѝ казали, че акцията се провежда със знанието на кмета. Той обещал при успешна операция гражданинът, който е съдействал, да получи доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. Жената повярвала. Оставила парите в торба до гаража и, според указанията на непознатите, които се представяли за полицаи, се скрила в банята и зачакала да свърши операцията по залавяне на измамниците. По-късно разбрала, че е измамена.

От полицията предупреждават: Не се доверявайте на непознати по телефона. Ако някой ви иска пари по телефона, това  със сигурност е измамна схема. Веднага затворете телефона. Наберете близките си  САМО след като чуете сигнала „свободно“ в слушалката.  Ако не успете да се свържете с тях, позвънете на 112. Но отново само след сигнала „свободно“ в слушалката, защото иначе отново ще се свържете с измамниците…


ВИЖТЕ ОЩЕ

На метри от атаката в Страсбург

Трима души загинаха и 12 бяха ранени по време на стрелба около 21 ч. българско време в центъра на Страсбург снощи. Шестима от пострадалите са в критично състояние. Нападението стана в близост до коледен базар, на който ежегодно се събират милиони туристи. Към момента се работи и по версията за терористична атака. По първоначална информация..

публикувано на 12.12.18 в 13:50

1,35 млрд. лв. за АМ "Хемус"

Правителството отпусна допълнителни средства в размер на близо 1,35 млрд. лв. за изграждането на още 134 км от автомагистрала „Хемус“ между Боаза и пътя Русе - Велико Търново. Сумата ще е от централния бюджет за 2018 г. С нея ще бъде осигурено изграждането на участъка, който е от изключително важен държавен и обществен интерес и за развитието на..

публикувано на 12.12.18 в 13:38

НОИ изчислява отпуските онлайн

Нова електронна справка „Изчисляване на периоди на временна неработоспособност, бременност и раждане по болнични листове и по заявления-декларации“ е достъпна от днес на интернет страницата на Националния осигурителен институт. Тя ще подпомага пресмятането на началната и крайната дата на отпуска за временна неработоспособност и при осиновяване на..

публикувано на 12.12.18 в 12:50

БЧК раздава хранителни пакети

Раздаването на хранителни пакети в Североизточна България започва от днес. Първият пункт отваря в Търговище. Той се намира в Хранителния блок към Многопрофилната болница. В петък ще заработи и пунктът в община Ветово. През следващата седмица (от 17 до 20 декември) по график започва раздаването на пакетите и в други русенски общини – Две могили, Сливо..

публикувано на 12.12.18 в 11:12

Предварителна продажба на билети

Предварителна продажба на билети за всички бързи влакове по време на коледните и новогодишните празници въвеждат от „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. Тя ще се извършва във всички железопътни гари и бюра в страната от днес, 12 декември, до 2 януари 201 9 г. Пътниците ще бъдат информирани на билетните каси в случаите, когато са изчерпани седящите..

публикувано на 12.12.18 в 09:06

Следим цените онлайн

Онлайн инструмент за следене историята на цените в големите онлайн магазини стартира асоциацията „Активни потребители“. Целта е клиентите да могат да се ориентират дали обявените промоции са действителни. Единственият начин да разберем дали намалението е истинско е като знаем каква е била цената назад във времето вчера или преди седмица, заяви..

публикувано на 11.12.18 в 16:52

Варна прие председателството

„Следващият програмен период е изключително важен за всички, защото без средства българските общини не могат да се справят сами". Това каза областният управител на Варна Стоян Пасев, след като прие от шуменския си колега проф. Стефан Желев председателството на Регионалния съвет за развитие и на Регионалния координационен комитет в Североизточния..

публикувано на 11.12.18 в 15:28