Внимание! Нова телефонна измама!

Малко над 13 000 лева  е дала на телефонни измамници 76-годишна шуменка, след като е била уговорена от непознат да съдейства за „задържане на измамници“. При успешна операция й била обещана доживотна седмична добавка към пенсията в размер на 50 лева.  Звъннали ѝ първо на домашния телефон и казали, че дъщеря й е пострадала в катастрофа и трябват пари за лечение. Жената разбрала, че това е измама. Последвало второ обаждане. Мъж се представил за полицай и помолил за съдействие при залавяне на измамниците. Поискал ѝ номера на мобилния телефон, за да контролира и да ръководи операцията. Забранил ѝ да се обажда на близки, за да не се провали акцията. Жената имала малко над  1500 лева у дома. Казали ѝ да ги сложи в торба и да ги остави до  гараж  пред  дома ѝ и веднага да се прибере. Щели да ѝ звъннат като приключи задържането, за да върнат парите. Жената поставила торбата с парите на уговореното място.  Звъннали ѝ втори път.  Казали, че има още измамници на свобода, и трябват още пари. Питали я дали има. Жената наела кола и отишла до съседно село. Взела всички семейни спестявания. Не се обадила на никого от близките си. След като се прибрала, ѝ се обадили по телефона и я питали дали е готова и колко лева има. След като казала, че има малко над  11 000 лева, но се колебае дали да ги остави, измамниците ѝ казали, че акцията се провежда със знанието на кмета. Той обещал при успешна операция гражданинът, който е съдействал, да получи доживотна надбавка в размер на 50 лева към пенсията. Жената повярвала. Оставила парите в торба до гаража и, според указанията на непознатите, които се представяли за полицаи, се скрила в банята и зачакала да свърши операцията по залавяне на измамниците. По-късно разбрала, че е измамена.

От полицията предупреждават: Не се доверявайте на непознати по телефона. Ако някой ви иска пари по телефона, това  със сигурност е измамна схема. Веднага затворете телефона. Наберете близките си  САМО след като чуете сигнала „свободно“ в слушалката.  Ако не успете да се свържете с тях, позвънете на 112. Но отново само след сигнала „свободно“ в слушалката, защото иначе отново ще се свържете с измамниците…


ВИЖТЕ ОЩЕ

С 5.7 % вдигат пенсиите догодина

С около 20 лв ще е повишението на средния размер на пенсиите от юли догодина. От Министерството на труда и социалната политика потвърдиха за БНР, че процентът на увеличение на пенсиите ще е по-висок от заложения в тригодишната средносрочна бюджетна прогноза и ще достигне 5,7 на сто вместо планираните 4,7 %. По-рано днес социалният министър Бисер..

публикувано на 18.09.18 в 16:36

Представиха електронните винетки

Цените на винетките за автомобилите до 3.5 тона за следващата година остават същите. Това потвърди председателят на пътната агенция Светослав Глосов. От 1 януари, за да използват шофьорите републиканската пътна мрежа, трябва да закупят електронна винетка. Това може да се направи на интернет портала на оператора на ТОЛ системата или посредством..

публикувано на 18.09.18 в 13:30

Българо-германски консултации за пенсиите

Традиционните българо-германски консултационни дни по пенсионни въпроси ще се проведат тази седмица, съобщават от Националния осигурителен институт. Днес и утре специалистите от двете страни ще дават консултации в Русе, в териториалния офис на НОИ. В четвъртък експертите ще са във Велико Търново.   Експертите ще помагат на граждани, живеещи у..

публикувано на 18.09.18 в 09:33

КАТ дебне за телефони зад волана

Специализирана полицейска операция за недопускане използването на мобилен телефон по време на шофиране се провежда до края на седмицата в цялата страна, напомнят от Министерството на вътрешните работи. Акцията е по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL, като подобни проверки има на територията на всички страни от континента...

публикувано на 18.09.18 в 09:25
Гроздобер

Крадат тон грозде през бодлива тел

3000 лв. са откраднати от дамска чанта в Омуртаг. 43-годишната собственичка била в магазин за домашни потреби в града. Извършителят се издирва. Неизвестен е обрал и 72-годишен жител на Надарево. Извършителят проникнал през незаключена врата в жилището и отмъкнал златни накити с общо тегло 20 грама, както и сумата от 400 лв. Други крадци обрали..

публикувано на 17.09.18 в 12:20

Училищата отварят врати

Новата учебна година в Община Шумен ще започне нормално. В 19-те общински училища са записани 8427 ученици, от тях 749 са първокласници, съобщи заместник-кметът по образование и култура Найден Косев. Осигурен е и транспортът до средищните училища, като ще бъдат превозвани 287 ученици, допълни Найден Косев и уточни, че нови училищни автобуси не са..

публикувано на 17.09.18 в 08:52

Мая Манолова ще посети Силистра

Омбудсманът Мая Манолова ще участва от 9 часа в церемонията по откриването на Новата учебна година в най-старото силистренско ОУ „Отец Паисий“, където се обучава 11-годишната Ния Атанасова, която е посланик на омбудсмана сред децата. По-късно Манолова ще даде старт на Новата учебна година в Професионалната гимназия по производствени технологии..

публикувано на 17.09.18 в 08:26