БМЧК ще има медиен екип

Над 10 000 са доброволците и членовете на Българския младежки червен кръст (БМЧК) в страната. Това каза Деница Баръмова от Националния съвет на БЧК, която бе в Силистра за отчетното събрание на младежката червенокръстка организация. Според Баръмова, броят на членовете и доброволците на организацията през последните години намалява в европейски мащаб. Търсят се възможности за преодоляване на тази тенденция, като се привличат и онлайн доброволци. Въпреки това, Българският младежки червен кръст остава една от най-добре структурираните организации в Европа, смята Деница Баръмова.

През тази година започва работа за създаване на медиен екип на Българския младежки черен кръст, подготвя се и състезание на младежките аварийни екипи. Деница Баръмова даде добра оценка на младежката червенокръстка организация в Силистренска област. Като иновативен тя посочи проекта „Добра воля за добра кауза”, по линия на който в книга „Аптеката на баба” са събрани стари рецепти за лечение на различни болести. Към книгата има и хербарий с билки. По линия на Българския младежки червен кръст обучение за първа долекарска помощ са преминали над 360 ученици. Клубовете в Силистра, Дулово и Тутракан са работили в помощ на деца и младежи в риск. Събират се средства в рамките на различни фондонабирателни кампании, в които младежите са били подпомогнати и от Доростолската митрополия. Открита е трапезария „Топъл обяд”. Организацията работи за превенция на зависимостите. Не са забравени децата от специализираните институции. Добро е сътрудничеството и с други младежки организации.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Тутракан празнува днес

На 21 септември е празникът на Тутракан. По традиция началото ще бъде поставено с тържествена сесия на Общинския съвет, която ще започне в 10:30 ч. Поканени са всички народни представители от Силистренски избирателен район, областния управител, председатели на Общинския съвет и кметове на Общината от предходните мандати, както и почетни граждани на..

публикувано на 21.09.18 в 06:37

Задържаха 65-годишен пласьор на хероин

Наркопласьор, задържан в момент на продажба на хероин, е привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура в Силистра. Задържан е за 72 часа. 65-годишният Манол е арестуван, докато продавал на наркозависим доза с хероин за 10 лева. Полицейски служител станал очевидец на продажбата. Купувачът се опитал да избяга. Успял да разпръсне съдържанието,..

обновено на 20.09.18 в 16:18

В Силистра посрещат студенти

Новата академична година в силистренския филиал на Русенския университет беше открита днес. Директорът доц. д-р Теменужка Богданова представи успехите в 47-годишната история на Филиала и благодари за подкрепата на държавната и местните власти в реализирането на всички университетски инициативи. Бяха връчени дипломите на отличните абсолвенти от Випуск..

обновено на 20.09.18 в 15:29

Тутракан става град на бойната слава

Комисията по отбрана прие проекторешение за обявяване на Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава. To беше прието с 18 гласа „за“ и ще влезе в пленарна зала в петък. Предложението беше внесено от народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов и..

публикувано на 20.09.18 в 15:10

Избират лого на "Сребърна"

Антония Димитрова е класирана на първо място в конкурса за лого на биосферния парк „Сребърна“, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Докторантката във Великотърновския университет е представила три проекта. На второ място е предложението на графичния дизайнер от Силистра Диян Джамбазов, а на трето – на Калина Кузманова от..

публикувано на 20.09.18 в 14:31

Без катастрофи в Силистра

98 моторни превозни средства са проверени през изминалото денонощие в Силистренска област в рамките на Европейския ден без загинали на пътя. Установени са 163 нарушения, за които за съставени 102 електронни фиша, 2 акта и са наложени 59 глоби по фиш. Връчени са 5 електронни фиша, издадена е една заповед за прилагане на принудителни административни..

публикувано на 20.09.18 в 13:09

70 години резерват "Сребърна"

70 години от обявяването на „Сребърна” за защитена територия се навършват днес.. На 20 септември 1948 година с постановление на Министерството на земеделието и държавните имоти територията на езерото „Сребърна” е обявена за резерват. Езерото е уникално със свободно плаващите по повърхността му тръстикови острови. В резервата и неговите околности са..

публикувано на 20.09.18 в 11:42