БМЧК ще има медиен екип

Над 10 000 са доброволците и членовете на Българския младежки червен кръст (БМЧК) в страната. Това каза Деница Баръмова от Националния съвет на БЧК, която бе в Силистра за отчетното събрание на младежката червенокръстка организация. Според Баръмова, броят на членовете и доброволците на организацията през последните години намалява в европейски мащаб. Търсят се възможности за преодоляване на тази тенденция, като се привличат и онлайн доброволци. Въпреки това, Българският младежки червен кръст остава една от най-добре структурираните организации в Европа, смята Деница Баръмова.

През тази година започва работа за създаване на медиен екип на Българския младежки черен кръст, подготвя се и състезание на младежките аварийни екипи. Деница Баръмова даде добра оценка на младежката червенокръстка организация в Силистренска област. Като иновативен тя посочи проекта „Добра воля за добра кауза”, по линия на който в книга „Аптеката на баба” са събрани стари рецепти за лечение на различни болести. Към книгата има и хербарий с билки. По линия на Българския младежки червен кръст обучение за първа долекарска помощ са преминали над 360 ученици. Клубовете в Силистра, Дулово и Тутракан са работили в помощ на деца и младежи в риск. Събират се средства в рамките на различни фондонабирателни кампании, в които младежите са били подпомогнати и от Доростолската митрополия. Открита е трапезария „Топъл обяд”. Организацията работи за превенция на зависимостите. Не са забравени децата от специализираните институции. Добро е сътрудничеството и с други младежки организации.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Защита за силистренската кайсия

„Силистренската кайсия може да бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде продукт със защитено географско указание”, заяви евродепутатът Момчил Неков. Тази идея беше развита по време на срещата на овощари от региона с представители на най-големите преработвателни фирми в България с италианско участие. Тези фирми осигуряват около 70 000..

публикувано на 16.06.18 в 15:50

Озани пеят в село Правда

В силистренското село Правда се възражда една стара традиция за турската народна песен благодарение на учителя Насуф Даил, съобщиха от община Дулово. Той е организатор на провежданата днес в селото първа национална среща на изпълнителите на саз /струнен музикален инструмент/, наречена "Озан". Озаните са странстващи певци в миналото, чиито песни..

публикувано на 16.06.18 в 11:47

Част от одеждите на св. Петка на поклонение в Силистра

Общохристиянският празник на Светите Доростолски мъченици ще бъде честван днес и утре в Силистра. Част от одеждите на Св. Петка Епиватска ще бъдат дарени на Доростолската митрополия от Митрополита на  Яш, Молдова и цяла Буковина - Теофан. Той заедно с други архиереи от Русия , Румъния и България ще бъдат гости на третия Събор на Доростолските..

публикувано на 16.06.18 в 08:46

Ремонтират детски площадки в Силистра

18 детски площадки ще бъдат обновени в Силистра. Те са в различни райони на града. Местата за игра ще бъдат приведени в съответствие с общинската Наредба 1 и ще бъдат оборудвани с пейки за отдих, кошове за смет, ще бъдат  поставени ударопоглъщащи настилки, нови съоръжения за игра, информационни табели и ограждения.  Д-р Юлиян Найденов, кмет на..

публикувано на 14.06.18 в 15:35

Засякоха 16-годишен с наркотици

16-годишен младеж е установен с наркотици в Силистра, съобщиха от областната дирекция на полицията. Тази нощ около 02.30 ч. екип на група „Охрана на обществения ред“ засякъл момчето на обществено място и при проверка намерил у него 5.3 г амфетамин и 2.4 г канабис, идентифицирани с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство...

публикувано на 14.06.18 в 12:48

Празник "Първа жътва" в Шуменци

Празникът „Първа жътва“ ще се проведе днес в тутраканското село Шуменци. Той ще започне в 10.30 ч. в нивата на земеделския производител Иван Радев, който ще бъде домакин на събитието. Празникът се организира за втора година, съобщи кметът на селото Калина Махайлова. "Отец Михаил ще извърши ритуал. Ще се помолим за берекет. После ще си зажънем нивата...

публикувано на 14.06.18 в 10:48

В Кайнарджа чакат високи добиви

Зърнопроизводители от община Кайнарджа сред първите започнаха жътвата на ечемика в Силистренско, съобщиха от Общината. С добив от 500 килограма от декар започна да жъне една от фирмите, която обработва над 15 000 декара земя и отглежда около 5000 декара есенници. В Силистренско през тази година са засети повече от 459 000 декара пшеница и над 45..

публикувано на 13.06.18 в 14:11