БМЧК ще има медиен екип

Над 10 000 са доброволците и членовете на Българския младежки червен кръст (БМЧК) в страната. Това каза Деница Баръмова от Националния съвет на БЧК, която бе в Силистра за отчетното събрание на младежката червенокръстка организация. Според Баръмова, броят на членовете и доброволците на организацията през последните години намалява в европейски мащаб. Търсят се възможности за преодоляване на тази тенденция, като се привличат и онлайн доброволци. Въпреки това, Българският младежки червен кръст остава една от най-добре структурираните организации в Европа, смята Деница Баръмова.

През тази година започва работа за създаване на медиен екип на Българския младежки черен кръст, подготвя се и състезание на младежките аварийни екипи. Деница Баръмова даде добра оценка на младежката червенокръстка организация в Силистренска област. Като иновативен тя посочи проекта „Добра воля за добра кауза”, по линия на който в книга „Аптеката на баба” са събрани стари рецепти за лечение на различни болести. Към книгата има и хербарий с билки. По линия на Българския младежки червен кръст обучение за първа долекарска помощ са преминали над 360 ученици. Клубовете в Силистра, Дулово и Тутракан са работили в помощ на деца и младежи в риск. Събират се средства в рамките на различни фондонабирателни кампании, в които младежите са били подпомогнати и от Доростолската митрополия. Открита е трапезария „Топъл обяд”. Организацията работи за превенция на зависимостите. Не са забравени децата от специализираните институции. Добро е сътрудничеството и с други младежки организации.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледари с награди

Шест формации участваха в 24-тото издание на Фестивала на коледарските групи в Силистра. Журито с председател етнолога д-р Йордан Касабов прецени, че и трите мъжки групи са пресъздали обичая напълно точно и автентично, заради което награди получиха всички участници, съобщи за Радио Шумен Галин Великов от общинския отдел „Култура“. При децата първото..

публикувано на 15.12.18 в 16:39

Коледарско надпяване в Силистра

Традиционният фестивал на коледарските групи „Стани нине, господине” започва в 10 ч. в салона на Община Силистра. Надсловът тази година е „Вам си пеем, Бога славим!” Ще участват шест коледарски групи от община Силистра, две от които детски. Те ще бъдат разделени в две категории – обредни и певчески групи. Председател на журито ще бъде етнологът д-р..

публикувано на 15.12.18 в 09:46

В Силистра раздават топли дрехи

Младежкото обединение и Общинският съвет на БСП в Силистра са събрали зимни дрехи за нуждаещи се в кампания „Топла Коледа ви желаем”. Това съобщиха от местната централа на БСП. Дрехите са оставени на входа на Дунавския парк на Силистра, на един от градските площади и в Кризисния център за временно настаняване. Кампанията е продължила четири дни...

публикувано на 14.12.18 в 11:45

Детски пътеводител за Коледа

Детски пътеводител с послание от кмета на Силистренската община д-р Юлиян Найденов ще получат всички деца от първи до шести клас в навечерието на коледните празници, съобщиха от Общината. Пътеводителят е отпечатан в издателство "Фабер" във Велико Търново по поръчка на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и..

публикувано на 14.12.18 в 09:54

Предколедна надпревара

Конкурс за изработване на коледна картичка на тема "Коледна магия" организира Община Главиница. В надпреварата могат да се включат деца и ученици от образователните институции в общината. Според регламента на конкурса, участниците ще бъдат разпределени в различни възрастови групи. Призовата тройка във всяка възрастова група ще получи награди...

публикувано на 13.12.18 в 17:01

Тутракан тегли 1 млн. лв. заем

Община Тутракан да поеме дългосрочен общински дълг чрез банков кредит в размер на 1 000 000 лв. с 5-годишен срок за погасяване реши Общинският съвет на крайдунавския град на проведеното днес заседание. От дебата става ясно, че при текущото изпълнение на бюджета на Община Тутракан през 2018 г. са възникнали неотложни ангажименти, които е трябвало да..

публикувано на 13.12.18 в 15:47

Памет за героите от войните

Подготвя се предложение до Министерството на отбраната за финансиране на строителството на нови и за ремонт на съществуващи военни паметници в Силистренско. Това съобщиха от Областната администрация след заседание на Областната комисия за военни паметници. Комисията е решила да предложи на Министерство на отбраната в картотеката да влезе..

публикувано на 13.12.18 в 14:12