БМЧК ще има медиен екип

Над 10 000 са доброволците и членовете на Българския младежки червен кръст (БМЧК) в страната. Това каза Деница Баръмова от Националния съвет на БЧК, която бе в Силистра за отчетното събрание на младежката червенокръстка организация. Според Баръмова, броят на членовете и доброволците на организацията през последните години намалява в европейски мащаб. Търсят се възможности за преодоляване на тази тенденция, като се привличат и онлайн доброволци. Въпреки това, Българският младежки червен кръст остава една от най-добре структурираните организации в Европа, смята Деница Баръмова.

През тази година започва работа за създаване на медиен екип на Българския младежки черен кръст, подготвя се и състезание на младежките аварийни екипи. Деница Баръмова даде добра оценка на младежката червенокръстка организация в Силистренска област. Като иновативен тя посочи проекта „Добра воля за добра кауза”, по линия на който в книга „Аптеката на баба” са събрани стари рецепти за лечение на различни болести. Към книгата има и хербарий с билки. По линия на Българския младежки червен кръст обучение за първа долекарска помощ са преминали над 360 ученици. Клубовете в Силистра, Дулово и Тутракан са работили в помощ на деца и младежи в риск. Събират се средства в рамките на различни фондонабирателни кампании, в които младежите са били подпомогнати и от Доростолската митрополия. Открита е трапезария „Топъл обяд”. Организацията работи за превенция на зависимостите. Не са забравени децата от специализираните институции. Добро е сътрудничеството и с други младежки организации.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасителна акция на щъркели обявиха в Дулово

20 измръзнали щъркели са приютени днес в гаража на Община Дулово. Те са вече на топло до парното. В много населени места жителите спасяват измръзналите птици. Собственици на кооперации и частни фирми излизат на полето и хвърлят храна в нивите си. Ловните дружинки по места са ангажирани да обхождат землищата за бедстващи птици. Община Дулово ангажирани..

публикувано на 20.03.18 в 11:06

Села без ток в Силистренско

Близо 15 села са без ток в Силистренско. Радио Шумен припомня, че за товарни автомобили над 12 тона е забранено движението по пътищата Шумен – Силистра, Добрич – Силистра, Русе - Разград - Шумен - Варна, както и Разград – Търговище, Разград-Исперих и Разград – Попово. 7 села в Разградска област са без ток, 2 са без вода.  

публикувано на 20.03.18 в 10:58

Алианите в Силистренско посрещат пролетта

Алианският празник на пролетното равноденствие „Невруз“ се отбелязва днес в село Черник. Организатори са   Община Дулово, кметството и местното читалище. "Невруз" е персийска дума и означава нов ден. Тюркските народи от Средна Азия до Балканите са го чествали от най-стари времена още от преди 7000 години. Свързан е с пролетта, възкресяването на..

публикувано на 19.03.18 в 13:25

Момче на училище с дрога в джоба

16-годишен е заловен с наркотици в Силистра, съобщават от полицията. При проверка в двора на учебно заведение в града у момчето са намерени 1.2 грама канабис. Започнато е бързо производство.  

публикувано на 19.03.18 в 11:43

Поредна жертва на телефонна измама

86-годишна жена от село Шуменци е станала жертва на телефонна измама. Пенсионерката се доверила на телефонно обаждане от мним полицай и приела да участва в акция по залавяне на телефонни измамници. Жената поставила в найлонов плик 4400 лв. и го окачила от външната страна на портата си. На следващия ден разбрала, че е измамена и подала сигнал в..

публикувано на 19.03.18 в 11:37

Еколози спасяват птици от леда

Повече от 30 щъркела има по пътя Силистра – Шумен, в района на бившия фуражен завод край Дулово. За това сигнализираха слушатели на Радио Шумен. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Русе информираха, че екипи пътуват към мястото. Сигнали можете да подавате освен на 112 и на зеления телефон в екоинспекцията в Русе, който е 809 281 с..

публикувано на 19.03.18 в 10:59

Леден път между Главиница и Окорш

Заледен е пътят между Главиница и Окорш, сигнализираха наши слушатели от община Дулово. Отсечката не е обработена и създава предпоставки за пътни инциденти. Дежурните от Гражданска защита в Дулово информираха, че машините работят и че пътят ще бъде опесъчен. Няма други проблемни участъци, увериха от общината.

публикувано на 19.03.18 в 10:09