Масово пропускат профилактични прегледи

Снимка: Радио Шумен
Близо 90 % от децата и младежите до 18 години в Търговищка област са преминали през профилактичен преглед през миналата година. Едва 48 на сто от пациентите в зряла възраст обаче са се възползвали от това си право, показват данните на Районната здравна каса. Директорът Емил Стоянов припомни какво включва годишният профилактичен преглед. "Всеки човек над 18-годишна възраст има право да получи безплатен профилактичен преглед, в рамките на който да му бъде изчислен индексът на телесната маса, да му бъде изследвана зрителната острота, да му бъде измерено артериалното налягане, да му бъде направена електрокардиограма и да му бъдат пуснати изследвания за урина", посочи той. През миналата година общопрактикуващите лекари в Търговищка област са направили 49 000 профилактични прегледа на пациенти над 18 години при 102 000 здравноосигурени жители, каза още директорът на Районната здравна каса Емил Стоянов. Той припомни, че обемът на изследванията и броят на посещенията при диспансерното наблюдение за хронично болни хора зависи от тяхното състояние и поставената им диагноза.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца върнаха пачка с пари в полицията

Три момичета, намерили и предали в полицията значителна сума пари, бяха наградени от директора на Областната дирекция на МВР – Силистра ст. комисар Мартин Недялков. За достойната си постъпка 11-годишната Емили Статев и 10-годишните Ренета Павлова и Сема Мехмедова получиха благодарствени адреси и подаръци, осигурени от Спортния клуб на дирекцията...

публикувано на 15.08.18 в 15:44

Дърва за селата

5150 кубика дърва за огрев ще получат от ДЛС - Черни Лом жителите на селата Сеячи, Ломци, Садина, Захари Стояново, Глогинка, Кошничари, Росина, Голямо Ново, Дралфа, Кръшно, Миладиновци, Маково, Еленово и Козица. Заявките се изпълняват редовно, като на хората вече са доставени 1493 кубика от заявените количества. Само в пет от селата все още не са..

публикувано на 15.08.18 в 14:59

Двама пострадаха при катастрофа

Двама пострадаха при катастрофа на третокласния път между селата Захари Стояново, община Попово, и Костанденец, община Цар Калоян, област Разград, съобщават от Областната дирекция на МВР в Търговище. Произшествието е станало днес по обяд между лек и товарен автомобил. Водачът на лекия автомобил и пътничка от същия автомобил са откарани за преглед в..

публикувано на 15.08.18 в 13:22

Задържаха камион с крадени дърва

Дървесина без документи задържаха снощи служители на Държавното ловно стопанство „Черни Лом“ и на Районното управление в Попово. Съвместната проверка е извършена в село Светлен. Установено е, че товарен автомобил с търговищка регистрация и прикачено полуремарке, превозва дървесина, която не отговаря на съпровождащите документи. Камионът е..

публикувано на 15.08.18 в 12:06

Премиерът с визита в Търговище

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще направят символична първа копка за изграждането на автомагистрала „Хемус” между пътните възли „Буховци” и „Белокопитово”. Събитието е от 10 ч. утре   в района на разклона за село Черенча по пътя Търговище - Шумен. След първата копка Бойко Борисов ще..

публикувано на 15.08.18 в 09:27

Задържаха мъж за умишлен палеж

Мъж е задържан за умишлен палеж в Омуртаг, съобщават от Областната дирекция на МВР – Търговище. Вчера следобед 53-годишният жител на града запалил първия етаж на къща, на която е съсобственик заедно с 50-годишна жена. Огънят унищожил мебели и телевизор, опушени са 100 квадратни метра стени. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 14.08.18 в 11:44

Част от Търговище е без вода

Част от квартал „Запад“ 2 в Търговище е без вода тази сутрин. Поради авария подаване няма в блоковете от номер 31 до номер 41. Очаква се проблемът да бъде отстранен до 14 ч., съобщават от ВиК – Търговище.

публикувано на 14.08.18 в 10:26