Масово пропускат профилактични прегледи

Снимка: Радио Шумен
Близо 90 % от децата и младежите до 18 години в Търговищка област са преминали през профилактичен преглед през миналата година. Едва 48 на сто от пациентите в зряла възраст обаче са се възползвали от това си право, показват данните на Районната здравна каса. Директорът Емил Стоянов припомни какво включва годишният профилактичен преглед. "Всеки човек над 18-годишна възраст има право да получи безплатен профилактичен преглед, в рамките на който да му бъде изчислен индексът на телесната маса, да му бъде изследвана зрителната острота, да му бъде измерено артериалното налягане, да му бъде направена електрокардиограма и да му бъдат пуснати изследвания за урина", посочи той. През миналата година общопрактикуващите лекари в Търговищка област са направили 49 000 профилактични прегледа на пациенти над 18 години при 102 000 здравноосигурени жители, каза още директорът на Районната здравна каса Емил Стоянов. Той припомни, че обемът на изследванията и броят на посещенията при диспансерното наблюдение за хронично болни хора зависи от тяхното състояние и поставената им диагноза.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за Тодоровден в Кралево е подарен в Румъния

Филм за традициите на Тодоровден представи и подари днес на българската общност в Румъния търговищката регионална библиотека “П.Стъпов“. Филмът е заснет в търговищкото село Кралево в рамките на проект „Български дух –възроден и безграничен. Нематериалното културно наследство в Търговище- България и Търговище – Румъния“. Целта е културен обмен..

публикувано на 24.02.18 в 16:23

Красимир Вълчев: Не е желателно закриване на училища в бъдеще

Финансирането на образователната системата, кадровото й обезпечаване, както и темата за закриване на малките училище бяха сред основните теми, които министър на образованието и науката Красимир Вълчев обсъди на работна среща в Търговище с директори на учебни заведение , както и с представители на синдикални организации в сектора на образованието...

публикувано на 24.02.18 в 13:42

Именници честваха Тодоровденна площада в Търговище

В Търговище по повод Тодоровден Ставрофорен иконом Славчо Проданов отслужи водосвет за здраве, след което всички малки и големи именици бяха поканени на сцената, за да получат парче питка и подкова за късмет. Децата нарисуваха тематични за празника картини, които бяха изложени на пл. "Свобода" до сградата на Общината. Голям интерес предизвика и..

публикувано на 24.02.18 в 13:27

Среща на фермери в Търговище

Експерти от Министерството на земеделието, храните и горите ще се срещнат със земеделски стопани от Търговище на 28 февруари. Темите, които ще бъдат дискутирани, са за директните плащания, новостите по схемите и мерките за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони за 2018 година, прилагането на Общата селскостопанска политика след 2020..

публикувано на 23.02.18 в 17:24

Разпределят пари за читалищата в Търговище

418 000 лева е годишната субсидия от държавния бюджет за дейността и издръжката на 38-те читалища в община Търговище през 2018 г. Разпределението на средствата ще бъде съобщено днес на среща между ръководството на Общината и председателите на читалищата. Парите за всяко от тях се определя от комисия, назначена от кмета на общината. Разпределението е..

публикувано на 23.02.18 в 11:46

Министри на национална среща в Търговище

Национална работна среща на областните управители от цялата страна ще се проведе днес в Търговище. Очаква се в нейната работа да вземат участие трима министри – на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на образованието и науката Красимир Вълчев. Срещата е инициирана от областния управител на..

публикувано на 23.02.18 в 10:06

Надзиратели в Търговище на протест

Служителите от синдикат „Охрана“ ще протестират днес пред Съдебната палата в Търговище. Искания са за 20% увеличение на трудовите възнаграждения и подобряване на условията на труд, заяви  председателят на профсъюза Ангел Дачев. "Ние в сектор "Сигурност" сме най-ниско заплатени. Работата ни е рискова, както е в целия сектор. Затова желаем да бъдем..

публикувано на 22.02.18 в 09:41