Масово пропускат профилактични прегледи

Снимка: Радио Шумен
Близо 90 % от децата и младежите до 18 години в Търговищка област са преминали през профилактичен преглед през миналата година. Едва 48 на сто от пациентите в зряла възраст обаче са се възползвали от това си право, показват данните на Районната здравна каса. Директорът Емил Стоянов припомни какво включва годишният профилактичен преглед. "Всеки човек над 18-годишна възраст има право да получи безплатен профилактичен преглед, в рамките на който да му бъде изчислен индексът на телесната маса, да му бъде изследвана зрителната острота, да му бъде измерено артериалното налягане, да му бъде направена електрокардиограма и да му бъдат пуснати изследвания за урина", посочи той. През миналата година общопрактикуващите лекари в Търговищка област са направили 49 000 профилактични прегледа на пациенти над 18 години при 102 000 здравноосигурени жители, каза още директорът на Районната здравна каса Емил Стоянов. Той припомни, че обемът на изследванията и броят на посещенията при диспансерното наблюдение за хронично болни хора зависи от тяхното състояние и поставената им диагноза.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 800 лв. за декар земя в Търговищко

772 лв. достига средната цена на един декар земеделска земя в област Търговище през 2017 г., което е с 0.8% по-малко в сравнение с 2016 година. Това сочат данните на статистиката. Търговищка област е на петнадесето място в страната по цена на земеделската земя. През 2017 г. най-скъпи са нивите в община Опака - 986 лв. на декар. След нея са общините..

публикувано на 21.05.18 в 13:31

Община Търговище с приз за най-активен партньор на бибиблиотеката

Община Търговище получи награда за най-активен партньор в дейностите по реализиране на проекти и други инициативи на Регионалната библиотека „Петър Стъпов“. Церемонията за награждаването се състоя по случай 24 май и края на Националната библиотечна седмица. Призът е за оказана подкрепа и ползотворно сътрудничество при реализиране на проектните..

публикувано на 19.05.18 в 11:11

Последен ден от пролетния панаир в Търговище

Алея на занаятите, киноложка изложба и концерти включва панаирната програма и днес в Търговище, съобщиха от общината. В парка „Борово око“ се представят 20 от занаятчийските камари в Търговище, Ловеч, Велико Търново и Пловдив. Има представяне на грънчарство, везба, кожухарство, плъстене, металопластика и ковано желязо и други. Демонстрациите..

публикувано на 19.05.18 в 10:58

Алея на занаятите в Търговище

Алея на занаятите, киноложка изложба и вечерни концерти включва панаирната програма за 18 и 19 май в Търговище. От днес започват демонстрациите в парка „Борово око“. Участват 20 представители от занаятчийските камари в Търговище, Ловеч, Велико Търново и Пловдив. От Пробуда ще покажат изработване на кукерски маски. Майстор от Търговище ще представи..

публикувано на 18.05.18 в 17:01

Ремонтират бул.”Митрополит Андрей”

Все още се работи по ремонта на бул.”Митрополит Андрей” в Търговище. Това уточняват от екипа на проекта по повод сигнали на граждани за събрано голямо количество вода на моста преди новоизграденото кръгово кръстовище. До момента е положен изравнителен пласт асфалт и предстои да се положи и износващият. Шахтите там са повдигнати на нивото, на което..

публикувано на 18.05.18 в 16:18

Андрей Ковачев с визита в Търговище

Евродепутатът Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП, който е и член на Председателството на Европейския парламент, ще посети днес Търговище. Визитата му ще започне с две последователни дискусии с ученици от Първо и Второ средно училище в града. Основни теми на разговор ще бъдат възможностите, които Европейският съюз дава на младите хора, възможните сценарии за..

публикувано на 18.05.18 в 12:06

Дрогиран и без книжка зад волана

Тази нощ на ул. „Кюстенджа“ в Търговище е засечен неправоспособния водач О. М. на 23 години от с. Надарево Полицейските служители са констатирали още, че мъжът   управлява автомобила след употреба на амфетамин и метамфетамин, установено с техническо средство. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване и е задържан.

публикувано на 18.05.18 в 11:39