Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манасиевата хроника - извор на българската книжнина

Ръкописите от среднобългарския период, освен че свидетелстват за важни събития от нашата история, те са и исторически извор за българския език. Това издание на езиковата рубрика на Радио Шумен, която е съвместна с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, е посветено точно на един такъв много важен и ценен ръкопис – Манасиевата хроника. Манасиевата хроника е написана през 12 век от Константин Манасий и е преведена от гръцки на български език по времето на цар Иван Александър. Историческото съчинение започва със сътворението на света и завършва със събития от времето на император Никифор III Вотаниат. И нещо любопитно. Ако сте си мислили, че буквата кльомба - @, е нещо, което се е появило с електронните пощи, то сте на грешен път. Маниерното изписване на буквата алфа е резултат от развитието на типовете писмо в гръцките ръкописи. И точно Манасиевата хроника е един от ръкописите, където „кльомбата“ се среща – изписването на буквата е в думата “@мин”. Още за този ценен ръкопис чуйте от разговора на Людмила Борисова с преподавателя от Шуменския университет доктор Анета Тихова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кога се употребява бройна форма

 Какво е то това бройна форма в българския език и кога задължително трябва да се употребява вместо формата за множествено число.  Защо задължително е да кажем "няколко стола", а не "няколко столове", както и "двама ученици", а не "двама ученика" - припомнете си или пък попълнете знанията си заедно с професор Кина Вачкова от Шуменския университет "Епископ..

публикувано на 21.04.18 в 11:35

Детският език като феномен

"Границите на моя език са границите на моя свят" - казва философът Лудвиг Витгенщайн. Затова и колкото езика владеем, толкова различни светове познаваме. Езикът е начин за изразяване на чувствата и мислите на хората. Речта на човека започва да се оформя с неговото раждане. А детският език в това отношение е истински феномен. Всеки един родител с..

публикувано на 12.01.18 в 09:48

Как да спасим родния си език от ненужната употреба на чужди думи

 „Родна реч, омайна, сладка…” – но такава ли е вече тя с нахлуването на чуждиците, които използваме неоснователно и как изглеждат българските думи, графично изписани с латински букви? Защо се лишаваме от богатството на езика си и защо сме така нехайни към него? – професор Добрина Даскалова от Шуменския университет отговаря на всички тези въпроси в..

публикувано на 15.12.17 в 16:31

Правоговорът - толкова важен, колкото и правописът

И ако досега сте си мислили, че да се пише вярно на български език изисква много учене и старание, то…прави сте. Но не по-малко учене и старание се изисква и да се говори правилно. Защото труд наполовина ще е, ако усвоим безгрешно правописните норми, без да сме наясно как правилно да изговаряме думите. Правилното говорене е поредната тема от..

публикувано на 17.11.17 в 12:59

За езика на/в медиите

Преди 28 години медиите буквално бяха пуснати да лудуват на воля. Освободени от догмите на езика от социализма, те търсеха повече ефективност и ефектност, повече функционалност и лесно я откриха в езика на улицата, жаргона и просторечието. Медийният език стана многообразен. В рубриката, която Радио Шумен прави съвместно с катедрата по „Български..

публикувано на 03.11.17 в 14:53

Как да не сме на "Вие" с учтивата форма в българския език

Да си грамотен, казват, е модерно. И ако това е провокация към учениците, а и не само към тях, да научат езиковите правила, то ние ще добавим - да говориш възпитано и с уважение, е признак на култура. Напоследък учтивата форма на общуване, като че ли започва да изчезва от езика, напълно непознати хора ни говорят на „ти“, на „ти“ се..

публикувано на 20.10.17 в 20:14

Пълен или кратък член? Това е въпросът!

Радио Шумен има нова езикова рубрика. В нея през събота ще ви срещаме с преподаватели от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Те следят развитието на българския език и могат да ни помогнат да повишим своята езикова и правописна грамотност. Катерина Петрова се срещна с проф. Надка Николова, преподавател по съвременен български език...

публикувано на 06.10.17 в 15:35