С морков или с тояга?

Снимка: БНР
За 15 дни две убийства и един брутален побой, извършени от деца и млади хора у нас. Къде катастрофира обществото ни в опита да се справи с агресията и насилието? Защо въпреки усилията, които се полагат, нямаме успех в решаването на този проблем? В разгорещен дебат по темата в „Клуб Петък“ на Радио Шумен гостите противопоставиха позициите си - семейството или училището е отговорно за агресията сред децата, възпитание с добро или строги санкции ще помогнат за ограничаване на насилието. Чуйте сблъсъка на аргументи между Красимира Чепишева – учител по български език и литература от Второ ОУ„Д-р П. Берон“ в Шумен, и Боян Кулов – историк и географ  от СУ “Тр. Симеонов“ в Шумен. Чуйте и позицията на д-р Надие Карагьозова –  автор на книги, наръчници и методология за превенция на детската агресия, секретар на Комисията за борба срещу противообществените прояви на малолетни  и непълнолетни в Кубрат. Водеща на предаването бе Христина Димитрова, която събра мненията.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски окръжен съд

За втори път клиент съди Енергото

За втори път жител на село Мадара завежда иск срещу електроснабдителното дружество. При първото дело съдът уважи претенциите на Неделчо Неделчев, който не може да използва собствения си имот и да го отдава под наем заради липса на електрозахранване. Какъв е казусът този път? Ирина Павлова с подробностите. Чуйте звуковия файл.

публикувано на 24.01.19 в 12:47

Строг контрол на пестицидите

Публичен достъп до проучванията при разрешенията за употребата на пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита. За това призовава докладът за разрешаването на пестициди в ЕС, който беше приет с голямо мнозинство на първото пленарно заседание за 2019 година. Евродепутатите призовават Европейската комисия да..

публикувано на 24.01.19 в 09:09

Врагове вдигат рейтинга на Радев

Две години след встъпването си в длъжност държавният глава Румен Радев си спечели неприятели, но той спечели и симпатиите на много хора. Освен това, враговете на Румен Радев му носят повече приятели. Това каза в интервю за Радио Шумен политологът Георги Киряков. Според него, държавният глава не е изпълнил един от ангажиментите си да бъде надпартиен...

публикувано на 23.01.19 в 15:20

Децата и болницата

Хиляди са случаите на усложнения след грип, за които съобщават здравните специалисти. Много от болниците в страната дори набавиха в отделенията допълнителни легла, за да поемат наплива от пациенти. Децата са сред най-засегнатите от респираторните вируси. Как да ги подготвим за влизането в болница, ако това се наложи? Има ли начин, който да не ги..

публикувано на 23.01.19 в 13:57
КОЦ - Шумен

Очакват нова гама камера в КОЦ-а

Модерна апаратура за диагностика ще бъде доставена през февруари в Комплексния онкологичен център в Шумен. Новата SPECT гама камера е за откриване и проследяване на онкологични заболявания, като е особено полезна при рака на простатата, поясни управителят на лечебното заведение д-р Сотир Караниколов. Няма друг такъв апарат в специализираните..

публикувано на 23.01.19 в 13:25

В Русе няма желаещи да работят в ТЕЛК

Два състава на трудово-експертни лекарски комисии работят към Университетската болница "Канев" в Русе. Това разделение се е наложило както поради високия брой пациенти, така и заради разнообразието от заболявания, които трябва да получат експертни решения. Лекарките Лиляна Тончева и Ирина Димитрова са председатели на Първи и Втори ТЕЛК състава в..

публикувано на 23.01.19 в 10:59
Д-р Ангел Кунчев показа, че препоръчва  антигрипната ваксинация не само на думи

При грип веднага на лекар!

Характерна особеност за грипната епидемия тази година е, че тя има по-малка интензивност. Усложненията след грипа зависят от това дали сме потърсили навреме лекарска помощ. Обикновено високата температура се задържа в продължение на 3-4 дни, каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че хората не трябва да..

публикувано на 22.01.19 в 14:41