130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов"

130 години от основаването си чества Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе. Серия от събития, провеждани през цялата година, ще отбележат годишнината. В сградата на русенската библиотека днес от 13 часа ще има водосвет и откриване на изложба, посветена на историята на институцията. За Радио Шумен Теодора Евтимова коментира успехите на оглавяваната от нея библиотека.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват пленера "Човек и природа"

22-рото издание на националния пленер „Човек и природа“ край силистренското село Ветрен се открива днес. В културната проява ще участват 12 автори в областта на скулптурата, графиката и живописта. Шестима от тях са от Силистра, а останалите са преподаватели от Националната художествена академия или творци на свободна практика, съобщи председателят на..

публикувано на 14.08.18 в 09:30

За книгата "Природни туристически ресурси на България"

Доцент Ваня Василева, географ от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, издаде книгата „Природни туристически ресурси на България”. Различните видове туризъм са тематизирани и коментирани в изданието. Книгата можете да откриете в книжарниците и библиотеките на страната. Предпочитаните природни обекти в Североизточна България прие да..

публикувано на 13.08.18 в 13:39

Русенче с награда от музикален конкурс

Второ място завоюва седем годишната русенка Бориса Кунева на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна музика "Музикален импулс 2018" в Бургас. Участваха над 120 талантливи деца и младежи, възпитаници на 32 вокални школи от 23 града. В състава на Професионалното жури участваха вокалният педагог Етиен Леви, музикалният продуцент от Българско..

публикувано на 09.08.18 в 16:34

Ансамбъл „Дядо Драгой” с отличие

Танцов ансамбъл „Дядо Драгой” се завърна от международен фолклорен фестивал в Словакия с грамота за изключително добро представяне, съобщи председателят на читалището в село Драгоево Стоянка Димова. Самодейците, с художествен ръководител Красимир Савов имаха концерти във фестивалния град Кокава и в Хуста, като за първи път представят пред..

публикувано на 09.08.18 в 16:17

Ревю на музикални инструменти в Силистра

Арт-ревю на музикални инструменти организира днес за малките читатели Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Ще бъдат представени десет струнни и духови музикални инструмента, включително орган и арфа. Малчуганите ще изгледат кратък клип, ще видят музикална демонстрация на трима музиканти и ще се включат в игрови предизвикателства,..

публикувано на 09.08.18 в 10:18

Започва приема на заявки за участие в VI Международен фестивал "Есенни шуменски вечери"

Ежегодният международен фестивал за популярна музика „Есенни шуменски вечери“ ще се проведе в Шумен пред месец септември. Организатори са Министерството на културата, Община Шумен и НЧ “Добри Войников - 1856“. Музикалното събитие ще се проведе в дните 28.09.- 30.09.2018 г. включително в залата на първото читалище в града ни. От днес започва..

публикувано на 07.08.18 в 15:32

Изложба от Освободителната война гостува в Разград

Изложба с оригинални цветни литографии от Руско-турската освободителна война от днес гостува в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Експозицията е от фонда на Народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. "Тя включва 16 пана с батални сцени и портрети на руски пълководци. Това е колекция от 27 хромолитографии, които през 1924 г. са..

публикувано на 06.08.18 в 14:49