Кой кара влака?

Снимка: БГНЕС
Трудовите възнаграждения на локомотивния персонал в "БДЖ - Пътнически и товарни превози" ще бъдат увеличени между 11 и 12,5 %, считано от началото на януари. Решението бе взето от съвета на директорите на „Холдинг БДЖ”. Въведената бонусна система за локомотивния персонал в "БДЖ - Товарни превози" също се запазва. В интервю с Десислава Стоянова – директор на „Човешки ресурси” в "БДЖ - Пътнически превози” колегата Георги Софронов потърси отговори на въпросите: Ще помогне ли увеличението на работните заплати за задържането на служителите и ще породи ли интерес към немалкото свободни работни места в системата.ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменци за смяна на лева с евро

Еврото навърши 20 години през януари тази година. Първоначално 11 страни от Европейския съюз въведоха еврото и общата парична политика под ръководството на Европейската централна банка. Днес еврото вече е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави членки. Още за историята на еврото и за нагласите на българите за въвеждане на еврото у..

публикувано на 17.01.19 в 08:54
Изабел

Изабел от Шумен с мисия

Влогърката Изабел Овчарова от Шумен организира и обяви в социалните мрежи благотворителна кампания под мотото ,,Забравеното палто в гардероба“. Периодът, в който всеки може да се включи, е от началото на тази седмица и ще продължи до края на януари. 18-годишната Изабел бе гост на предаването ,,Оттука започва денят“ на Радио Шумен. Интервю на..

публикувано на 16.01.19 в 13:34
Васил Георгиев работи в Общинската администрация в Шумен.

Нов шанс за хора с увреждания

25 безработни с увреждания са започнали работа през миналата и началото на тази година в общинската администрация и кметствата на община Шумен. Сред назначените на работа в областния град е 29-годишният Васил Георгиев, чиито двигателни затруднения не са пречка да работи в копирния център на общинската администрация. Въпреки че има диплома от..

публикувано на 16.01.19 в 11:52

Деца от "Амалипе" сурвакат за Василица

Със Силвия Станчева от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", в навечерието на Василица разговаря Станислав Буковалов. Какви трябва да помнят от обичаите и как се пазят днес традициите на ромите в България, чуйте в следващите минути.  Записа е част от предаването "Истории за историята", излъчено на 13.01.2019 г.

публикувано на 16.01.19 в 11:05
акад. Методи Попов

Кой продължава делото на академиците Кирил и Методи Попови

Двамата братя са родени  в Шумен, в самото начало на 80 – те години на 19 – ти век и с разлика едва от 11 месеца. Получават началното и основното си образование във Варна. През 1897 г. Кирил Попов завършва класическия отдел на варненската гимназия и става учител в основно училище. На другата година се записва във Висшето училище в София, във..

публикувано на 15.01.19 в 15:00

Василица по музикантски

Запазени ли са традициите на Василица, къде се правят музикални балове и как празнуват днес празника? Чуйте част от разговора на Станислав Буковалов с прочути шуменски музиканти, които гостуваха в предаването "Истории за историята" на 13.01.2019 г., в навечерието на Банго Васил.

публикувано на 15.01.19 в 13:42

Ловецът на метеорити

Георги Пенев е сред пионерите в тази област. Занимава се само с това и твърди, че науки като космогеология и космохимия имат бъдеще и то какво. Нарича себе си не ловец на метеорити, а просто търговец. Има удивителна колекция от космически камъни, разработил е образователен сайт, а преди дни  дари на обсерваторията в родния си град Силистра каменен..

публикувано на 14.01.19 в 19:21