Представят "Везба от самота"

Снимка: архив
В Шумен днес ще представят стихосбирката на актрисата Ирина Абаджиева "Везба от самота". Събитието ще започне в 16 ч. в НЧ "Д. Войников-1856". Книгата е издадена от издателството към читалището с финансовата подкрепа на Общинския фонд "Култура". Редактор на книгата е Лиляна Тодорова. За себе си 91-годишната актриса казва: "Аз не съм поетеса, аз съм актриса!". ,,Дневник в стихове!“. Така определя книгата на Ирина Абаджиева писателката и журналистка Виолета Кънчева. „В този своеобразен моноспектакъл актрисата влиза в ролята на бард на своя свят. Тя наднича от него в строгата дреха на почтената възраст, но със свежестта на чувствителна актриса, която е потърсила опора в едно друго изкуство, за да потвърди вечния баланс на твореца”.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на иконописците и художниците

На 18.10 Българската православна църква отбелязва Св. апостол и евангелист Лука. Той е смятан за първият християнски иконописец. Покровител е на всички художници. Как се създава една икона днес, прие да коментира Дарина Янакева, студентка от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Тя има бакалавърска степен по педагогика на обучението по..

публикувано на 18.10.18 в 14:54

Пари за нови книги

Две библиотеки в община Исперих са с одобрени проекти по програмата на Министерството на културата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност". За обновяване на библиотечния си фонд с книги библиотеката към читалището в село Тодорово ще получи финансова подкрепа от 2084 лева. Одобрените средства за село Лудогорци са в..

публикувано на 18.10.18 в 11:16

Проф. Ваклинова за разкопките в Преслав

Завърши археологическият сезон за екипа на професор Маргарита Ваклинова и Снежана Горянова, които и тази година изследваха стария Преслав. Непозната досега улица, градена от солидни каменни блокове, разположена в северната част на дворцовия комплекс, бе обект на интерес, както и  разпределителна шахта, събирала вода от 2 източника, изпращала водния..

публикувано на 17.10.18 в 12:46

"Бивши хора" в Разград

Книгата "Бивши хора" ще бъде представена в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград в четвъртък, 18.10.2018 г. от 17:30 часа. Изданието е дело на съавторите професор Вили Лилков и Христо Христов. То е със силен документален характер и включва архивни документи, свързани с червения терор, с Народния съд, с национализацията, със системното..

публикувано на 17.10.18 в 11:37

Айча Заралиева представя "Спомени за рециклиране"

Айча Заралиева е лекар, но и поет. Родена е в Търговище, от години работи и живее в столицата, пише дисертация и престои да стане доктор по медицина. Автор е на 3 стихосбирки. "Спомени за рециклиране" е последната нейна книга, която вече имаше премиери в Търговище и Шумен. На 28.10.2018 г. е третата среща на стихосбирката с публиката, този път в София...

публикувано на 17.10.18 в 11:12

Детска мелодия в "Арена Шумен"

Финалът на първото издание на националния конкурс „Гласовете на детската мелодия“ ще се проведе на 19 и 20 октомври в „Арена Шумен“. След национални прослушвания, продължили четири месеца, в Шумен ще се съберат 240 млади изпълнители. За награди ще се борят 12 вокални формации и 90 индивидуални изпълнители от 23 града. „Идеята ни е да намерим нови..

публикувано на 17.10.18 в 08:44

Премиера на "Коя гад изяде кашкавала"

Русенският театър отново ще изкуши публиката с провокативно ново заглавие в афиша си. „Коя гад изяде кашкавала“ е дело на режисьора Теди Москов, който не за първи път работи успешно с Драматичен театър „Сава Огнянов“, след като миналата година постави на сцена там и „Редки тъпанари“. В спектакъла „Коя гад изяде кашкавала“ участват Мая Новоселска,..

публикувано на 16.10.18 в 15:57