Памет за българските чети

Иво Стоянов от Регионалния исторически музей - Разград, потърси съдействие от Областната администрация за открита от него неизвестна досега паметна плоча на четник от четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. Историкът разказа, че е посетил гробището на село Каменово по сигнал от местни жители. Установил, че откритата паметна плоча има историческа стойност и е необходимо да се обозначи, да се почисти и се изградят постамент и ограда, а също и да се постави надпис на съвременен български език, който да описва историята на Иван Костадинов. Паметната му плоча има надписи от двете страни, част от думите трудно се четат, но става ясно, че мъжът е родом от Сливен. Иво Стоянов уточни, че в досега известните списъци с четниците на Хаджи Димитър името Иван Костадинов не фигурира, но пое ангажимент да продължи издирвателската дейност по установяване на повече данни за него. Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент с областния управител Гюнай Хюсмен да обсъдят възможностите администрацията да съдейства.

ВИЖТЕ ОЩЕ

На Голяма Богородица в Медовене

Църквата „Св. Успение Богородично“ в кубратскoтo селo Медовене чества храмовия си празник днес. Църквата е изградена с дарения, предстои да бъде изографисана и да се монтира нов иконостас, съобщи за Радио Шумен заместник-председателят на църковното настоятелство в селото Стефка Петрова. Досега са събрани 12 000 лева, а иконостасът от дъбово дърво..

публикувано на 15.08.18 в 14:38
кметът на Кубрат

Предприятия със задължения към Община Кубрат

Почти всички предприятия на територията на община Кубрат имат задължения към администрацията, каза за Радио Шумен кметът Алкин Неби. Той уточни, че дълговете на три от дружествата надхвърлят 200 - 250 000 лева. "Парите са предимно от данък сгради и данък смет, натрупани през годините. В предприятията, които имат задължения работят предимно жители на..

публикувано на 14.08.18 в 14:43

Задържаха младеж с наркотици

Метамфетамин и канабис са иззети при полицейска операция на криминалисти на Районното управление в Исперих. Задържан е 20-годишен местен жител, съобщават от полицията. Снощи около 23:00 часа на улица в града полицейски екип обискирал младежа. У него униформените открили 50 хапчета с тегло над 19 грама, реагирали при полевия наркотест на метамфетамин, и..

публикувано на 14.08.18 в 14:34

Отиде си Юксел Чаушев

Напусна ни един от най-изявените театрални дейци и Почетен гражданин на Разград - Юксел Чаушев. От Община Разград изпратиха съболезнователен адрес. Юксел Чаушев беше уважаван, почтен човек, получил обичта и признанието на публиката, се казва в адреса. Дал много на театъра, той бе част от културния живот и винаги ще бъде свързван с образа на..

публикувано на 14.08.18 в 13:35

За малините и проблемите на бранша

Производството на ягодоплодни е с най-голям социален и икономически ефект у нас, каза за Радио Шумен Божидар Петков - председател   на Асоциацията на малинопроизводителите. Той уточни, че отрасълът осигурява работа на над 20 хиляди души при дълга сезонна работа - от април до октомври. Днес, по време на 4-тия Национален фестивал на малината в..

публикувано на 10.08.18 в 15:08

Семейство е в болница след катастрофа

Мъж и жена от село Сушево са пострадали при пътен инцидент, съобщават от разградската полиция. 43-годишен жител на селото бил ударен от лек автомобил докато управлявал мотопед. При опит да помогне съпругата му е ударена от друга кола. Водачите на леките коли обаче избягали от произшествието и се укрили. От полицията са установили нарушителите, те са..

публикувано на 10.08.18 в 11:55

Набиха мъж при опит за кражба

Трима възпитаници на Възпитателното училище интернат в Завет са направили опит за кражба и са нанесли побой на служител от учебното заведение. Младежите се опитали да проникнат в хранителен магазин като счупили с камък стъклото на вратата и увредили патрона на бравата, но се задействала сигнално-охранителната система. Като извършители са установени..

публикувано на 10.08.18 в 11:36