Памет за българските чети

Иво Стоянов от Регионалния исторически музей - Разград, потърси съдействие от Областната администрация за открита от него неизвестна досега паметна плоча на четник от четите на Хаджи Димитър и Панайот Хитов. Историкът разказа, че е посетил гробището на село Каменово по сигнал от местни жители. Установил, че откритата паметна плоча има историческа стойност и е необходимо да се обозначи, да се почисти и се изградят постамент и ограда, а също и да се постави надпис на съвременен български език, който да описва историята на Иван Костадинов. Паметната му плоча има надписи от двете страни, част от думите трудно се четат, но става ясно, че мъжът е родом от Сливен. Иво Стоянов уточни, че в досега известните списъци с четниците на Хаджи Димитър името Иван Костадинов не фигурира, но пое ангажимент да продължи издирвателската дейност по установяване на повече данни за него. Заместник областният управител Евгени Драганов пое ангажимент с областния управител Гюнай Хюсмен да обсъдят възможностите администрацията да съдейства.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца с награди от полицията

За конкурса „Полицаят е мой приятел и учител“, организиран от Главна дирекция „Национална полиция”, от Областната дирекция на МВР-Разград бяха изпратени четири рисунки. Днес участниците в националната надпревара от Разградска област бяха наградени от директора на областната дирекция ст. комисар Ивайло Йовчев. Александра Димитрова и..

публикувано на 23.01.19 в 16:56

Ремонтират пътя Пристое-Лъвино

Движението по пътя „Пристое – Подайва – Къпиновци – Лъвино – Исперих“ се осъществява в едната лента за движение заради превантивен ремонт, съобщиха от Областното пътно управление в Разград. Водачите трябва да преминават с повишено внимание, участъкът е регулиран с временна сигнализация. Ремонтът ще продължи до 30 април.

публикувано на 23.01.19 в 06:20

Осигуряват топъл обяд за бедни

В Община Исперих и през тази година ще се предоставя топъл обяд за хора в затруднено материално положение. 140 души всеки делничен ден получават безплатно топла супа, основно ястие и хляб. Храната се приготвя в Домашния социален патронаж. Управителят на социалната кухня Айлян Халиибрям уточни, че при реализирани икономии се предлага и десерт, а..

публикувано на 22.01.19 в 15:22

По-ниска такса за апостил

Нова, по-ниска такса за издаване на апостили влиза в сила от днес. Новата такса е 5 лева вместо досегашните 15 лева. Радио Шумен припомня, че Областната администрация в Разград започна издаване на апостили на документи за чужбина на 3 януари. Заявленията се подават в стая 809 на 8 етаж на администрацията. Това е нова административна услуга, която от..

публикувано на 22.01.19 в 14:06

Три номинации за "Почетен гражданин на Разград"

Три са номинациите за наградата „Почетен гражданин на Разград“, съобщават от Общинската администрация. За своя принос е номиниран Пламен Радев - професор по Теория на възпитанието и дидактика и доктор на педагогическите науки в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. За удостояване с най-престижната награда са предложени спортният деятел..

публикувано на 22.01.19 в 12:52

412 нарушения на пътя за седмица

412 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в Разградско само за седмица - от 14 до 20 януари 2019 г. Съставени са 344 фиша и 52 акта. Шест от актовете са на неправоспособни водачи. Засечен е шофьор, седнал зад волана след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила. Три моторни превозни средства са спрени от движение –..

публикувано на 22.01.19 в 12:43

Жена тараши къщи в Разградско

Две домови кражби, извършени на 21 януари в Разград, са разкрити за часове от служители на Районното управление в Разград. От Областната дирекция на МВР съобщиха, че от къща, собственост на 52-годишен мъж, са откраднати сребърни и златни накити, 200 турски лири, 21 щатски долара и 20 лв. Малко по-късно от избено помещение в друг квартал са откраднати..

публикувано на 22.01.19 в 10:41