Тутракан с интерес към биогоривата

Презентация за ползата от енергията от възобновяеми източници и биогорива бе представена на заседанието на Общинския съвет в Тутракан днес. Съветниците приеха дългосрочна и краткосрочни програми по Закона за енергията от възобновяеми източници за периода 2018-2025 г.

За одитор за заверка на годишния финансов отчет на „МБАЛ-Тутракан” ЕООД за 2017 г., съветниците избраха Емилиян Ганев. На предстоящото Общо събрание на Асоциация по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК” ООД, гр. Силистра, което е насрочено да се проведе на 15 март, Община Тутракан ще бъде представлявана от кмета д-р Димитър Стефанов, а при невъзможност за негово участие, съветниците избраха зам.-кмета Милен Маринов. Общинските съветници приеха направените инвестиции от "ВиК" през миналата години в общината, възлизащи на 21 781 лв.

За три месеца - до 15 юни, трябва да се извърши ликвидацията на "Комунални дейности" ЕООД със съответните законови действия за заличаване от Търговския регистър. За нов ликвидатор бе избран Младен Минчев. До тези решения се стигна след като Общинският съвет е бил информиран от Агенцията по вписванията, че дружеството все още е в правния мир, тъй като предишният ликвидатор не изпълнил разпорежданията на чл. 267 от Търговския закон, според който ликвидаторите са длъжни, като обявят прекратяването на дружеството, да поканят неговите кредитори да предявят вземанията си.

На сесията бе приета Годишна програма за развитие на читалищната дейност в община Тутракан за тази година, както и разпоредителни сделки с имоти и земи общинска собственост.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме покровителката на водите

Манастирът „Света Марина“ край тутраканското село Сяново днес чества храмовия си празник. Сутринта ще бъде отслужена Света литургия и водосвет на аязмото, за което преданието разказва, че има лечебна сила. Според легендите в района на село Сяново е имало три манастира. Предполага се, че са опожарени от османците в края на 14 или началото на 15..

публикувано на 17.07.19 в 07:50

Франция ще пее за силистренското село Ветрен

Емануела Калчева с артистичен псевдоним Джайма, която близо 30 години живее във Франция, е направила песен за близкото до Силистра дунавско село Ветрен, съобщава БТА. Песента на френски език "Mon village" ( "Моето село") ще бъде включена в диск на Калчева и тези дни бяха направени снимки за клип. Снима се и във Ветрен, където присъстват хората и река..

публикувано на 13.07.19 в 10:55

На фестивал в Руйно

Първи национален фестивал на турския фолклор ще се проведе днес в местността Аязмо край дуловското село Руйно, съобщиха от общината в Дулово. Фестивалът е единствен по рода си в Североизточна България и се провежда ежегодно, без прекъсване, в продължение на 25 години. Първото издание  е от 1994 година като преглед на художествената самодейност на..

публикувано на 13.07.19 в 07:37

Спад на престъпността

496 са регистрираните престъпления в Силистренска област за първите шест месеца на годината, срещу 520 за същия период на миналата година, което показва спад с около 5%. 428 от престъпленията, регистрирани тази година са криминални, а останалите 68 – икономически. Малко над 38 % от тях са разкрити. Доминиращи в картината на престъпността..

публикувано на 12.07.19 в 15:17

И в Силистра пръскат днес

Планираното за неделя третиране срещу комари ще се извърши  по-рано от предвиденото заради прогноза за лоши атмосферни условия, информира Община Силистра. Днес от 22.00 ч. ще започне наземна обработка  срещу популацията на комари. Утре от  5 до 7:30 ч. ще се извърши авиационна обработка  срещу популацията на комари в Силистра, Ветрен,..

публикувано на 12.07.19 в 11:09

По-високи добиви

Със среден добив 572 килограма от декар завърши жътвата на ечемика в Силистренско, показва справка от Областната земеделска дирекция. Добивът е по-висок от миналогодишния, който бе 549 килограма от декар. Ожънати са 60.19 на сто от засетите с пшеница 489 100 декара. Средният добив пак е по-висок от миналогодишния -  603 при 572 килограма от..

публикувано на 12.07.19 в 10:55

Искат пари за аварийни ремонти

Община Главиница иска финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане за неотложни възстановителни работи. Необходимо е аварийно възстановяване на проводимостта и надграждането на отводнителния канал по улица „Дунав“, както и за изграждане на канализационни клонове за дъждовна вода по две улици в общинския център...

публикувано на 11.07.19 в 16:10