Повече европари за бедния Североизток

При различните варианти за ново райониране на страната областите Русе, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ще продължат да се радват на относително добър достъп до европейско финансиране. Това заяви за Радио Шумен Десислава Николова от Института за пазарна икономика."По отношение на областите в Североизточна България вариантите са такива, че те ще продължават да бъдат в райони с най-ниска степен на развитие или така наречените слабо развити райони. Това е една от трите категории според европейските дефиниции, която пък дава най-голям достъп до европейско финансиране", посочи тя.

Новото райониране се налага заради това, че някои от сегашните райони в България не отговарят на формалния критерий за население. Според европейските регламенти един район у нас трябва да е между 800 000 и 3 млн. души. В сегашните си очертания Северозападният район вече не отговаря на това, скоро се очаква това да се случи и със Северния централен район, коментира  Николова.  „Тези райони се използват основно за нуждите на европейската статистика, а на база на тях се разпределят и средствата по кохезионната политика на ЕС“, каза още Десислава Николова. По думите й е изключително важно как точно се районира от гледна точка на достъпа на регионите до различните инструменти на европейските фондове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятото започва с жега и гръмотевици

С температури между 15 и 22 градуса започна днешния ден. Днес до обед ще е слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно по поречието на Дунав и в Лудогорието е възможно да превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Астрономическото лято започва в 13.07 ч. Ще остане горещо, с максимални температури между..

публикувано на 21.06.18 в 06:42

Къде спират тока днес

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия в Русенско, от 09:00 ч. до 16:00 ч.ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Мартен. По същото време няма да има ток в с. Сандрово, а от 09:00 ч. до 16:30 ч., в района на с. Тръстеник. От 09:00 ч. до 16:30 ч. електрозахранването ще бъде прекъснато..

публикувано на 21.06.18 в 06:24

Затвор и солени глоби за бракониерите

Служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) вече имат право да задържат нарушители при установяване на незаконно деяние. Освен това, бракониерството вече се счита за криминално престъпление и ще се наказва с лишаване от свобода. Това стана възможно, след като народните представители приеха окончателно промените в Закона за..

публикувано на 20.06.18 в 16:44

Ваксинират милион животни срещу "син език"

Близо 1 милион животни ще бъдат ваксинирани срещу болестта "син език", реши правителството. Това е разпоредено чрез промени в Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите за периода 2016 - 2018 г. През 2017 г. срещу болестта "син език" са ваксинирани 610 000 едри преживни животни, а през..

публикувано на 20.06.18 в 16:23

Нови държавни фирми за проблемни язовири

Всички нежелани от общините язовири ще се управляват от ново държавно предприятие, решиха народните представители с гласуваните промени в Закона за водите. Местните власти ще имат тримесечен срок да решат дали да прехвърлят собствеността на язовирите или ще продължат да ги стопанисват. С измененията се създава се и специализирано търговско..

публикувано на 20.06.18 в 11:13

Сезонът на малините започна

Започна беритбата на ранните сортове малини. „Има необходимост от дъжд, но нас повече ни притесняват вятърът, бурите и градушките, които в рамките на 10-20 минути могат да компрометират цялата реколта“. Това заяви председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков. За разлика от миналата година в..

публикувано на 19.06.18 в 17:02

Протестът на майките продължава

Законопроектът за личната помощ, предложен от омбудсмана Мая Манолова, не получи подкрепа на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания - нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите. Основният мотив беше, че това е закон на парче, който няма..

публикувано на 19.06.18 в 16:50