Повече европари за бедния Североизток

При различните варианти за ново райониране на страната областите Русе, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ще продължат да се радват на относително добър достъп до европейско финансиране. Това заяви за Радио Шумен Десислава Николова от Института за пазарна икономика."По отношение на областите в Североизточна България вариантите са такива, че те ще продължават да бъдат в райони с най-ниска степен на развитие или така наречените слабо развити райони. Това е една от трите категории според европейските дефиниции, която пък дава най-голям достъп до европейско финансиране", посочи тя.

Новото райониране се налага заради това, че някои от сегашните райони в България не отговарят на формалния критерий за население. Според европейските регламенти един район у нас трябва да е между 800 000 и 3 млн. души. В сегашните си очертания Северозападният район вече не отговаря на това, скоро се очаква това да се случи и със Северния централен район, коментира  Николова.  „Тези райони се използват основно за нуждите на европейската статистика, а на база на тях се разпределят и средствата по кохезионната политика на ЕС“, каза още Десислава Николова. По думите й е изключително важно как точно се районира от гледна точка на достъпа на регионите до различните инструменти на европейските фондове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

110 години независима България

110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от..

публикувано на 22.09.18 в 07:47

Младежка геосфера в Шумен

  Младежка геосфера, изградена с доброволен труд, бе открита официално тази вечер в Шумен. Много шуменци уважиха събитието. Съоръжението е направено по проект на Общинския младежки съвет, финансиран от фондация „БГ-Бъди активен“ с 10 000 лв. и се изгражда от членове на младежки клубове в Шумен и дизайнерска фирма партньор. Строителството започна в..

публикувано на 21.09.18 в 19:20
В Хитрино възстановяват пострадалите при взрива къщи.

Мая Манолова сезира главния прокурор за Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова отиде при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино след взрива в края на 2016 г., предаде репортер на БГНЕС. Повод за това станаха множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18..

публикувано на 21.09.18 в 15:22

Тутракан и Добрич - градове на бойната слава

Със свое единодушно решение парламентът обяви Тутракан и Добрич за „Град на българската бойна слава“. Под предложението стоят подписите на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Добричката и Тутраканската епопея от септември 1916 г. са едни от най-светлите примери за героизма и саможертвата на българския..

публикувано на 21.09.18 в 11:46

Камбанен звън в Световния ден на мира

С камбанен звън точно в 19 ч. в Разград ще бъде отбелязан Световният ден на мира. Общоевропейската инициатива е част от Европейските дни на наследството, които в Разград се отбелязват с различни събития още от началото на септември. Днес от 12:30 часа   на сцената пред паметника на Майстор Манол ще се представи етнопроектът “Белонога”. Участват..

публикувано на 21.09.18 в 09:46

Мъгли сутринта

В сутрешните часове на много места ще се образуват мъгли, които до обяд ще се разсеят. Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 25° и 30°, за София - 26°.

публикувано на 21.09.18 в 07:04

Без ток на 21 септември

Без ток заради профилактика на съоръженията от 09:00 ч. до 16:00 ч., ще бъдат с. Ряхово и с. Стамболово Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. Ремонти ще се правят от 08:00 ч. до 16:00 ч. в от с. Презвитер Козма, общ. Омуртаг. От 09:00 ч. до 12:00 ч. без ток ще е промишлената зона на Попово, а от 09:00 ч. до 17:00..

публикувано на 21.09.18 в 06:39