Повече европари за бедния Североизток

При различните варианти за ново райониране на страната областите Русе, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ще продължат да се радват на относително добър достъп до европейско финансиране. Това заяви за Радио Шумен Десислава Николова от Института за пазарна икономика."По отношение на областите в Североизточна България вариантите са такива, че те ще продължават да бъдат в райони с най-ниска степен на развитие или така наречените слабо развити райони. Това е една от трите категории според европейските дефиниции, която пък дава най-голям достъп до европейско финансиране", посочи тя.

Новото райониране се налага заради това, че някои от сегашните райони в България не отговарят на формалния критерий за население. Според европейските регламенти един район у нас трябва да е между 800 000 и 3 млн. души. В сегашните си очертания Северозападният район вече не отговаря на това, скоро се очаква това да се случи и със Северния централен район, коментира  Николова.  „Тези райони се използват основно за нуждите на европейската статистика, а на база на тях се разпределят и средствата по кохезионната политика на ЕС“, каза още Десислава Николова. По думите й е изключително важно как точно се районира от гледна точка на достъпа на регионите до различните инструменти на европейските фондове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ясни са финалистите за купата на България по хандбал

За първи път Кубрат е домакин на националните финали по хандбал (мъже) за Купа "България". Тази вечер станаха ясни двата отбора, които ще се борят за хандбалния трофей на страната. В първата полуфинална среща "Локомотив" (Варна) се наложи с 31:19 гола над "Спартак" (Варна). Във втората "Добруджа" (Добрич)  и "Чардафон" (Габрово) не успяха да..

публикувано на 17.03.18 в 20:09

награди от изложбата "Щрайх"

Три художнички спечелиха наградите на Националната изложба – конкурс, която бе открита днес в русенската художествена галерия. Тя е част от проявите, посветени на Мартенските музикални дни в града. Тази година 20 автори представиха свои творби живопис, пластика и арт обекти на тема „Щрайх”. Жури с председател Иван Велчев връчи наградата на..

публикувано на 17.03.18 в 18:48

Благотворителен концерт за Рая в Шумен

Благотворителен концерт в подкрепа на 5-годишната Рая ще има днес в Шумен. На сцената ще излязат шуменската рок група Forgot Тhe Тen, талантливите деца от вокалното студио на Жарина Танева, а гост изпълнители ще са рокаджиите от Търговище – METAL MILITIA. Концертът е възможен благодарение на Община Шумен – местната администрация предоставя концертната..

публикувано на 17.03.18 в 16:06

Нови 700 фазана в ловищата на Лудогорието

Българският ловно рибарски съюз в Русе предостави 700 фазана на ловно-рибарското сдружение "Сокол" в Кубрат. Те са в добро здравословно състояние и вече са пуснати в ловищата на 17-те ловни дружинки в Лудогорието. Всяка година със средства на ловците се купуват птици, които се разселват в природата. По този начин се увеличава популацията им и се дава..

публикувано на 17.03.18 в 14:16

Топъл и ветровит 17 март

Днес от югозапад ще прониква топъл въздух. Облачността ще   е променлива, често значителна – предимно средна и висока. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури над по-голямата част от региона ще са между 18 и 23 градуса, по северното Черноморие – между 14 и 17. За Шумен очакваната максимална температура днес е около 20..

публикувано на 17.03.18 в 08:14

Ученици срещу тютюнопушенето

Учениците от 10в клас при СУ "Сава Доброплодни"в Шумен, заедно със своите приятели от Танцов състав "Луди млади", танцуваха народни танци в голямото междучасие. ,,Децата желаят инициативата да се превърне в традиция” сподели за Радио Шумен класният ръководител Веселин Жечев. Тя е част от планираните дейности по проекта "Не се нуждаеш от това. Помисли..

публикувано на 16.03.18 в 20:05

Строят АМ "Хемус" от Ябланица до "Боаза"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков издаде разрешение за строеж на автомагистрала „Хемус“ в отсечката от Ябланица до „Боаза“. Участъкът е с дължина от близо 9 км. Освен строителството на новата магистрална отсечка, се предвижда и рехабилитация на близо 400 метра от директното трасе и строителство на етапна връзка в..

публикувано на 16.03.18 в 14:58