Повече европари за бедния Североизток

При различните варианти за ново райониране на страната областите Русе, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ще продължат да се радват на относително добър достъп до европейско финансиране. Това заяви за Радио Шумен Десислава Николова от Института за пазарна икономика."По отношение на областите в Североизточна България вариантите са такива, че те ще продължават да бъдат в райони с най-ниска степен на развитие или така наречените слабо развити райони. Това е една от трите категории според европейските дефиниции, която пък дава най-голям достъп до европейско финансиране", посочи тя.

Новото райониране се налага заради това, че някои от сегашните райони в България не отговарят на формалния критерий за население. Според европейските регламенти един район у нас трябва да е между 800 000 и 3 млн. души. В сегашните си очертания Северозападният район вече не отговаря на това, скоро се очаква това да се случи и със Северния централен район, коментира  Николова.  „Тези райони се използват основно за нуждите на европейската статистика, а на база на тях се разпределят и средствата по кохезионната политика на ЕС“, каза още Десислава Николова. По думите й е изключително важно как точно се районира от гледна точка на достъпа на регионите до различните инструменти на европейските фондове.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължават срока за кандидатстване по Мярка 14

Разплащателната агенция на държавния фонд „Земеделие“ уведомява животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярката за „Хуманно отношение към животните“ се удължава до 18 януари 2019 г. По този начин се дава възможност на земеделските стопани, които са увеличили броя на животните с повече от 10% от одобрените животински единици,..

публикувано на 19.12.18 в 06:18

Дежурни кабинети по празниците

Осигурени са 24-часови дежурства   през празничните и почивни дни в големите многопрофилни болници в Североизточна България. Това показа проверка на Радио Шумен. През всички почивни и празнични дни по Коледа и Нова година   в Шумен ще работи денонощната аптека в  кв. „Боян Българанов“, съобщи председателят на Регионалната фармацевтична колегия..

публикувано на 18.12.18 в 14:58

Снегорини в готовност

Сняг вали вече в областите Търговище и Разград, но няма снежна покривка, съобщиха дежурните от пътните управления. Пътните настилки в Североизточна България са мокри. Няма затворени пътища. Видимостта навсякъде в региона е добра с изключение по високите места в Разградско, където има ограничение до 150 метра заради мъгла. В момента машини на..

публикувано на 17.12.18 в 17:00

Изкупуването на тютюна напредва

Близо 75% от тютюна от реколта 2018 вече е изкупен, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. При дребнолистните ориенталски сортови групи „Басми“ и „Каба Кулак“ са изкупени около 80 на сто от продукцията на стопаните, от едролистната сортова група „Бърлей“ са реализирани над 85% от суровината, а от „Виржиния“ - около 65%...

публикувано на 17.12.18 в 12:51

Обсъждат новите цени на водата

Новите, по-високи цени на водата ще обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението на Комисията предвижда в Шумен увеличение  на цената за битовите потребители на 3,40 лв./м 3 с ДДС. Припомням, че миналата седмица свои позиции против увеличението изказаха общественият посредник Иван Капралов, кметът на Шумен Любомир..

публикувано на 17.12.18 в 08:06

Облачно с валежи от дъжд и сняг

Ще остане облачно и с прекъсвания ще продължи да превалява дъжд, в Лудогорието и Предбалкана и сняг. Там са възможни поледици! Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, по крайбрежието от север-североизток и с него ще продължи да нахлува по-студен въздух. Температурите на въздуха ще са от 0 до 5, в северозападната част на района между 0 и 3..

публикувано на 17.12.18 в 06:23

Пътищата в Североизтока са мокри

Пътищата в Североизточна България са мокри. Слаб дъжд вали в целия регион. В района на Антоново има мъгла с видимост 70-80 метра, съобщават от Областното пътно управление в Търговище и предупреждават, че остава опасността от падащи камъни в прохода „Боаза“ по пътя София - Варна. Котленският проход е отворен.В Разградско, по високите места,..

публикувано на 17.12.18 в 06:16