Повече здравни грижи за хората в Ивански

Годишна среща на работещите по Българо-швейцарската програма за сътрудничество се проведе днес с участието на Ролан Питон – ръководител на швейцарския офис за сътрудничество към посолството на Конфедерация Швейцария у нас и Сузане Цумщайн – заместник – директор на отдела „Нови страни-членки на ЕС" на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество.
В шуменското село Ивански днес официално откриха обновената Здравна служба. С финансовата помощ на програма ЗОВ, която се реализира в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, са изградени два нови кабинета – гинекологичен и педиатричен кабинет и манипулационна, в която ще се правят изследванията на място. Ще се обхванат всички жени, дори и неосигурените.
"Целта на проекта е да се създаде модел, който после да се мултиплицира", уточни в изказването си зам.-кметът на Шумен по здравеопазване д-р Светлана Маркова. С двата кабинета и манипулационната в с. Ивански ще се обхване най-важното – майчиното и детското здравеопазване, каза директорът на ДКЦ1 в Шумен д-р Димитър Костов. Той изрази надежда хората в село Ивански, които имат труден достъп до качествена медицинска помощ, да получат добро обслужване и да бъдат преодолени  тенденциите към повишена заболеваемост, ненавременното проследяване на бременността при жените и честите болести при малките деца. Лекарите специалисти ще приемат в кабинетите в здравната служба в с. Ивански 2 пъти месечно.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раковина от Средиземно море

13 гроба бяха открити при разкопки в столичния Преслав. На терена на средновековно светилище до Владетелската базилика са намерени останки от погребани деца и възрастни, но не са открити ценни предмети, съобщи д-р Мария Манолова от софийския изследователски екип. Според нея, най-впечатляващата засега находка е откритата в столичния град раковина..

публикувано на 21.08.19 в 08:58

Маломерни паралелки в три училища

В три от четирите общински училища във Великопреславско ще има маломерни и слети паралелки. Това решиха единодушно общинските съветници. Между 9 и 12 деца ще учат в една слята паралелка на основните училища в Драгоево и Златар, а в Средното училище „Черноризец Храбър” в града ще има 3 слети паралелки, в които общият брой на учениците също ще бъде..

публикувано на 21.08.19 в 08:52

Остава слънчево и топло

Между 15 и 18 градуса бяха измерените тази сутрин температури в Североизточна България. И днес над региона ще е предимно слънчево и топло. Около и следобед ще има временни увеличения на облачността. Ще духа слаб северозападен, а по-късно през деня умерен североизточен вятър. Очакваните максимални температури са между 30 и 35 градуса, за Шумен –..

публикувано на 21.08.19 в 07:49

Без ток в Североизтока днес

Част от Цар Калоян ще е без ток днес заради ремонти на съоръженията. Спирането ще е от 9 ч. до 12 ч. и ще засегне абонатите по улиците  „Камчия“, „Христо Ботев“, „Никола Петков“, „Юрий Гагарин“, „Стефан Караджа“, „Драва“, „Изгрев“, „Торлак“, „Панайот Хитов“, „Места“, „Иван Вазов“, „Дунав“, „Хаджи Димитър“, „Марица“, „Георги Бенковски“, „Черно..

публикувано на 21.08.19 в 07:44

В Хитрино избраха ОИК

Споразумение за състава на Общинската избирателна комисия постигнаха партиите и коалициите в Хитрино. Председателят ще е от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „БСП за България“ ще имат заместник-председатели, а секретарят ще е от Движението за права и свободи. Общинската избирателна комисия в Хитрино ще се състои от 11 членове – по четирима от ГЕРБ и..

публикувано на 20.08.19 в 14:59

На гости в Браила

Официална делегация от Шумен, водена от кмета Любомир Христов, посети Браила миналата седмица. Представителите на общината присъстваха на тържествения парад на румънския речен военен флот, чийто празник съвпада с празника на румънския град. Освен официалните лица, в Дните на Браила се включиха със своя концертна програма и самодейците от..

публикувано на 20.08.19 в 12:07

Среднощен ужас на автогарата

47-годишен криминално проявен мъж от село Белокопитово бил задържан от полицейските служители в Шумен снощи след получен сигнал, че заплашва с хладно оръжие жители на града в района на автогарата. По време на задържането му е оказал яростна съпротива и е нанесъл удари с крак в областта на корема и ребрата на полицейски служител. Това съобщиха от..

публикувано на 20.08.19 в 11:51