Музика и вяра обединяват българи зад граница

Като много вълнуващ определиха концерта с българска музика нашенци, живеещи в Берлин. Там преди ден на една сцена се събраха изпълнителките от Bulgarian Voices Berlin с диригент Боряна Величкова от Шумен, както и хористи, живеещи във Франция, с  ръководител Бисер Костадинов. Всички те изпълниха заедно българска православна музика. Сами  се убедете как сънародниците ни  зад граница се подкрепят и представят българската музика по света. Интервю на Жулиета Герова с диригента на три български хора в Берлин Боряна Величкова. Тя започва музикалната си кариера в шуменския хор ,,Бодра песен”, а през последните 15 години живее и работи в Берлин. В края на разговора ще имате възможност да чуете и невероятно красиво изпълнение на една от нейните формации, в която пеят жени от различни краища на света.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват добра малинова реколта

Започна беритбата на ранните сортове малини. Стопаните се надяват да няма повече градушки, бури и вятър, за да си приберат продукцията. По информация на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните в региона към момента няма щети по малиновите насаждения, пораженията са предимно в Югозападната част на страната. Какви добиви очакват..

публикувано на 20.06.18 в 17:02

За бежанците, мечтите и надеждите

Тя е българка, която от години живее и работи в Германия. Казва се Диана Илиева и е от Девня. Преди няколко години заминава с надеждата да успее да се реализира в Германия. Жената признава, че като всяко начало и там не е било никак лесно. За разлика от България търсенето на работа там обаче не е толкова трудно. Броени дни след като пристига в..

публикувано на 20.06.18 в 16:49

Полицията пази децата на пътя

От началото на годината на територията на област Шумен едно дете е загинало като пътник, а 6 души са ранените като пешеходци. През 2017 година загиналите деца са 2, а 12 са ранените на пътя, съобщи инспектор Мирослав Миронов от Пътната полиция в Шумен. Чуйте репортаж на Георги Софронов за старта на акцията.

публикувано на 20.06.18 в 16:03

Емануил Йорданов: „Калинките" са основният проблем в МВР

Според бившия вътрешен министър в правителството на СДС   Емануил Йорданов, вотът на недоверие, който днес внесоха социалистите, е нужен и навременен .Според него, ако не започне сериозна дискусия по тема „Сигурност", ситуацията ще стане необратима. Чуйте разговора на Красимира Петкова с Емануил Йорданов.

публикувано на 20.06.18 в 14:47
Езикова гимназия - Шумен

Важно за бъдещите осмокласници!

Започва кампанията по прием в осми клас за следващата учебна година. Документите ще се приемат от 19 до 26 юни включително, всеки работен ден от 8 ч. до 18 ч. Заявленията с подредените в тях желания на ученика могат да се подадат както онлайн, така и на хартиен носител. Определените училища в Шумен са Профилираната езикова гимназия и Профилираната..

публикувано на 20.06.18 в 09:35

Подводните камъни на Закона за личния фалит

Всички казват, че Закон за личния фалит трябва да има. В анкета шуменци изразиха мнение, че с подобен закон длъжниците ще са по-защитени отколкото в момента. Такава е и концепцията на омбудсмана Мая Манолова, чийто екип разработи няколко варианта на закон. В интервюто на Ирина Павлова с Манолова можете да чуете как при личен фалит гражданите ще..

публикувано на 19.06.18 в 13:08
Първан Симеонов

За името Северна Македония

На церемония на Преспанското езеро вчера Гърция и Македония подписаха договор, с който се приема името "Северна Македония" за всеобща употреба. След това и гърци, и македонци излязоха на протести срещу приетото в договора име. Анализаторите коментират, че решението отваря пътя на Македония към Европейския съюз и НАТО. Договорът трябва да бъде гласуван..

публикувано на 18.06.18 в 15:38