Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И кайсиевите дръвчета измръзнаха

Снимка: pixabay
Между 54 и 98 % е степента на измръзване при различните сортове кайсии. Това каза за Радио Шумен Люляна Иванова от опитната станция по кайсията в Силистра. По думите й пораженията са от ниските температури в началото на месеца, които продължиха около 6-7 дни. "Има сортове, които са по-силно поразени, има и такива, които са по-слабо засегнати. Това се дължи на различната фаза от тяхното развитие. В момента едни сортове са доста напреднали в развитието си и при тях е по-голямо измръзването. Имаме и цъфнали дръвчета. Другите, които са по-малко измръзнали, са все още в началната си фаза на развитие", посочи тя. От вчера в Силистренско вали леден дъжд, но дори и да се задържи 3-4 дни, той не може да причини такова измръзване, каза още Люляна Иванова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксинация срещу бяс

Започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването, която се изпълнява от 2009 г. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на..

публикувано на 23.04.24 в 09:16
Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов

Здравните власти информират

Данни за разпространението на инфекцията коклюш у нас и информация във връзка с починалите от болестта две бебета в Кюстендил ще бъдат представени пред парламентарната Комисия по здравеопазване, на извънредно заседание . Депутатите ще изслушат ресорния министър, главния държавен здравен инспектор, директорите на агенция Медицински..

публикувано на 23.04.24 в 08:24

Дъждовен вторник

Днес ще е облачно с валежи от дъжд и умерен вятър от източна четвърт.  Следобед валежите от юг на север ще започнат да спират, а вечерта и вятърът ще отслабне.  Максималните температури ще са между 11° и 16°, за Шумен около 13°. Тази сутрин температурите в Шумен, Разград, Русе и Силистра показват 9°, в Търговище е 10°. Атмосферното налягане в..

публикувано на 23.04.24 в 05:53

Планово без ток на 23 април

Разград На  23.04.2024 от 09:00 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Ясеновец. Временни смущения в електрозахранването са възможни от  09:00 ч. до 16:30 ч.  в районите на Вилна зона гр. Разград, с. Голям извор, с. Самуил, с. Черковна, с. Дянково, ТВ Кула Разград, КОС, ПС в района. На  23.04.2024 от 08:30..

публикувано на 23.04.24 в 05:49

Наградиха най-добрите програмисти

Отборът Gin & Tonic спечели Лудогорие Хак 2024 - второто издание на отборното състезание по програмиране в региона.  Състезанието се проведе от 19 до 21 април в Търговище и Разград. Най-младите участници са били 16-годишни, а най-големите - над 40-годишни.  Условието на заданието беше да се създаде платформа за осъществяване на бизнес контакти,..

публикувано на 22.04.24 в 12:32

Президентът издаде указа

Президентът Румен Радев издаде указ – с него назначава Димитър Главчев за служебен министър на външните работи, а Георги Тахов - за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от президентската институция. В мотивите от президентството пише, че указът е издаден „след разговор със служебния министър-председател и постъпили..

публикувано на 22.04.24 в 11:48

Твори за Великден и помогни

Всеки може да помогне за зографисването на църквата "Св. Райко Шуменски" в кв. "Тракия", ако участва в конкурс с базар. Той е организиран  от църквата и Детска градина “Братя Грим“ и има благословията на Архиерейско наместничество в Шумен. Идеята е деца да творят и да участват в конкурса  „Воскресение Христово – в сърцата ни и около нас“ , а след..

публикувано на 22.04.24 в 08:40