Проучват римски находки край Новград

Снимка: архив
Археолози от Германия и България провеждат разкопки край могилите в Новград, община Ценово. Експедицията се реализира по българо-немски проект за срок от три години. Финансирането е от федералното правителство. „През първите две години ще се съсредоточим на теренните проучвания, а краят на периода е посветен на научни анализи“, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН.

Разкопките ще продължат до 7 април. Вторият етап на съвместната експедиция е предвиден за края на август и началото на септември. Обект на проучването е районът около Таш баир, който в превод на български означава каменен хълм, и се намира в близост до Новград. Останките, които се проучват, са от периода между 4 – 6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя.

Людмил Вагалински е провел проучване на останките на Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион. Според археолога вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово. През 4 век тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя. Варниците са запазени в изключително добро състояние, а проучванията показват, че тук са се произвеждали най-малко по 200 тона вар на месец. Досега са открити десет пещи. „По време на проучването успяхме да разкрием и пещ за керамика. Тя е изградена по келтски образец и засега е първата и единствена в България“, допълни доц. Вагалински. Друг интересен експонат е римска тежест за теглене на жито. Колекцията се допълва от парчета керамика, датирани от Първата българска държава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестиращи искат среща с властта

Среща с местната власт в присъствието на медиите поискаха представители на най-младата неформална гражданска група „Протест Силистра“, която е с над 1500 последователи. Според   говорителя на групата Магдалена Генова, тяхна декларация до националните органи на властта е станала официално становище на всички протестни комитети в страната. Сега..

публикувано на 11.12.18 в 11:02

32 малки писма до Дядо Коледа

Възпитаниците на детската градина „Роза – 2“ от Силистра изпратиха 32 малки писма до Дядо Коледа. С тях те участват в конкурса на „Български пощи“. Общото писмо бе оформено като фигура на Дядо Коледа, чиято брада е направена от налепени послания на малчуганите до добрия старец. В тях децата разказват за своите добри постъпки, но и съжаляват за някои..

публикувано на 10.12.18 в 13:31

Пари и злато през терасата

74-годишна жена от Силистра е станала жертва на телефонна измама. На 7 декември тя се доверила на обаждане от мъж, представящ се за полицейски служител, и приела да участва в акция по залавяне на телефонни измамници. Според дадените указания, тя хвърлила от терасата на жилището си сумата от 2700 лева и златни накити. По случая е образувано..

публикувано на 10.12.18 в 12:13

Отново протест в Силистра

Нови проблеми като замърсения въздух и неработещия фериботен комплекс поставиха днес протестиращи граждани в Силистра. „Излизаме да подкрепим и всички национални протести, защото недоволството на хората има причина”, каза Магдалена Генова, която се представи за говорител на протестиращите. Според нея е нужен диалог с местните власти по наболелите..

публикувано на 09.12.18 в 15:42

Заловиха телефонен измамник

Силистренски криминалисти задържаха 43-годишен мъж, участвал в извършване на телефонни измами. При текущо разследване на този вид престъпления криминалистите се насочили към мъжа, който работи като таксиметров шофьор и в късния следобед на вчерашния ден го задържали на обществено място в Силистра. Към момента е изяснено, че възползвайки се от..

публикувано на 07.12.18 в 14:59
Сребърна

Лед скова езерото "Сребърна"

Лед е сковал езерото в „Сребърна”, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе. Дебелината на ледената покривка е около 7 сантиметра. В централната част на водното огледало има незамръзнало петно, където се наблюдават струпвания на птици – неми лебеди, лиски, зеленоглави патици, зимно бърне и морски орли. През..

публикувано на 06.12.18 в 15:53

Книги за университета

Силистренският педагог и общественик Красимир Коев е дарил в навечерието на студентския празник над 1100 книги за студентската учебно-изследователска лаборатория „Културно-историческо наследство“ към Силистренския филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Това съобщава в профила си във Фейсбук доц. д-р Румяна Лебедова – ръководител на..

публикувано на 06.12.18 в 14:58