Проучват римски находки край Новград

Снимка: архив
Археолози от Германия и България провеждат разкопки край могилите в Новград, община Ценово. Експедицията се реализира по българо-немски проект за срок от три години. Финансирането е от федералното правителство. „През първите две години ще се съсредоточим на теренните проучвания, а краят на периода е посветен на научни анализи“, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН.

Разкопките ще продължат до 7 април. Вторият етап на съвместната експедиция е предвиден за края на август и началото на септември. Обект на проучването е районът около Таш баир, който в превод на български означава каменен хълм, и се намира в близост до Новград. Останките, които се проучват, са от периода между 4 – 6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя.

Людмил Вагалински е провел проучване на останките на Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион. Според археолога вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово. През 4 век тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя. Варниците са запазени в изключително добро състояние, а проучванията показват, че тук са се произвеждали най-малко по 200 тона вар на месец. Досега са открити десет пещи. „По време на проучването успяхме да разкрием и пещ за керамика. Тя е изградена по келтски образец и засега е първата и единствена в България“, допълни доц. Вагалински. Друг интересен експонат е римска тежест за теглене на жито. Колекцията се допълва от парчета керамика, датирани от Първата българска държава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 130 години метеорология в Силистра

Днес е Световният ден на метеорологията. По официални данни, началото на метеорологичното обслужване в Силистра е поставено през 1892 от Управлението за поддържане и проучване на река Дунав в Русе. Но според бившия преподавател в някогашния институт за подготовка на учители в Силистра Петър Моллов, метеорологични наблюдения в Силистра започват на 24..

публикувано на 23.03.19 в 12:18

Нови случаи на африканска чума

Нови случаи на африканска чума са констатирани в общините Алфатар и Тервел. За това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. От Националната референтна лаборатория в София са потвърдили, че в проби от 19 и 21 март има наличие на вируса при общо 3 животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 г. За периода от..

публикувано на 22.03.19 в 13:55

Партньори през Дунава

Основи за общ туристически продукт в района на Силистра и румънския град Кълъраш са поставени със съвместен проект за интерактивно мобилно приложение за популяризиране на културното и историческо наследство. Общата стойност на проекта е над 927 000 евро. Водещият партньор е Силистренската община, а партньор по проекта – музей „Долен Дунав” в Кълъраш...

публикувано на 22.03.19 в 09:50
posevi

Посеви в добро състояние

Няма пропаднали площи с пшеница и ечемик в Силистренско, показва справка от Областната дирекция „Земеделие”. От отглежданите в района 489 100 декара с пшеница близо 65% са в много добро състояние, а в незадоволително състояние са около 6 на сто. Наторяване с минерални торове е извършено на 52% от площите. В района се отглеждат и 38 800 декара ечемик...

публикувано на 21.03.19 в 11:53

Нови коли за полицията

Добра оценка за работата на Областната дирекция на МВР в Силистра дадоха днес заместник главният секретар на МВР Георги Арабаджиев и заместник-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев. Те бяха в дунавския град, за да анализират работата на полицаите за изминалата година. Според гл. комисар Арабаджиев, органите на реда в Силистра имат напредък в..

публикувано на 20.03.19 в 16:58

Повече туристи

Да възстановят дейността на клубовете по пешеходен и воден туризъм са решили членовете на силистренското туристическо дружество „Дочо Михайлов“. На последното отчетно-изборно събрание за председател на дружеството е избрана Виолета Атанасова. „Ще възобновим туристическите бази на дружеството и туризма в региона като цяло“, каза тя за Радио Шумен...

публикувано на 20.03.19 в 15:18

Дарение за болницата

Дарение от 5000 лева за АГ-отделението на болницата в Дулово направи Елица Тодорова. Сумата е събрана от гости и приятели на Тодор Тодоров, които заедно са чествали Тодоровден. Години наред той и неговата съпруга даряват финансови средства за определени каузи и инициативи, като по този начин събират и последователи. Сумата, която днес бе дарена,..

публикувано на 20.03.19 в 13:31