Проучват римски находки край Новград

Снимка: архив
Археолози от Германия и България провеждат разкопки край могилите в Новград, община Ценово. Експедицията се реализира по българо-немски проект за срок от три години. Финансирането е от федералното правителство. „През първите две години ще се съсредоточим на теренните проучвания, а краят на периода е посветен на научни анализи“, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН.

Разкопките ще продължат до 7 април. Вторият етап на съвместната експедиция е предвиден за края на август и началото на септември. Обект на проучването е районът около Таш баир, който в превод на български означава каменен хълм, и се намира в близост до Новград. Останките, които се проучват, са от периода между 4 – 6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя.

Людмил Вагалински е провел проучване на останките на Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион. Според археолога вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово. През 4 век тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя. Варниците са запазени в изключително добро състояние, а проучванията показват, че тук са се произвеждали най-малко по 200 тона вар на месец. Досега са открити десет пещи. „По време на проучването успяхме да разкрием и пещ за керамика. Тя е изградена по келтски образец и засега е първата и единствена в България“, допълни доц. Вагалински. Друг интересен експонат е римска тежест за теглене на жито. Колекцията се допълва от парчета керамика, датирани от Първата българска държава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Есенна сеитба в Силистренско

Започна есенната сеитба в Силистренско, показва справка от Областната земеделска дирекция. Засети са първите 24 000 декара със зимна маслодайна рапица. През миналата година стопаните в Силистренско са засели над 95 000 декара рапица, повече от 450 000 декара пшеница и над 38 000 декара ечемик.

публикувано на 21.09.18 в 14:02

Пожар изпепели 1100 низи тютюн

1100 низи изсушен тютюн са изгорели при пожар в сушилня в промишлената зона на Дулово. Собственикът е констатирал щетата в сутрешните часове на 20 септември. На мястото е извършен оглед и се изясняват причините на настъпването на инцидента. В процес на установяване са причините и за друг пожар, възникнал през вчерашния ден около 20.00 ч. в къща в..

публикувано на 21.09.18 в 12:23

Тутракан празнува днес

На 21 септември е празникът на Тутракан. По традиция началото ще бъде поставено с тържествена сесия на Общинския съвет, която ще започне в 10:30 ч. Поканени са всички народни представители от Силистренски избирателен район, областния управител, председатели на Общинския съвет и кметове на Общината от предходните мандати, както и почетни граждани на..

публикувано на 21.09.18 в 06:37

Задържаха 65-годишен пласьор на хероин

Наркопласьор, задържан в момент на продажба на хероин, е привлечен като обвиняем от Окръжната прокуратура в Силистра. Задържан е за 72 часа. 65-годишният Манол е арестуван, докато продавал на наркозависим доза с хероин за 10 лева. Полицейски служител станал очевидец на продажбата. Купувачът се опитал да избяга. Успял да разпръсне съдържанието,..

обновено на 20.09.18 в 16:18

В Силистра посрещат студенти

Новата академична година в силистренския филиал на Русенския университет беше открита днес. Директорът доц. д-р Теменужка Богданова представи успехите в 47-годишната история на Филиала и благодари за подкрепата на държавната и местните власти в реализирането на всички университетски инициативи. Бяха връчени дипломите на отличните абсолвенти от Випуск..

обновено на 20.09.18 в 15:29

Тутракан става град на бойната слава

Комисията по отбрана прие проекторешение за обявяване на Добрич и Тутракан за градове на българската бойна слава. To беше прието с 18 гласа „за“ и ще влезе в пленарна зала в петък. Предложението беше внесено от народните представители от ГЕРБ Пламен Манушев, Цвета Караянчева, Константин Попов, Христо Гаджев, Алтимир Адамов, Александър Сабанов и..

публикувано на 20.09.18 в 15:10

Избират лого на "Сребърна"

Антония Димитрова е класирана на първо място в конкурса за лого на биосферния парк „Сребърна“, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Докторантката във Великотърновския университет е представила три проекта. На второ място е предложението на графичния дизайнер от Силистра Диян Джамбазов, а на трето – на Калина Кузманова от..

публикувано на 20.09.18 в 14:31