Проучват римски находки край Новград

Снимка: архив
Археолози от Германия и България провеждат разкопки край могилите в Новград, община Ценово. Експедицията се реализира по българо-немски проект за срок от три години. Финансирането е от федералното правителство. „През първите две години ще се съсредоточим на теренните проучвания, а краят на периода е посветен на научни анализи“, съобщи ръководителят на проекта доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН.

Разкопките ще продължат до 7 април. Вторият етап на съвместната експедиция е предвиден за края на август и началото на септември. Обект на проучването е районът около Таш баир, който в превод на български означава каменен хълм, и се намира в близост до Новград. Останките, които се проучват, са от периода между 4 – 6 век, когато тези места са попадали в границата на Римската империя.

Людмил Вагалински е провел проучване на останките на Ятрус, където е бил един от лагерите на Първи италийски легион. Според археолога вече са попаднали на уникални находки в района на община Ценово. През 4 век тук е било съсредоточено най-голямото производство на вар в Римската империя. Варниците са запазени в изключително добро състояние, а проучванията показват, че тук са се произвеждали най-малко по 200 тона вар на месец. Досега са открити десет пещи. „По време на проучването успяхме да разкрием и пещ за керамика. Тя е изградена по келтски образец и засега е първата и единствена в България“, допълни доц. Вагалински. Друг интересен експонат е римска тежест за теглене на жито. Колекцията се допълва от парчета керамика, датирани от Първата българска държава.


ВИЖТЕ ОЩЕ

3 млн. лв. за нов асфалт

Подписан е договорът за реконструкция и рехабилитация на улица „Симеон Велики“ в Силистра, съобщават от общинската администрация. Дейностите по проекта обхващат улица „Симеон Велики“ от кръстовището на булевард „Македония“ на запад до кръстовището с улица „София“ на изток, паркинга на улица „Шар планина“ до входа на Общинския пазар на север и улица..

публикувано на 19.07.18 в 17:13

1613 в Силистренско смениха джипито си

1613 души от Силистренска област са се възползвали от правото си да изберат нов личен лекар през юни. Това съобщават от Районната здравноосигурителна каса. Най-много са хората от община Силистра – 1019 души. В община Дулово своя личен лекар са сменили 253, в община Главиница – 124, а в община   Тутракан – 72 здравноосигурени. С обичайно малък брой..

публикувано на 19.07.18 в 14:32

Издирват 74-годишен мъж

Полицията в Силистра издирва по молба на близките му 74-годишния Съби Петров Пенев от Алфатар. Мъжът напуснал дома си на 14 юли около 12 ч., час и половина по-късно е забелязан в центъра на града, след което е в неизвестност. Мъжът е среден на ръст, със слабо телосложение. Бил е облечен в тъмносини работни дрехи. Зрението му е силно нарушено. От..

публикувано на 19.07.18 в 11:42

Тиган с горещо олио подпали апартамент

Забравен тиган с мазнина върху газов котлон предизвикал пожар в апартамент в село Айдемир, съобщават от силистренската полиция. Това е станало вчера около 20.30 ч. Огънят унищожил котлона, аспиратор и кухненски шкаф. Екип на силистренската противопожарна служба загасил пожара, преди да обхване жилището.

публикувано на 19.07.18 в 10:13

Дарение за градежа на параклис

Силистренският бизнесмен Тодор Стаматов Тодоров е направил дарение за подпомагане изграждането на параклис „Свети Константин и Елена”  в село Подлес, община Главиница. Това съобщи кметът на селото Милена Атанасова. В Подлес никога не е имало църква. Затова жителите му решават на общо събрание през 2013 година да бъде построен духовен храм с..

публикувано на 18.07.18 в 17:14

Полицията - при хората

Екипи на Областната дирекция на МВР в Силистра продължават работа по противодействие на битовата престъпност в малките населени места. Днес домакин бе село Срацимир. Инспектор Ивайло Димов от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ запозна събралите се възрастни хора с механизма, по който се извършват измамите, най-актуалните сценарии,..

публикувано на 18.07.18 в 16:13

Почетоха паметта на Апостола

Левски за поколенията е еталон на почтеност, на сила на духа и на родолюбие. Това каза в словото си на днешната проява по повод 181-годишнина от рождението на Апостола кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов. На почетна стража пред паметника на Васил Левски застанаха ученици от клуб „Млади възрожденци” от Природоматематическата гимназия „Св. Климент..

публикувано на 18.07.18 в 13:00