Втори шанс за длъжниците

Снимка: БГНЕС
„Закон за личния фалит би дисциплинирал и длъжниците, и кредитните институции, и би бил в интерес на хората и бизнеса“. Това коментира за Радио Шумен националният омбудсман Мая Манолова. Екип, сформиран от обществения посредник, подготви проект, където се предлага концепция за личния фалит. Възможните процедури са три. При първата, ако длъжникът има доходи, се изготвя погасителен план в рамките от 3 до 5 години, като той плаща поне половината сума на кредитите. Втората процедура е за хора, които нямат доходи, но имат имущество. То може да покрие дълговете, а част от тях се опрощават. Третата процедура предвижда обявяване на длъжника в несъстоятелност, като в рамките на 10 години той се разплаща при наличие на доходи. „Ако процедурите не се спазват, преференциите отпадат“, уточни Мая Манолова и допълни, че е търсен баланс между интересите на кредитори и длъжници."До момента никоя организация от обичайно заподозрените - работодателска, банкова, финансова - не се е обявила против приемането на такъв закон, защото определено той е в интерес и на кредиторите. Тоест, да се създаде интерес и у длъжника. В рамките на процедурата да се изчисти това, което може да бъде изчистено и погасено, а кредиторът да вземе каквото може да вземе", посочи тя. „Целта е в крайна сметка длъжниците да имат възможност за втори шанс. В момента в подобна ситуация хората или минават в сивия сектор, или търсят работа в чужбина, а от това никой няма интерес“, допълни Мая Манолова.ВИЖТЕ ОЩЕ
Градушката с размери на лешник е унищожила реколтата в селата

Градушката съсипа овошките

Сериозни са щетите по овошките след проливните дъждове и градушките в Североизточна България. Това заяви за Радио Шумен Димитър Рачев от Съюза на дунавските овощари. Най-много са пораженията в Бяла, Попина и Ветрен, където има площи, унищожени на 100%. Земеделските стопани трябва да подадат заявления за пропаднали площи, за да бъдат..

публикувано на 23.05.19 в 13:34

Без ток на 22 май

Силистра На 22.05.2019 от 8.30 до 17.00 ч., заради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Част от с. Калипетрово /източната част на Ново Петрово/, фуражен завод Калипетрово, ТКЗС Калипетрово, Фурна, ДАП Калипетрово, Свинарник на МВР, сметище, бивш военен лагер. Шумен..

публикувано на 22.05.19 в 06:15

Отново слънце днес

След изминалите в региона краткотрайни валежи, на места и градушки, днес утрото е прохладно с температури между 7 и 12 градуса. През деня времето ще е слънчево, по крайбрежието с развитието на купеста облачност са възможно изолирани превалявания. Вятърът ще е слаб, в следобедните часове умерен от запад. Максималните стойности ще са между 22 и 26 градуса,..

публикувано на 22.05.19 в 05:41

На матура по български

Над 52 000 зрелостници в сраната ни (сред тях 1 232 – от Шуменска област) днес се явяват на матура по български език и литература. Решаването на теста ще започне в 8 часа, а изпитният вариант бе изтеглен рано тази сутрин в Министерството на образованието и науката от 11 милиона възможни комбинации. Официално, информацията ще бъде обявена след 9 часа...

публикувано на 21.05.19 в 07:28

Слънце и дъжд

Ясно и тихо е времето над Шумен тази сутрин. Температурата на въздуха е 12 градуса, атмосферното налягане – 985 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 85%. В Русе температурата е 14 градуса, в Силистра – 15, Разград – 12 и Търговище – 11 градуса. Днес ще е предимно слънчево, но следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна..

публикувано на 21.05.19 в 06:43

Спиране на тока на 21 май

И днес, 21 май, ще има планови прекъсвания на електрозахранването заради неотложни ремонти и профилактика на електросъоръженията. В Русенска област спирания на тока за по три часа от 9 до 16 часа са планирани за отделни клиетни на енергоото в град Мартен и в селата Малко Враново и Голямо Враново. В Силистренска област без ток от 08:30 ч. до..

публикувано на 21.05.19 в 05:37

Иван Томов завинаги в Хималаите

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът. Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три..

публикувано на 20.05.19 в 16:14