Втори шанс за длъжниците

Снимка: БГНЕС
„Закон за личния фалит би дисциплинирал и длъжниците, и кредитните институции, и би бил в интерес на хората и бизнеса“. Това коментира за Радио Шумен националният омбудсман Мая Манолова. Екип, сформиран от обществения посредник, подготви проект, където се предлага концепция за личния фалит. Възможните процедури са три. При първата, ако длъжникът има доходи, се изготвя погасителен план в рамките от 3 до 5 години, като той плаща поне половината сума на кредитите. Втората процедура е за хора, които нямат доходи, но имат имущество. То може да покрие дълговете, а част от тях се опрощават. Третата процедура предвижда обявяване на длъжника в несъстоятелност, като в рамките на 10 години той се разплаща при наличие на доходи. „Ако процедурите не се спазват, преференциите отпадат“, уточни Мая Манолова и допълни, че е търсен баланс между интересите на кредитори и длъжници."До момента никоя организация от обичайно заподозрените - работодателска, банкова, финансова - не се е обявила против приемането на такъв закон, защото определено той е в интерес и на кредиторите. Тоест, да се създаде интерес и у длъжника. В рамките на процедурата да се изчисти това, което може да бъде изчистено и погасено, а кредиторът да вземе каквото може да вземе", посочи тя. „Целта е в крайна сметка длъжниците да имат възможност за втори шанс. В момента в подобна ситуация хората или минават в сивия сектор, или търсят работа в чужбина, а от това никой няма интерес“, допълни Мая Манолова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъгла и слънце в неделя

Сутринта ще има ниска слоеста облачност, по-значителна – по Крайбрежието. На отделни места ще е мъгливо. Постепенно облачността ще намалее, видимостта ще се подобри и през деня ще преобладава слънчево време. Ще е почти тихо, по Черноморието – със слаб югоизточен вятър. И днес остава топло, с максимални температури между 22 и 27 градуса, по-ниски по..

публикувано на 20.10.19 в 06:58

Нов временен директор на БНР

Съветът за електронни медии единодушно гласува за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов.  Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР. Решението СЕМ да пристъпи към стартиране на..

публикувано на 17.10.19 в 14:30

Крути мерки за биосигурност

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите.   Във връзка с африканската чума по свинете бяха преразгледани и оценени действащите към момента изисквания. С цел..

публикувано на 17.10.19 в 13:59

Специален риболов

Приятелска среща по спортен риболов за незрящи организира Центърът за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в Шумен. Състезанието е между отборите на предприятието „Успех“-Варна и шуменската териториална структура на Съюза на слепите. Надпреварата ще се проведе на шуменското езеро и започва от 9 ч. днес (17.10.)...

публикувано на 17.10.19 в 07:46

Райони без ток

Шумен   от 08:00 ч. до 12:00 ч. , поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Шумен - фирмите "ВАКОМ МП" ООД, "ТАНГРА" ООД, "ЕЛИНА-7" 00Д, "ВААГН АРМЕНАКОВИЧ ГРИГОРЯН", "ПЛУТОС" ЕООД, "БОДУ" ООД, "ЕС ПИ ТРЕЙДИНГ" ООД, "КОРЕКТ 3" ООД, "КАЙ 08"..

публикувано на 17.10.19 в 06:35

Облачно до обяд

И днес времето остава без промяна. Сутринта на места ще има ниска слоеста облачност или ще е мъгливо. Около следобед в районите с мъгла видимостта ще се подобри. Облачността ще намалее на много места до слънчево време. Ще е почти тихо и топло за сезона с максимални температури между 20 и 25 градуса, за Шумен – 23.

публикувано на 17.10.19 в 06:27

Паспорт в деня на вота

Звената „Български документи за самоличност“ при областните дирекции на МВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври. В седмицата преди изборите е създадена необходимата организация българските..

публикувано на 16.10.19 в 15:37