Илияна Йотова: Темата е сигурността на света

Снимка: БГНЕС
"Безспорно най-голямата тема в момента е сигурността не само на Европа, не само на България, а на целия свят". Това заяви в Силистра вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази увереност, че след Консултативния съвет за национална сигурност в четвъртък "ние ще бъдем свидетели на една разгърната и убедителна позиция на българската държава". "На масата на преговорите с участието на ООН, на Съвета за сигурност, на Европейския съюз, на всички заинтересовани страни, защото от това как ще се разреши конфликтът в Сирия, това означава мир в този регион", каза Йотова. Тя не скри тревогата си, че към днешна дата няма светлинка в тунела.
Вицепрезидентът Илияна Йотова е на двудневно посещение в Силистренско и днес гостува на учениците от Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров“ в Силистра. Според Йотова, твърде голям лукс е да продължим така наречената образователна политика на дуалното обучение само като пилотни проекти. Това трябва да стане част от образователната система на България и затова трябва да се промени законът, смята Илияна Йотова. "Зная опита на други страни в Европа, в които средното образование е много сериозно обвързано с икономиката на дадените региони - не става въпрос само за националната икономика, а преди всичко регионалната, защото това е един от сигурните начини, по които може да се спре обезлюдяването, демографският срив в много части на страната", подчерта вицепрезидентът.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Улеснение за читателите в Силистра

Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра е първата у нас, която въведе т.нар. жанрови определители. Специалните стикери, които се поставят върху книгите, са взаимствани от холандския опит на обществените библиотеки там. Според Даниела Недялкова, директор на културния институт, тази практика е възприета в много европейски държави, и..

публикувано на 19.01.19 в 09:40

Баба Надежда чукна 102 лета

102-и рожден ден празнува дуловчанката Надежда Петкова. С поздравителен адрес, букет и финансов подарък кметът на общината д-р Юксел Ахмед заедно със заместник-кмета Доротея Тотева, близки и познати поздравиха баба Надежда. С чувство за хумор баба Надя изпя за гостите си няколко песни и заръча: „Да не забравите да дойдете! Ще ви чакам и догодина!“..

публикувано на 18.01.19 в 16:11

Заловиха две коли с крадени дърва

Двама са заловени да превозват дърва с неясен произход, съобщиха от полицията в Силистра. Вчера около 16.30 ч. в района на село Зафирово полицейски автопатрул засякъл товарен автомобил, превозващ 3.6 пространствени кубически метра дърва за огрев, за които 35-годишният водач не притежавал редовно писмено позволително. Два часа по-късно по ул...

публикувано на 18.01.19 в 11:06

Повече пари за образование

Над 14.1 млн. лева е макрорамката на проектобюджета на община Тутракан за 2019 година. Днес се проведе публичното обсъждане на финансовия документ. Заложените средства за държавните дейности са 7 585 960 лв., а за местните - 5 951 439 лв. Прогнозната рамка на бюджета за тази година надхвърля с почти 2 милиона лева миналогодишната, като..

публикувано на 17.01.19 в 16:21

Общинският съвет се отчита

198 докладни записки са разглеждани през 2018 година в Общинския съвет в Силистра, съобщи неговият председател д-р Мария Димитрова. По думите й, един от най-тежките проблеми пред местния законодателен орган е свързан с обжалванията на взети решения. "Основно нашите наредби, които се обжалват, е заради това, че преди 2007 г. е нямало изискване..

публикувано на 17.01.19 в 12:34

Откриха тялото на издирван мъж

На 16 януари в района на Орехова гора е открит трупът на обявения за издирване 81-годишен мъж от село Калипетрово, съобщиха от силистренската полиция. При извършения първоначален оглед не са установени данни за насилствена смърт. Назначена е аутопсия, разследването на случая продължава. Радио Шумен припомня, че 81-годишният Вълю Бонев Вълев от..

публикувано на 17.01.19 в 11:32

Пускат в грипна училища в Силистренско

Основно училище „Христо Ботев“ в Алфтар и Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Никола Вапцаров“ в силистренското село Средище преустановяват учебните занятия, заради увеличена заболеваемост на учениците. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра. Занятията се преустановяват на 17 и 18 януари със..

публикувано на 16.01.19 в 19:08