Губим 60 % вода заради течове

Снимка: БГНЕС
Около 60 % от питейната  вода се губи от скрити и явни течове в системата. Това беше съобщено по време на национален семинар на представители на ВиК дружествата, който се провежда в Търговище. Присъстват експерти от 19  водни дружества от цялата страна. Програмата предвижда и практическо състезание за бързо откриване на аварии в системата.
"Една част от тези 60 % се дължи на течове. Но предвид недоброто състояние на водоснабдителната система мисля, че не е малка тази част. Истината е, че ВиК операторите през последните години успяха да се организират и  да отстраняват все по-бързо видимите течове. Все по-малко стават рекичките по улиците. Но проблемът със скритите течове остава сериозен", посочи инж.Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите.ВИЖТЕ ОЩЕ

17 млн. евро за чист въздух

Европейският съюз отпуска близо 17 милиона евро за подобряване на качеството на въздуха в България. Русе е една от общините в проекта за чист въздух. Останалите са общините София, Бургас, Велико Търново, Монтана и Стара Загора. В тях живее една трета от населението на България. Той ще пилотира подмяната на замърсяващи системи за отопление..

публикувано на 15.02.19 в 16:00

Ваксини навреме

Родителите да спазват имунизационния календар. За това апелира д-р Цветелина Мирчева от Регионалната здравна инспекция в Русе. Пред Радио Шумен тя отбеляза колко е важно родителите да ваксинират децата си навреме, предвид съществуващите рискове за здравето им. Тя уточни още, че регистрирани случаи на заразени с морбили в крайдунавския град няма...

публикувано на 15.02.19 в 12:33

200 000 лв. за тютюнопроизводителите

След няколкомесечни преговори между Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010 (НАТ-2010) и „Плевен – БТ“ ЕАД, търговското дружество преведе пореден транш от 200 000 лева на тютюнопроизводители от Североизточна България за изкупен тютюн от сортова група „Бърлей“, реколта 2017. Предстоят следващи плащания. Контактна група от браншовата..

публикувано на 14.02.19 в 13:38
Кадър от репортажа по би Би Си.

Русенец в афера с кучета за боеве на Острова

Телевизията на Би Би Си излъчи репортаж на разследващи журналисти за нелегалната търговия с кучета за боеве, в която е замесен 37-годишният българин от Русе Ивайло Николов.Това съобщи БНР. Повод за репортажа са зачестилите сведения за такива боеве на Острова, а от самия репортаж става ясно, че Балканите са се превърнали в европейски..

публикувано на 14.02.19 в 11:22

Пет случая на морбили

Пет са вече случаите на морбили в България, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че в референтна лаборатория са били  доказани нови три случая при деца между една и двегодишна възраст с морбили. Те са от малки селища около град Гоце Делчев и в момента са настанени в болница...

публикувано на 14.02.19 в 11:03

Вдигат сватби на Свети Валентин

Само една двойка от Шумен е заявила желание да сключи брак в Деня на влюбените - Свети Валентин. Младоженците ще се врекат във вечна вярност от 11 ч. в залата на Информационния център към паметника „Създатели на българската държава“. Миналата година романтичните шуменци бяха повече. 3 двойки сложиха подписите си в Община Шумен. И в..

публикувано на 14.02.19 в 07:24

Трифон Зарезан е!

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря - традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а..

публикувано на 14.02.19 в 07:19