Професионално образование и бизнес

Снимка: pixabay
Силистра и Разград са сред областите, в които има най-добро съответствие между професионалното образование и реалностите в местната икономика. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. В Силистра индексът е 67,4 %, а в Разград – 66,3 на сто. Причина за добрите показатели е съответствието на професионалното образование и относително високия дял на селското стопанство в местната икономика. Разград и Силистра са областите с най-висок дял на приема за професионалното образование - около 30 %, и най-висок дял на наетите - около 10 на сто, именно в сектора на земеделието. В Русенско е отчетено добро съответствие между образованието и транспорта. Областта е с най-много ученици в сферата на транспорта и с най-много наети в сектора. Като цяло в Русенско индексът на съответствие е 57,6 %. В Шуменска област той е 60,7 %, а най-нисък е в Търговищко – 48,9 на сто.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време

Онлайн проверка на хонорари

От днес гражданите могат да проверят в сайта на НАП дали за тях има подадени данни от предприятия и от самоосигуряващи се за изплащани доходи, различни от тези по трудов договор, като например хонорари. Информацията е нужна за коректно попълване на годишните декларации за облагане на доходите. Услугата е публикувана в Портала на приходната агенция..

публикувано на 26.03.19 в 11:10

Милиони се трогнаха от публикация на Радио Шумен

Сафет Халид, човекът, който спасяваше премръзнали щъркели, преди дни стана един от достойните българи. Примера му точно преди година последваха хората от Дуловско. Някои от бедстващите птици нощуваха в стари бебешки кошчета. Със свой видеоклип Радио Шумен припомни във Фейсбук как спасените щъркели бяха пуснати на свобода. Видеото достигна до повече..

публикувано на 25.03.19 в 11:14

Фелдшерите протестират

Сдружението на фелдшерите в България излиза на протест днес от 12 часа пред Министерството на здравеопазването. „Решението за протеста е вследствие на игнорирането от страна на министър Кирил Ананиев на нашите предложения за срещи и диалог, както и лицемерното и неуважително отношение към едно медицинско съсловие практикуващо във всички..

публикувано на 25.03.19 в 06:51

Адреси без ток

Разград На 25.03.2019 от 8 ч. до 9 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр. Разград - северно от река "Бели Лом", както и в Западна промишлена зона. Русе На 25.03.2019 от 8 ч. до 16 ч.,заради профилактика на съоръженията за доставка на..

публикувано на 25.03.19 в 06:46

Слънчев понеделник

Времето в Шумен тази сутрин е ясно, температурата е 0 градуса. Относителната влажност на въздуха е 78%. В Русе и Разград  е 7 градуса, в Силистра - 4 и в Търговище - минус 1 градус. Днес ще преобладава слънчево време, ще духа слаб до умерен югозападен вятър, по крайбрежието следобед ще се ориентира от юг, югоизток. Максималните температури ще са между 17..

публикувано на 25.03.19 в 06:33

Благовещение е!

Днес е Благовещение - един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Благовещение се чества от всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Богородица благата вест, че тя ще роди Спасителя на..

публикувано на 25.03.19 в 05:51

Слънчеви почивни дни

Днес ще има променлива облачност. Ще духа слаб вятър от север, който около обяд ще се обърне от североизток и ще се усили до умерен. Максимални температури от 9 до 14 градуса, за Шумен – около 12. През следващите три дни ще е по-често слънчево, впоследствие облачността бързо ще се увеличи и във вторник ще е предимно облачно, като от север на юг..

публикувано на 23.03.19 в 07:42