Професионално образование и бизнес

Снимка: pixabay
Силистра и Разград са сред областите, в които има най-добро съответствие между професионалното образование и реалностите в местната икономика. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. В Силистра индексът е 67,4 %, а в Разград – 66,3 на сто. Причина за добрите показатели е съответствието на професионалното образование и относително високия дял на селското стопанство в местната икономика. Разград и Силистра са областите с най-висок дял на приема за професионалното образование - около 30 %, и най-висок дял на наетите - около 10 на сто, именно в сектора на земеделието. В Русенско е отчетено добро съответствие между образованието и транспорта. Областта е с най-много ученици в сферата на транспорта и с най-много наети в сектора. Като цяло в Русенско индексът на съответствие е 57,6 %. В Шуменска област той е 60,7 %, а най-нисък е в Търговищко – 48,9 на сто.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Данъци за второто тримесечие - до 31 юли

До края на юли се подават декларациите за дължими данъци за второто тримесечие на 2018 г., напомнят от Националната агенция за приходите. До 31 юли всяка фирма или   самоосигуряващо се лице, изплатило на физически лица доходи по извънтрудови правоотношения наем или доходи от други източници и е задължено да  удържа авансов данък върху тези доходи,..

публикувано на 20.07.18 в 13:44

Увеличиха помощта за овце и кози

Държавният фонд „Земеделие“ увеличи на 15 лв. за овца майка и/ или коза майка помощта de minimis за овцевъдите и козевъдите. Това се случва след поетия ангажимент към протестиращите фермери. Земеделските стопани от засегнати от чумата по дребните преживни животни общини ще получат общо 55 лв. на овца или коза. Така ще се покрият загуби от..

публикувано на 20.07.18 в 11:13

Почитаме Свети пророк Илия

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия. В българския народен календар празникът е познат като Илинден и е сред най-обичаните през лятото. Според народните вярвания, на Илинден човек не трябва да работи, защото може да бъде ударен от гръм. Не се ходи и на плаж, защото през този ден морето взима много жертви...

публикувано на 20.07.18 в 09:37

Спиране на тока в Североизтока на 20 юли

До края на месеца продължава спирането на тока в град Мартен и в село Сандрово. Прекъсването на електрозахранването ще бъде всеки ден от 9 до 16 ч. До края на месеца смущения в електрозахранването са възможни в голяма част от Русе. Спиране на електричеството планират днес от 9 до 16 часа и в селата Бабово, Бръшлен, Голямо Враново и Николово (по..

публикувано на 20.07.18 в 07:29

Слънчево с валежи на места

Предимно слънчево ще е времето днес преди обяд. Около и следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от северозапад, който привечер ще отслабне. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, за района на Шумен – около 28. В събота и неделя ще преобладава ясно и..

публикувано на 20.07.18 в 07:00

Съдът отмени предписанието на екарисажа

Шуменският Административен съд отмени предписанието, даденото на „Брамас 96“ АД от Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) в Шумен за преустановяване дейности по събирането, транспортирането и обезвреждането на умрели животни от животновъдни обекти, регистрирани по Закона за ветеринаромедицинската дейност. Съдебният състав е приел, че..

публикувано на 20.07.18 в 06:30

370 свободни места за VIII клас в Шуменско

Общо 374 са свободните места в Шуменска област след второто класиране на седмокласниците в училищата с държавен план-прием. В него участваха 75 ученици. От тях 8 са успели да се придвижат по по-предно желание. От утре (20 юли) до 24 юли, включително, се приемат заявленията за участие в третото класиране за свободните места в 8 клас. Документите се..

публикувано на 19.07.18 в 19:09