Не се мъчим да изменяме климата

Снимка: БГНЕС
За последните 30 години спрямо предишните 30 средногодишната температура в Източна България се е увеличила с 0.6 градуса. Неоспорим факт е, че става по-топло, подчертава Иван Иванов - директор на Националния институт по метеорология и хидрология  - филиал Варна. Валежите леко са се повишили като количество, но вече са по-краткотрайни и по-интензивни, допълва климатологът.
Това ли е промяната на климата, за която говорим все по-често? Този въпрос си задаваме на 15 май, когато се отбелязва Световният ден на климата. Съвсем логичен бе интересът ни за това какво ще е лятото на 2018 г. Климатологът сподели, че те лично не си позволяват дългосрочни прогнози, защото нямат ресурса на европейските центрове, но по данни на френските и английските им колеги, ни очаква лято, по-топло от обикновеното. Валежите ще са около нормата, затова пък ще са по-малко на брой и по-интензивни.Още по темата от интервю на Христина Димитрова с климатолога Иван Иванов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Да помогнем на Елизабет да живее!

От няколко дни във Фейсбук върви активна благотворителна кампания в помощ на 25-годишната Елизабет Донкова от Шумен. През миналия октомври Елизабет се разболява от Лимфом на Ходжкин. В клиника в Истанбул установяват, че болестта е в напреднал стадий 2А и започват лечение. Младото момиче преминава през 8 курса химиотерапия и 20 курса лъчетерапия. Този..

публикувано на 15.10.18 в 13:56

Чисти ръце

Сред десетките дати в календара, които насочват вниманието на човечеството към важен проблем, е днешният 15 октомври - Световен ден на чистите ръце. Ще го откриете още като ден за миене на ръцете. Известно е ,че мръсните ръце са най-разпространения канал за заразяване с причинители на различни болести. По този начин се предават 80% от заразните..

публикувано на 15.10.18 в 13:33

"Твоят час" мотивира децата да учат

Завършват дейностите по проекта на Министерството на образованието „Твоят час“. Финансирането бе осигурено от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ чрез европейските фондове. В продължение на две учебни години 70% от учебните заведения у нас се възползваха от безвъзмездната финансова помощ и направиха възможното да..

публикувано на 11.10.18 в 14:09

И шуменци в битката с вредните емисии

За намаляване на емисиите на вредните газове от автомобилите с 35 на сто до 2030 г. се споразумяха министрите на околната среда на Европейския съюз след заседание, проведено преди ден в Люксембург и продължило повече от 13 часа. Преди седмица Европейският парламент декларира амбиция въглеродните емисии от нови автомобили да намалеят с 40% до..

публикувано на 11.10.18 в 10:53

Богдан Милчев: Само говорим за пътна безопасност

„България трябва да има ясна визия и държавна политика за развитие на пътната ни безопасност“. Това заяви пред Радио Шумен Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Проблемите с войната по пътищата на страната бяха дискутирани вчера на мащабен международен форум с участието на експерти от България, държави от ЕС, политици и граждани. „Надявам..

публикувано на 11.10.18 в 10:44

Камелия Кондова с награда "Дора Габе"

Родената в Добрич поетеса Камелия Кондова получава престижната Национална литературна награда „Дора Габе“. Решението  бе гласувано единодушно от всички общински съветници. Призът се връчва на всеки 5 години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и за принос в националната литература. До края на ноември ще излезе..

публикувано на 10.10.18 в 12:34

Днешните наследници на Вълчан Войвода

С автора на една от книгите за Вълчан войвода -  д-р Любомир Златев разговаря Станислав Буковалов в предаването "Истории за историята" на 07.10.2018 г. Какъв е истинският Вълчан войвода и защо има толкова много предавания за него, чуйте в прикачения файл:

публикувано на 10.10.18 в 10:57