Хиляди се дивят на златното съкровище

Снимка: museum-preslav.com
Над 7200 са посетителите в Археологическия музей на Велики Преслав от началото на годината до сега, съобщи директорът Пламен Славов. От тях 3000 са деца. Увеличението на туристическия поток е с 5 %  повече спрямо същия период на 2017 година.
Засиленият интерес към експозициите на музея е и заради връщането на Преславското златно съкровище от Германия. Там експонатите бяха реставрирани и консервирани изцяло за първи път след тяхното откриване преди 40 години.
В края на юни съкровището ще пътува за Франция. В Лувъра освен него ще бъдат показани още част от керамичния иконостас от Дворцовия манастир и каменна пластика, изработена от бяла глина. Експозицията е част от програмата на Българското европредседателство, която показва Златният век на Второто българско царство.ВИЖТЕ ОЩЕ

Кметска инспекция в Русе

По три европейски проекта по Оперативна програма "Региони в растеж" се работи в момента в Русе. На 16 август кметът Пламен Стоилов и експерти от неговия екип направиха проверка на хода на ремонтните работи по част от обектите. В града се обновяват пет общински учебни заведения, работи се по интегрираната система за градски транспорт и се..

публикувано на 16.08.18 в 16:38

Борисов впечатлен от Индустриалния парк

„Разликата между страната ни и съседните държави е видна. България стои добре“. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с инвеститорите в Индустриалния парк на Шумен. По думите му, те са удовлетворени от усилията на правителството да подобри пътната инфраструктура в България. "На първо място поставят автомагистрала "Хемус, защото тя е..

публикувано на 16.08.18 в 14:37

Заловиха пиян шофьор без книжка

Пиян и неправоспособен шофьор е заловен в Шумен в ранния следобед вчера, съобщават от полицията. За проверка на улица „Кирил и Методий“ бил спрян лек автомобил „Мицубиши“, който бил само с предна регистрационна табела, предназначена за друго моторно превозно средство. Установено е, че 54-годишният водач от Шумен е неправоспособен, а тестът с..

публикувано на 16.08.18 в 13:48

Премиерът на училище в Шумен

Физкултурният салон на НУ “Илия Блъсков“ в Шумен да се преустрои в две класни стаи поиска Роска Петрова – преподавател в училището, което се реновира по ОП „Региони в растеж“.   За дейностите са отпуснати близо 1 090 000 лева. Преподавателката им предложи сценичната тераса в двора на училището да се преобразува във външен физкултурен салон. Както..

публикувано на 16.08.18 в 13:16

Област Шумен в златната среда по заплати

Шуменска област е на 11-то място в страната по размер на средната брутна месечна работна заплата. Това показват данните на статистиката за второто тримесечие на годината. В региона средната заплата е била 908 лв., като бележи ръст от 3,9 на сто спрямо първите три месеца и със 7,7 % спрямо същия период на миналата година. Възнагражденията остават..

публикувано на 16.08.18 в 11:45

Солени глоби за еконарушения

Над 20 000 лева от глоби и текущи имуществени санкции са събрали при проверки специалистите от екоинспекцията в Шумен. През юли са инспектирани 103 обекта. За неизпълнени задължителни предписания с 6000 лв.   е санкционирана  „Евро импекс“ ЕООД . Две наказателни  постановления на обща стойност 10 000 лв. са издадени на „Аутолего“ ЕООД за това, че..

публикувано на 16.08.18 в 08:49

Бойко Борисов на посещение в Шумен

Премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков се очаква да посетят Шумен днес. Това съобщават от общинската администрация. По предварителна информация, това ще стане в обедните часове  след символичната първа копка за изграждане на новия участък от автомагистрала „Хемус“ между пътните възли „Буховци“..

обновено на 16.08.18 в 07:26