Хиляди се дивят на златното съкровище

Снимка: museum-preslav.com
Над 7200 са посетителите в Археологическия музей на Велики Преслав от началото на годината до сега, съобщи директорът Пламен Славов. От тях 3000 са деца. Увеличението на туристическия поток е с 5 %  повече спрямо същия период на 2017 година.
Засиленият интерес към експозициите на музея е и заради връщането на Преславското златно съкровище от Германия. Там експонатите бяха реставрирани и консервирани изцяло за първи път след тяхното откриване преди 40 години.
В края на юни съкровището ще пътува за Франция. В Лувъра освен него ще бъдат показани още част от керамичния иконостас от Дворцовия манастир и каменна пластика, изработена от бяла глина. Експозицията е част от програмата на Българското европредседателство, която показва Златният век на Второто българско царство.ВИЖТЕ ОЩЕ

Паркингите - отново на сесия

Предложението паркингът зад Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен да стане платен влиза за трети път за разглеждане на сесия на Общинския съвет. На днешното заседание на Постоянната комисия „Икономическа политика, общинска собственост и контрол по сделките с общинско имущество” то отново предизвика най-големи дебати . По..

публикувано на 22.10.18 в 17:21
МБАЛ - Велики Преслав

Солена глоба грози МБАЛ

Експерти от РИОСВ - Шумен ограничиха достъпа до ревизионна шахта към комина на инсинератора на МБАЛ. Издадена е заповед за налагане на принудителна административна мярка и е извършено пломбиране. Мярката е наложена вследствие на констатации при проверка по сигнал за изпускане на дим от комина на болницата. При огледа е установено изгаряне на..

публикувано на 22.10.18 в 16:50

Петокласник сам разкри кражба

В края на месец юни в полицейското управление във Велики Преслав родителите на момиче от града съобщили, че е откраднато колелото на дъщеря им. Детският велосипед бил паркиран пред  входа на жилището им.  По случая започнала проверка, образувано било и досъдебно производство. В средата на миналата седмица колелото било намерено и върнато на..

публикувано на 22.10.18 в 16:13

Малки инспектори по коланите

Второкласници от  СУ  “Трайко Симеонов“ са новите инспектори по коланите. В училището се проведе поредният урок от мащабното интерактивно обучение на ученици в Шумен  в рамките на инициативата „С предпазен колан на задната седалка“.  Инспектор Мирослав Миронов от сектор „Пътна полиция“ в Шумен изнесе интересна беседа, по време на която децата си..

публикувано на 22.10.18 в 16:01

Шумен, нека отново помогнем!

Младият шуменец Николай Чолаков има нужда от финансова помощ, за да бъде продължено лечението му. В момента той е в медикаментозна кома след катастрофа, станала в началото на октомври, съобщи за Радио Шумен майка му д-р Невена Василева. Младият мъж е настанен в реанимацията на „Пирогов“ със счупвания на черепа, шийните прешлени и таза. След..

публикувано на 22.10.18 в 15:42

На лов за бракониери

За втори случай на актувани бракониери в рамките на няколко дни  съобщават от ДГС-Преслав. На 21 октомври служители на стопанството по време на обход в района спират за проверка ловец от ЛРД-Иваново, който ловува без разрешително в държавния ловен район на териториалното поделение. На нарушителя е съставен акт. През миналата година, по..

публикувано на 22.10.18 в 13:59

Данък "стара кола" удря обикновените хора

Лошото качество на живота и здравеопазването, липсата на работа и нехайството на държавните институции към проблемите на хората са основните въпроси, които поставиха жителите на Шумен по време на приемния ден на народния представител от БСП Иван Иванов. Предстоящото увеличение на данъците върху старите автомобили притеснява много шуменци, каза Иван..

публикувано на 22.10.18 в 13:42