45 участници и 6 премиери на книги в Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев"

„45 автори 12 университета са изпратили текстове за участие в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен”, заяви доцент Юрий Проданов, организатор на най-старият в страната подобен формат. За първи път в програма на форума, носещ името на Боян Пенев, ще присъстват представяния на цели 6 книги. Форумът ще бъде тридневен, ще се проведе от петък до неделя включително. В първия ден пред Ректората на Шуменския университет са четенията на участниците в разделите за проза, поезия и критика. Носителката на голямата награда от миналогодишното издание на конкурса Елена Ташева ще представи от 17 часа дебютната си стихосбирка „Нито един гълъб до утре”. От 18 часа в същия ден романът „Хавра” от Захари Карабашлиев и стихосбирката „Балът на тираните” от Пламен Дойнов ще имат шуменска премиера в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров. В събота ще се състои пленерът „Писане от натура” в Голямата пещера в Мадара. Там ще бъде представена и стихосбирката „Справедливост.” от Александър Николов. След това ще се състои поетически дуел между младите поети Александър Христов и Александър Николов. След него ще бъдат представени книгите „Крайпътна обител” от Александър Николов и „Чернова” от Ралица Красимирова. В неделя ще има дискусия с журито на конкурса, в което са доцент Пламен Дойнов, критикът Митко Новков и Захари Карабашлиев. От 11:30 часа в последния ден на седмицата пред барелефа на Иван Пейчев ще се състои награждаването в литературния конкурс. Форумът се организира от Шуменския университет, Студентския съвет в него и Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Подготвят етнофестивал в Плиска

Етнофестивал подготвя Регионалният исторически музей в Шумен, съобщи директорът Даниел Руменов. Различни етноси в България ще покажат своите бит, обичаи, музика, песни, танци и изкуство. Фестивалът е наречен „Черга“ и първото му издание ще бъде на 7 юли в археологически резерват „Плиска“. До момента има 15 заявки за участие. „Сред тях са фолклорният..

публикувано на 23.05.18 в 15:14

Професор Георги Атанасов коментира Историческия музей в Дулово

Професор Георги Атанасов бе участник в честването на 20-годишнината на Историческия музей в Дулово, която се състоя през месец май 2018 г. На тържеството той се обърна към колегите си археолози и историци, но и към медиите и посетителите на музйните експозиции, за да сподели как колекциите са попълвани през годините с нови артефакти и какво за живота..

публикувано на 22.05.18 в 17:07

Грамоти за активните читатели

Осем деца - активни читатели на Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград бяха наградени в рамките на Националната библиотечна седмица. Грамота и подарък-книга получиха: Карделен Мехмед (18 г.) – в категория „Най-млад читател”; Матей Симеонов (80 г.) – в категория „Най-възрастен читател”; Тодора и Иван Илиеви – в..

публикувано на 22.05.18 в 13:11

Прожектират уникални кадри от Шумен

Прожекция на дигитализирани архивни филми, заснети преди повече от половин век ще се състои от 17:30 часа днес в зала „Сава Доброплодний“ на Народно читалище„Добри  Войников“ в Шумен. Проектът е на Киноклуб „Мадарски конник“, подпомогнат финансово от Българско-турската търговско-индустриална камара. Идеята е да се съхранят за поколенията уникални кадри от..

публикувано на 22.05.18 в 11:43

Поетическа вечер в Разград

Тази вечер в Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград ще се състои поредната поетическа среща „Любов - най-нужната илюзия…“. Специално за литературния форум от Ловеч пристига Виктория Бешовишка, която заедно с Патриция Колева от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” са тазгодишните носители на призовите места в Националния конкурс „Любовта и свободата”...

публикувано на 22.05.18 в 11:24

Награди за "Нирвана"

Спектакълът „Нирвана” на Драматично-кукления театър „Васил Друмев” донесе няколко награди от  Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. Сценографът Борис Далчев, автор на декорите на „Нирвана”, беше отличен, както и актьорите Александър Евгениев и Ирина Митева – съответно в раздела за мъжка и женска роля. За режисура в театралния..

публикувано на 22.05.18 в 11:02

„Да облечем видяното в думи”

Изложбата „Картината като слово“ ще бъде открита днес от 18 часа в Русенската регионална библиотека „Любен Каравелов“. Тя артистично е означена като „четирима автори по 6 картини, равно на 24 плюс текст” и е посветена на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост – 24 май. В нея се представят художниците Таня и Георги Пасеви, Гриша..

публикувано на 22.05.18 в 09:37