45 участници и 6 премиери на книги в Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев"

„45 автори 12 университета са изпратили текстове за участие в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен”, заяви доцент Юрий Проданов, организатор на най-старият в страната подобен формат. За първи път в програма на форума, носещ името на Боян Пенев, ще присъстват представяния на цели 6 книги. Форумът ще бъде тридневен, ще се проведе от петък до неделя включително. В първия ден пред Ректората на Шуменския университет са четенията на участниците в разделите за проза, поезия и критика. Носителката на голямата награда от миналогодишното издание на конкурса Елена Ташева ще представи от 17 часа дебютната си стихосбирка „Нито един гълъб до утре”. От 18 часа в същия ден романът „Хавра” от Захари Карабашлиев и стихосбирката „Балът на тираните” от Пламен Дойнов ще имат шуменска премиера в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров. В събота ще се състои пленерът „Писане от натура” в Голямата пещера в Мадара. Там ще бъде представена и стихосбирката „Справедливост.” от Александър Николов. След това ще се състои поетически дуел между младите поети Александър Христов и Александър Николов. След него ще бъдат представени книгите „Крайпътна обител” от Александър Николов и „Чернова” от Ралица Красимирова. В неделя ще има дискусия с журито на конкурса, в което са доцент Пламен Дойнов, критикът Митко Новков и Захари Карабашлиев. От 11:30 часа в последния ден на седмицата пред барелефа на Иван Пейчев ще се състои награждаването в литературния конкурс. Форумът се организира от Шуменския университет, Студентския съвет в него и Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба в края на XXII пленер "Човек и природа"

С изложба в Художествената галерия на Силистра приключва в сряда, 22.08, тазгодишното издание на Националния пленер „Човек и природа“, проведен по традиция във Ветрен. В експозицията посетителите ще видят изкуството, създадено от участниците във форума в красивото силистренско село. Още за пленера можете да чуете от разговора с Димитър Кулев,..

публикувано на 21.08.18 в 14:37
Хор

„Бодра песен” с Маргарита Хранова и Орлин Горанов

Шуменският хор „Бодра песен” с диригент Деница Узунова тази вечер излиза на една сцена с Маргарита Хранова и Орлин Горанов. Големият концерт „Обичам българската музика“ ще започне в 19 ч. на сцената на Младежкия дом в Шумен. Това е проект на диригента Левон Манукян, който ще дирижира оркестъра на Държавната опера – Бургас. Сценарият и мултимедията..

публикувано на 21.08.18 в 10:09

Арт пленер в Салманово

Четвъртото издание на Националния арт пленер в село Салманово започна днес. Организатори на събитието са художниците Мариана и Пламен Петкови, които в селската си къща и двор посрещат авторите, участващи във форума. Проявата е подкрепена от фонд „Култура“ на Община Шумен. До петък включително писатели, скулптори и художници ще творят на тема..

публикувано на 20.08.18 в 15:04

"Моят най-добър приятел" на сцена

В Търговище режисьорът Владимир Петков ще постави за първи път в България пиесата „Моят най-добър приятел” от френския драматург Ерик Асус. В комедията участват Красимир Ранков, Божидар Попчев, Ивана Стоянова, Грета Неделчева, Даниела Филипова. Сценгораф е Жанета Иванова. Вече текат репетициите, а премиерата е предвидена за 5 октомври. Още можете да..

публикувано на 20.08.18 в 10:04

Арт пленер в Салманово

Четвърти Арт пленер в шуменското село Салманово, организиран от Мариана Петкова и Пламен Петков, ще бъде открит в 12 ч. днес - 20 август. В него се включват автори от визуалните и словесните изкуства. Част от форума са и шуменците Красимир Арсов, Валерий Желязков, Бехчет Данаджъ, както и Ирина Василева от София, Румен Петков от Казанлък, Янко Ненов..

публикувано на 20.08.18 в 09:28
Сградата на Драматичния театър в Търговище

Нови пиеси на търговищка сцена

Репетиции на 2 нови заглавия започнаха в Драматичния театър в Търговище. Френската комедия „Моят най-добър приятел” за първи път ще има сценична реализация у нас под режисурата на   Владимир Петков, който има в биографията си над 65 театрални постановки у нас и в чужбина. Премиерата е на 5 октомври. Пиесата е написана от един от най-прочутите френски..

публикувано на 17.08.18 в 15:56

Война на гласовете в Тутракан

Международният конкурс „Речни ноти“ в Тутракан се открива тази вечер от 20 ч. в амфитеатъра. В събота от 10.30 ч. певческото състезание продължава в НЧ „Н. Й. Вапцаров“, а от 20.30 ч. в крайдунавския парк ще бъде концертът с участието на рок група „Хоризонт“, Вокална формация „Вива тийнс“ и Вокална група „Слънчева усмивка“. На 18 август – неделя от..

публикувано на 16.08.18 в 10:44