45 участници и 6 премиери на книги в Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев"

„45 автори 12 университета са изпратили текстове за участие в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен”, заяви доцент Юрий Проданов, организатор на най-старият в страната подобен формат. За първи път в програма на форума, носещ името на Боян Пенев, ще присъстват представяния на цели 6 книги. Форумът ще бъде тридневен, ще се проведе от петък до неделя включително. В първия ден пред Ректората на Шуменския университет са четенията на участниците в разделите за проза, поезия и критика. Носителката на голямата награда от миналогодишното издание на конкурса Елена Ташева ще представи от 17 часа дебютната си стихосбирка „Нито един гълъб до утре”. От 18 часа в същия ден романът „Хавра” от Захари Карабашлиев и стихосбирката „Балът на тираните” от Пламен Дойнов ще имат шуменска премиера в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров. В събота ще се състои пленерът „Писане от натура” в Голямата пещера в Мадара. Там ще бъде представена и стихосбирката „Справедливост.” от Александър Николов. След това ще се състои поетически дуел между младите поети Александър Христов и Александър Николов. След него ще бъдат представени книгите „Крайпътна обител” от Александър Николов и „Чернова” от Ралица Красимирова. В неделя ще има дискусия с журито на конкурса, в което са доцент Пламен Дойнов, критикът Митко Новков и Захари Карабашлиев. От 11:30 часа в последния ден на седмицата пред барелефа на Иван Пейчев ще се състои награждаването в литературния конкурс. Форумът се организира от Шуменския университет, Студентския съвет в него и Община Шумен.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Йоана Райчева свири със Симфониета - Шумен

Йоана Райчева ще бъде солист в концерта на Симфониета - Шумен на 17.01.2019 г. В зала „Професор Венета Вичева“ ще прозвучат „Увертюра из операта „Театралният директор“ и Концерт за пиано и оркестър № 17 от Моцарт, както и Симфония № 103 от Хайдн. Началото е от 18:35 часа. Йоана Райчева е родена 1998 г., носител е на редица международни награди от..

публикувано на 16.01.19 в 14:14

10 000 лева повече за култура

10 000 лева повече за култура са предвидени в новия бюджет на община Велики Преслав, съобщи кметът Александър Горчев при откриване на днешното заседание на читалищните председатели и секретари. Те разпределиха без разногласия държавната субсидия от 256 000 лева според щатното разписание. Така градската културна институция ще работи тази година с..

публикувано на 16.01.19 в 14:13
Димитър Димитров

Димитър Димитров: Искам да променя шуменския театър

"Искам да променя облика на шуменския театър, но ако от Министерството на културата ме обвинят в действия, които са в негов ущърб, аз съм готов веднага да си подам оставката". Това заяви в интервю за Радио Шумен директорът на културния институт Димитър Димитров. Пред Миглена Стефанова той коментира качеството на пиесите, които са част от..

публикувано на 16.01.19 в 13:28

Филип Аврамов, Акага и Варненската опера в спектакъла "Опасен чар"

Филип Аврамов, група Акага и Варненската опера си съучастват в концерт-спектакъла "Опасен чар". Заглавието му идва от едноименния култов български филм, с участие на Тодор Колев. Публиката може да се наслади на събитието на 16 януари, от 19:00 часа, в голямата зала на Драматично-кукления театър "Васил Друмев". Билетите вече са разпродадени. Концертът ще..

публикувано на 15.01.19 в 17:56

Стефани Лечева за промените във фестивала "Нова българска драма"

Стефани Лечева, член на Управителния съвет на Сдружение „Нова българска драма“, потвърди, че името на фестивала в Шумен, който се провежда през месец май, е променено - от Международен фестивал "Друмеви театрални празници Нова българска драма" на Театрален фестивал "Нова българска драма". "Това няма да се отрази на финансирането му", коментира Лечева...

публикувано на 15.01.19 в 16:19

За визията на Пловдив - Европейска столица на културата

Художникът Свилен Земеделски даде позитивна оценка за Пловдив - Европейска столица на културата за 2019 година. За предаването "Без рамки" на Радио Шумен той коментира церемонията по откриването, изложбите в града под тепетата, логото и визуалния код на събитието. Още можете да чуете от разговора с шуменския художник, който заяви, че се чувства наполовина..

публикувано на 15.01.19 в 15:55

Корея в снимки

Изложба, посветена на Корея, се открива днес в 12:12 часа в силистренската Регионална библиотека „Партений Павлович“. Тя е дело на журналиста Йордан Георгиев. Еспозицията с фотоси е под мотото „Корея – кимчи, обаяние, респект, елегантност ян-ин“. В нея са включени авторски снимки, направени при посещение в Южна Корея. Какво провокира там автора, може да..

публикувано на 15.01.19 в 11:32