45 участници и 6 премиери на книги в Националния студентски литературен конкурс "Боян Пенев"

„45 автори 12 университета са изпратили текстове за участие в тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен”, заяви доцент Юрий Проданов, организатор на най-старият в страната подобен формат. За първи път в програма на форума, носещ името на Боян Пенев, ще присъстват представяния на цели 6 книги. Форумът ще бъде тридневен, ще се проведе от петък до неделя включително. В първия ден пред Ректората на Шуменския университет са четенията на участниците в разделите за проза, поезия и критика. Носителката на голямата награда от миналогодишното издание на конкурса Елена Ташева ще представи от 17 часа дебютната си стихосбирка „Нито един гълъб до утре”. От 18 часа в същия ден романът „Хавра” от Захари Карабашлиев и стихосбирката „Балът на тираните” от Пламен Дойнов ще имат шуменска премиера в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров. В събота ще се състои пленерът „Писане от натура” в Голямата пещера в Мадара. Там ще бъде представена и стихосбирката „Справедливост.” от Александър Николов. След това ще се състои поетически дуел между младите поети Александър Христов и Александър Николов. След него ще бъдат представени книгите „Крайпътна обител” от Александър Николов и „Чернова” от Ралица Красимирова. В неделя ще има дискусия с журито на конкурса, в което са доцент Пламен Дойнов, критикът Митко Новков и Захари Карабашлиев. От 11:30 часа в последния ден на седмицата пред барелефа на Иван Пейчев ще се състои награждаването в литературния конкурс. Форумът се организира от Шуменския университет, Студентския съвет в него и Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Ваклинова за разкопките в Преслав

Завърши археологическият сезон за екипа на професор Маргарита Ваклинова и Снежана Горянова, които и тази година изследваха стария Преслав. Непозната досега улица, градена от солидни каменни блокове, разположена в северната част на дворцовия комплекс, бе обект на интерес, както и  разпределителна шахта, събирала вода от 2 източника, изпращала водния..

публикувано на 17.10.18 в 12:46

"Бивши хора" в Разград

Книгата "Бивши хора" ще бъде представена в Регионалната библиотека "Проф. Боян Пенев" в Разград в четвъртък, 18.10.2018 г. от 17:30 часа. Изданието е дело на съавторите професор Вили Лилков и Христо Христов. То е със силен документален характер и включва архивни документи, свързани с червения терор, с Народния съд, с национализацията, със системното..

публикувано на 17.10.18 в 11:37

Айча Заралиева представя "Спомени за рециклиране"

Айча Заралиева е лекар, но и поет. Родена е в Търговище, от години работи и живее в столицата, пише дисертация и престои да стане доктор по медицина. Автор е на 3 стихосбирки. "Спомени за рециклиране" е последната нейна книга, която вече имаше премиери в Търговище и Шумен. На 28.10.2018 г. е третата среща на стихосбирката с публиката, този път в София...

публикувано на 17.10.18 в 11:12

Детска мелодия в "Арена Шумен"

Финалът на първото издание на националния конкурс „Гласовете на детската мелодия“ ще се проведе на 19 и 20 октомври в „Арена Шумен“. След национални прослушвания, продължили четири месеца, в Шумен ще се съберат 240 млади изпълнители. За награди ще се борят 12 вокални формации и 90 индивидуални изпълнители от 23 града. „Идеята ни е да намерим нови..

публикувано на 17.10.18 в 08:44

Премиера на "Коя гад изяде кашкавала"

Русенският театър отново ще изкуши публиката с провокативно ново заглавие в афиша си. „Коя гад изяде кашкавала“ е дело на режисьора Теди Москов, който не за първи път работи успешно с Драматичен театър „Сава Огнянов“, след като миналата година постави на сцена там и „Редки тъпанари“. В спектакъла „Коя гад изяде кашкавала“ участват Мая Новоселска,..

публикувано на 16.10.18 в 15:57

IX издание на Фестивала "Златното око"

Деветото издание на Фестивала за операторско майсторство "Златното око" започва на 18.10.2018 г. в Попово. Тридневна програма ще представи на зрителите български и чужди филми. Форумът има конкурсен характер и е посветен на големия български оператор Димо Коларов.  Официалното откриване е от 18 часа на 18.10.2018 г., преди това ще има церемония по..

публикувано на 16.10.18 в 11:58

Фотоизложба на арх. Пеньо Гяуров

Фотоизложба на архитект Пеньо Гяуров ще бъде открита от 18 ч. днес в художествената галерия "Проф. Никола Маринов" в Търговище. Той е роден в Шумен, а детството му преминава в Търговище. Редица негови архитектурни проекти освен в столицата, са реализирани в Североизточна България. Става дума за два квартала в Разград, централната градска част на..

публикувано на 16.10.18 в 11:50