Строителни експерти влизат в екарисажа

Снимка: Радио Шумен
Съдебно-техническа експертиза ще провери отговарят ли сградите на ексарисажа в Шумен на тези, описани в удостоверенията за дейност на дружеството. Експертизата беше назначена от Административния съд в града, след като от екарисажа обжалваха заповедите за прекратяване на дейностите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните. Мотивът за забраните е липсата на акт за въвеждане в експлоатация по Закона за устройство на територията.
Главният юрисконсулт на Агенцията Радослав Вутов заяви, че жалбата е неоснователна, тъй като липсва документ, с който да се докаже, че дружеството е собственик на сградите. Адвокатът на фирмата Генчо Гатев посочи, че обектът е в експлоатация от 1985 година, което е удостоверено с протокол. След приватизация и деактуване на държавната собственост от областен управител, дружеството е собственик на предприятието от 1992 година. Назначената експертиза ще провери в кои помещения се обезвреждат различните категории отпадъци и има ли помещения, които не са въведени в експлоатация. Според адвокат Гатев, дружеството няма никакви нарушения.
"Целият въпрос има предистория. През последните 4 години Агенцията по безопасност на храните и Министерството на земеделието определено се опитват да спрат дейността на екарисажа, за да обслужат частни интереси на собствените си инсинератори. Показателно е, че за последните 4 години министерството не е платило над 5 млн. лв. на екарисажа, с което се опитва да го постави в невъзможност да работи. На следващо място. Законът за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти са категорични - обезвреждането става в екарисажи, а само при необходимост отпадъците могат да бъдат унищожавани в така наречените инсинератори. Това изключение Министерството на земеделието и Агенцията по храните го превръщат в правило и никой не се интересува за обгазяване на населението и миризмите. Да не говорим за контрол", посочи адвокат Гатев.
Главният юрисконсулт на Агенцията по храните Радослав Вутов отказа коментар. Ново заседание по делото е насрочено за 27 юни.
Радио Шумен припомня, че работещите в екарисажа протестираха срещу последната заповед на Областната дирекция по безопасност на храните, с която се забраняват някои дейности.ВИЖТЕ ОЩЕ

Пари за общински училища

С 20 800 лева Община Велики Преслав ще дофинансира три общински училища през новата учебна година. Това решиха на сесия днес общинските съветници. Допълнителните средства се отпускат, за да се обезпечат финансово паралелките, които са с брой ученици под минимума. В основните училища в селата Драгоево и Златар почти всички паралелки са слети, а в..

публикувано на 21.08.18 в 16:23

Поискаха кметска оставка в Кубрат

Оставката на кмета на Кубрат Алкин Неби поискаха днес съветници от групата „Бъдеще за Кубрат“. Те излязоха с декларация, че не са съгласни с предложението на администрацията за вземането 1 400 000 лева безлихвен заем от централния бюджет заради съдебните дела с почистващата фирма. Според съветниците от „Бъдеще за Кубрат“, за тежкото състояние и..

публикувано на 21.08.18 в 15:33

Светлина в короните на "Дедеагач" 12

Възстановено е осветлението в градинката до блока на адрес „Дедеагач“ 12 в шуменския квартал „Тракия“. Единствената улична лампа, която осветява едновременно паркинг и детска площадка, не работи от 17 август. За проблема сигнализира Бранимир Петков. Нашият слушател е подавал многократни сигнали до Община Шумен, че лампата е твърде висока и осветява..

публикувано на 21.08.18 в 15:12

Деца чистиха екопътека на платото

Ученици от Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен почистиха отпадъците по Дендрологичната екопътека в природния парк „Шуменско плато“ и около заслоните. Инициативата е на Регионалната инспекция по околната среда и водите и е част от предстоящата кампания „Да изчистим България за един ден“. Служители на парка запознаха учениците с основните..

публикувано на 21.08.18 в 14:32
Село Драгоево, община Велики Преслав

Подписка за "легнали полицаи" в Драгоево

Жителите на Драгоево внасят подписка в община Велики Преслав с искане за изграждане на неравности по главния път през селото. Хората настояват да се вземат допълнителни мерки за намаляване на скоростта на преминаващите автомобили тъй като поставените знаци не се спазват. В Драгоево живеят около 600 души. През Драгоево преминава републиканският път..

публикувано на 21.08.18 в 13:57

Хиляда на молитва в Томбул джамия

Близо хиляда мюсюлмани се събраха в шуменската Томбул джамия, за да посрещнат с празнична молитва намаз настъпването на Курбан байрам. Районният мюфтия Месут Мехмедов раздаде милостиня на събралите се в двора деца и заяви, че между 70 000 и 75 000 мюсюлмани в региона отбелязват най-големия мюсюлмански празник. Празнична молитва се прави в близо 100..

публикувано на 21.08.18 в 13:33

Пореден случай на ехинококоза

Поредният случай на ехинококоза е регистриран в Регионалната здравна инспекция на Шумен. Заразил се е жител на село Климент. Инспекторите съобщават и за два нови случая на туберкулоза, заболелите са от Шумен и Новосел. През миналата седмица са регистрирани 13 случая на ентероколити, двама са заболелите от варицела. Шуменец е потърсил помощ, след като е..

публикувано на 21.08.18 в 12:10