Строителни експерти влизат в екарисажа

Снимка: Радио Шумен
Съдебно-техническа експертиза ще провери отговарят ли сградите на ексарисажа в Шумен на тези, описани в удостоверенията за дейност на дружеството. Експертизата беше назначена от Административния съд в града, след като от екарисажа обжалваха заповедите за прекратяване на дейностите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните. Мотивът за забраните е липсата на акт за въвеждане в експлоатация по Закона за устройство на територията.
Главният юрисконсулт на Агенцията Радослав Вутов заяви, че жалбата е неоснователна, тъй като липсва документ, с който да се докаже, че дружеството е собственик на сградите. Адвокатът на фирмата Генчо Гатев посочи, че обектът е в експлоатация от 1985 година, което е удостоверено с протокол. След приватизация и деактуване на държавната собственост от областен управител, дружеството е собственик на предприятието от 1992 година. Назначената експертиза ще провери в кои помещения се обезвреждат различните категории отпадъци и има ли помещения, които не са въведени в експлоатация. Според адвокат Гатев, дружеството няма никакви нарушения.
"Целият въпрос има предистория. През последните 4 години Агенцията по безопасност на храните и Министерството на земеделието определено се опитват да спрат дейността на екарисажа, за да обслужат частни интереси на собствените си инсинератори. Показателно е, че за последните 4 години министерството не е платило над 5 млн. лв. на екарисажа, с което се опитва да го постави в невъзможност да работи. На следващо място. Законът за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти са категорични - обезвреждането става в екарисажи, а само при необходимост отпадъците могат да бъдат унищожавани в така наречените инсинератори. Това изключение Министерството на земеделието и Агенцията по храните го превръщат в правило и никой не се интересува за обгазяване на населението и миризмите. Да не говорим за контрол", посочи адвокат Гатев.
Главният юрисконсулт на Агенцията по храните Радослав Вутов отказа коментар. Ново заседание по делото е насрочено за 27 юни.
Радио Шумен припомня, че работещите в екарисажа протестираха срещу последната заповед на Областната дирекция по безопасност на храните, с която се забраняват някои дейности.ВИЖТЕ ОЩЕ

Без ток на 18 октомври

Спирания на тока ще има от 8:30 ч до 16:30 ч днес в част от Нови пазар и селата Стан и Зайчино ореше. Част от Смядово и каолиновските села Браничево и Загориче ще са без електричество от 8:00 ч до 17:00 ч. За времето от 9:00 ч до 17:00 ч ток няма да има и в района на Хитрино. По същото време абонатите в две силистренски села - Раздел и Грънчарово ще са..

публикувано на 18.10.18 в 06:46

Облачно и дъждовно до края на седмицата

Между 10 и 14 градуса бяха температурите тази сутрин в Североизточна България. През деня ще бъде облачно, на много места следобед ще превали дъжд. Вятърът ще е слаб от североизток. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса, в района на Шумен около 20 градуса. Предимно облачно ще е времето до края на седмицата. В събота ще превали. Вятърът ще..

публикувано на 18.10.18 в 06:40

Повече европари за България

Близо 50 души участват в обществения форум на тема "Фондовете и регионите през новия програмен период 2021 – 2027 година", който се провежда в Шумен. Той бе открит от областния управител проф. Стефан Желев. Чрез видео обръщение във форума се включиха еврокомисарят Мария Габриел и евродепутът Андрей Новаков. Повече европейски средства от еврофондовете..

публикувано на 17.10.18 в 16:55

Спешната помощ - в Дом "Майка и дете"

Ще ремонтират и разширят Спешното отделение на шуменската болница и ще пребазират Центъра за спешна медицинска помощ. Той ще бъде преместен в сградата на бившия дом „Майка и дете“ в Шумен, където предстои мащабен ремонт. Така ще се даде възможност Спешното приемно отделение да се разшири, като използва и заемания в момента от Центъра за спешна..

публикувано на 17.10.18 в 16:38
Д-р Магдалена Ангелова

Д-р Магдалена Ангелова оглави ДКЦ 1

Д-р Магдалена Ангелова се е класирала на първо място в проведения конкурс за управител на Диагностично-консултативен център 1 в Шумен. От Общината съобщиха, че на конкурса са се явили двама кандидати. Средната оценка от разработката и събеседването на д-р Ангелова е 4.94. Председател на комисията, която оценяваше кандидатите, беше заместник-кметът по..

публикувано на 17.10.18 в 15:59

Дивна Мадара в 3D

Обновен и модернизиран информационен център, възможност за виртуална разходка, интерактивна игра и нови указателни табели са част от новите придобивки, с които резерват „Мадара“ ще посреща туристите. Вложените средства са близо 97 000 лв. и са събрани от кампанията „Ние обичаме България“, проведена от голяма търговска верига. "Едно от важните неща,..

публикувано на 17.10.18 в 15:23

Наркодилър лови наивници в мрежата

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд 27-годишен мъж за придобиване и държане с цел разпространение на чай за пушене при условията на опасен рецидив. Подсъдимият ще отговаря за извършено престъпление, което се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Мъжът наел квартира в Шумен, в която придобивал и..

публикувано на 17.10.18 в 12:24