Строителни експерти влизат в екарисажа

Снимка: Радио Шумен
Съдебно-техническа експертиза ще провери отговарят ли сградите на ексарисажа в Шумен на тези, описани в удостоверенията за дейност на дружеството. Експертизата беше назначена от Административния съд в града, след като от екарисажа обжалваха заповедите за прекратяване на дейностите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните. Мотивът за забраните е липсата на акт за въвеждане в експлоатация по Закона за устройство на територията.
Главният юрисконсулт на Агенцията Радослав Вутов заяви, че жалбата е неоснователна, тъй като липсва документ, с който да се докаже, че дружеството е собственик на сградите. Адвокатът на фирмата Генчо Гатев посочи, че обектът е в експлоатация от 1985 година, което е удостоверено с протокол. След приватизация и деактуване на държавната собственост от областен управител, дружеството е собственик на предприятието от 1992 година. Назначената експертиза ще провери в кои помещения се обезвреждат различните категории отпадъци и има ли помещения, които не са въведени в експлоатация. Според адвокат Гатев, дружеството няма никакви нарушения.
"Целият въпрос има предистория. През последните 4 години Агенцията по безопасност на храните и Министерството на земеделието определено се опитват да спрат дейността на екарисажа, за да обслужат частни интереси на собствените си инсинератори. Показателно е, че за последните 4 години министерството не е платило над 5 млн. лв. на екарисажа, с което се опитва да го постави в невъзможност да работи. На следващо място. Законът за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти са категорични - обезвреждането става в екарисажи, а само при необходимост отпадъците могат да бъдат унищожавани в така наречените инсинератори. Това изключение Министерството на земеделието и Агенцията по храните го превръщат в правило и никой не се интересува за обгазяване на населението и миризмите. Да не говорим за контрол", посочи адвокат Гатев.
Главният юрисконсулт на Агенцията по храните Радослав Вутов отказа коментар. Ново заседание по делото е насрочено за 27 юни.
Радио Шумен припомня, че работещите в екарисажа протестираха срещу последната заповед на Областната дирекция по безопасност на храните, с която се забраняват някои дейности.ВИЖТЕ ОЩЕ

Винетките затварят републикански път

Пътят Варна - София ще бъде блокиран за час, от 12 до 13 часа, в двата предстоящи почивни дни. Това решиха тази вечер жителите на Макак и Мътница. Хората не са съгласни да плащат винетки, за да пътуват от двата квартала до Шумен. 7-членен инициативен комитет още утре ще внесе в Община Шумен нужните документи, за да бъде протестът законен. "Не е нормално..

публикувано на 16.01.19 в 21:17

Жена пострада при катастрофа в Шумен

Жена на около 55-годишна възраст предизвика катастрофа на кръстовището на улица „Алеко Константинов“ и булевард „Симеон Велики" в Шумен.  На шофьорката зад волана й прилошало, след което загубила управление над автомобила и ударила „Фолксваген“ и тежкотоварен камион. Накрая се спряла в задната част на спряло на светофара „Рено“. Жената е..

публикувано на 16.01.19 в 17:14

Осъдиха учителка за изтезания на деца

Учителката от Центъра за специална образователна подкрепа (бившето Помощно училище “Васил Друмев”) в Шумен Розалина Христова е осъдена на пробация, след като е признала, че умишлено е наранявала пет деца от от първи до четвърти клас. Тя ще бъде обществено порицана на таблото за съобщения в Община Шумен. Решението на Районния съд в Шумен не подлежи на..

публикувано на 16.01.19 в 17:06
Шуменски университет

Шуменският университет сред най-добрите

Шуменският университет се представя по-добре в класацията на висшите училища в България за 2018 г. спрямо предишни години. Положителната тенденция съобщи за Радио Шумен зам.-ректорът на Шуменския университет доц. д-р Стефка Калева. "Запазихме второто място в рамките на страната в професионално направление "Управление на образованието". Имаме повишаване..

публикувано на 16.01.19 в 15:14

Екоакции във Велики Преслав

Граждански инициативи привлякоха десетки хора от Велики Преслав да почистят природата край старопрестолния град. Преди дни те събраха стотина стари гуми, захвърлени около археологическия резерват. ,,Благодарение на доброволци и хора от бизнеса, които ни помогнаха с тежкотоварна техника, успяхме за почистим терена“, разказа един от организаторите..

публикувано на 16.01.19 в 14:09

ВМРО пита за незаконни гаражи

Питане за 50 незаконни гаража в квартал „Еверест“ внесе днес в Община Шумен съветникът от ВМРО Деан Станчев. „Липсват каквито и да било документи и данни за издадени разрешителни за поставянето им. Също така няма документи относно статута на собствеността – публична или частна е“, отбелязва Станчев. Той сигнализира, че в квартала има данни за..

публикувано на 16.01.19 в 13:55

Мним служител в ТЕЛК ограби старец

Неизвестен извършил кражба на 1500 лева от частен дом в Шумен в присъствието на 85-годишния собственик. Преди това „апашът“ се запознал с възрастния мъж в централната част на града. Забелязал, че човекът се придвижва с бастун и го заговорил. Обяснил му, че работи в ТЕЛК и че имало програма, по която раздават безплатни инвалидни колички на хора в..

публикувано на 16.01.19 в 12:58