Строителни експерти влизат в екарисажа

Снимка: Радио Шумен
Съдебно-техническа експертиза ще провери отговарят ли сградите на ексарисажа в Шумен на тези, описани в удостоверенията за дейност на дружеството. Експертизата беше назначена от Административния съд в града, след като от екарисажа обжалваха заповедите за прекратяване на дейностите, издадени от Областната дирекция по безопасност на храните. Мотивът за забраните е липсата на акт за въвеждане в експлоатация по Закона за устройство на територията.
Главният юрисконсулт на Агенцията Радослав Вутов заяви, че жалбата е неоснователна, тъй като липсва документ, с който да се докаже, че дружеството е собственик на сградите. Адвокатът на фирмата Генчо Гатев посочи, че обектът е в експлоатация от 1985 година, което е удостоверено с протокол. След приватизация и деактуване на държавната собственост от областен управител, дружеството е собственик на предприятието от 1992 година. Назначената експертиза ще провери в кои помещения се обезвреждат различните категории отпадъци и има ли помещения, които не са въведени в експлоатация. Според адвокат Гатев, дружеството няма никакви нарушения.
"Целият въпрос има предистория. През последните 4 години Агенцията по безопасност на храните и Министерството на земеделието определено се опитват да спрат дейността на екарисажа, за да обслужат частни интереси на собствените си инсинератори. Показателно е, че за последните 4 години министерството не е платило над 5 млн. лв. на екарисажа, с което се опитва да го постави в невъзможност да работи. На следващо място. Законът за ветеринарно-медицинската дейност и европейските регламенти са категорични - обезвреждането става в екарисажи, а само при необходимост отпадъците могат да бъдат унищожавани в така наречените инсинератори. Това изключение Министерството на земеделието и Агенцията по храните го превръщат в правило и никой не се интересува за обгазяване на населението и миризмите. Да не говорим за контрол", посочи адвокат Гатев.
Главният юрисконсулт на Агенцията по храните Радослав Вутов отказа коментар. Ново заседание по делото е насрочено за 27 юни.
Радио Шумен припомня, че работещите в екарисажа протестираха срещу последната заповед на Областната дирекция по безопасност на храните, с която се забраняват някои дейности.ВИЖТЕ ОЩЕ

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в тържествата във Велики Преслав

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи във Велики Преслав голямата общинска награда „Златен век” за принос към образованието, културата, спорта и обществения живот. Носител на престижното отличие е Валя Янкова - ръководител на групи за фолклорно пеене към читалище „Развитие” в града. Учителката Ралица Андреева от средно училище „Черноризец..

публикувано на 24.05.18 в 07:49

24 май - шествия, награди и концерти

Шумен отбелязва 24 май с празнично шествие, което тръгва от 10 ч. от пл. „Кристал“. Ще се включат деца, ученици, учители и дейци на просветата и културата, След преминаването по бул. „Славянски“ на откритата сцена на пл. „Освобождение“ ще започне концерт под мотото „Младите хора на Шумен“. От 11 ч. ще бъдат връчени наградите на Шумен в системата на..

публикувано на 24.05.18 в 07:41

„Алкомет" с участие в конференцията „Шумът на парите“

На 22 май стартира деветото издание на двудневната специализирана финансова конференция „Шумът на парите“. Форумът се проведе в София. Изпълнителният директор на „Алкомет“ АД Хюсеин Йорюджю все участие във втория панел на форума „Двигатели на растежа“. „Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий създаде..

публикувано на 23.05.18 в 17:32

Издирва се!

МВР - Шумен издирва по молба на близките му Осман Хикмет Осман на 28 години от Шумен. Тази сутрин мъжът е напуснал дома на дядо си в село Хитрино и оттогава е в неизвестност. Бил е облечен с тениска с къс ръкав в жълто-бял цвят, тънко синьо яке, обут с черно долнище на анцуг, носил е сиви обувки. Мъжът е среден на ръст, с кафяви очи, продълговато лице,..

публикувано на 23.05.18 в 16:58

Наградиха шуменските отличници

Тринайсет изявени зрелостници от Шумен получиха днес отличия от кмета на града на тържествена церемония в Комплекс „Създатели на българската държава“. Точно под композиция със светите братя Кирил и Методий им бяха връчени медал с лента в цветовете на знамето на Шумен и диплом за отличен успех и високи постижения през целия курс на..

публикувано на 23.05.18 в 16:45

Засилени мерки заради баловете

Областната дирекция на МВР в Шумен въвежда засилени мерки за сигурност и опазване на обществения ред по време на предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви, свързани с 24 май. От утре в града започва специализирана полицейска операция. Ще бъде засилен контролът на пътното движение при организирано придвижване на абитуриенти. Полицейски служители..

публикувано на 23.05.18 в 16:40

Чиста вода до 2 години в Шумен?

Около 23 милиона лева е прогнозната стойност на Пречиствателната станция за питейни води, която ще бъде изградена в Шумен. Това каза за Радио Шумен управителят на ВиК - Шумен инж. Красимир Марков. Първите обществени поръчки ще бъдат обявени веднага след сключване на договора за финансиране. "След изграждането на пречиствателната станция, показателят..

публикувано на 23.05.18 в 15:34