Акад. Георги Марков представя „Българското крушение 1913“

Книгата си „Българското крушение 1913“ представя днес в Тутракан и Русе историкът акад. Георги Марков. В изданието ученият коментира фактите около избухването на Втората балканска война и поуките от нея. С русенската публика акад. Марков ще се срещне от 13.30 ч. в Русенския университет. По думите му, събитията от преди 105 години са в резултат от една погрешна външна политика, когато България е поставена в международна изолация срещу всички свои съседи.

Срещата на акад. Георги Марков в Тутракан започва от 17.30 ч. А повод за неговото гостуване е 25-тата годишнина на Историческия музей в дунавския град.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Премиера на "Коя гад изяде кашкавала"

Русенският театър отново ще изкуши публиката с провокативно ново заглавие в афиша си. „Коя гад изяде кашкавала“ е дело на режисьора Теди Москов, който не за първи път работи успешно с Драматичен театър „Сава Огнянов“, след като миналата година постави на сцена там и „Редки тъпанари“. В спектакъла „Коя гад изяде кашкавала“ участват Мая Новоселска,..

публикувано на 16.10.18 в 15:57

IX издание на Фестивала "Златното око"

Деветото издание на Фестивала за операторско майсторство "Златното око" започва на 18.10.2018 г. в Попово. Тридневна програма ще представи на зрителите български и чужди филми. Форумът има конкурсен характер и е посветен на големия български оператор Димо Коларов.  Официалното откриване е от 18 часа на 18.10.2018 г., преди това ще има церемония по..

публикувано на 16.10.18 в 11:58

Фотоизложба на арх. Пеньо Гяуров

Фотоизложба на архитект Пеньо Гяуров ще бъде открита от 18 ч. днес в художествената галерия "Проф. Никола Маринов" в Търговище. Той е роден в Шумен, а детството му преминава в Търговище. Редица негови архитектурни проекти освен в столицата, са реализирани в Североизточна България. Става дума за два квартала в Разград, централната градска част на..

публикувано на 16.10.18 в 11:50

Българска рапсодия

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри първото културно-информационно събитие, посветено на 75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. То беше организирано от НЧ “Съзнание 1891“ - Исперих и Областната администрация в Разград със съдействието на средните училища в Исперих. Събитието се провежда в рамките на..

публикувано на 15.10.18 в 15:59

Още за спасяването на българските евреи

Днес започват инициативи за отбелязване на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Поредица от културно-информационни събития, са организирани със съдействието на Областна администрация в Разград. Включени са кратка презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората..

публикувано на 15.10.18 в 12:49

Изложба за спасението на българските евреи

Документалната изложба „Спасението“ на Регионален исторически музей, посветена на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, ще гостува в пет читалища в региона през следваща седмица. Инициативата се осъществява от Областната администрация в Шумен със съдействието на Регионалния исторически музей. Тя ще бъде реализирана в изпълнение на..

публикувано на 12.10.18 в 16:46

Юбилей на Стефани Лечева на сцената

Със спектакъла „Ще ти разкажа за Америка”  шуменският театър ще отбележи на 15.10.2018 г. юбилея на актрисата Стефани Лечева, която отбелязва  60 навършени години. 35 от тях са отдадени на сцената. Стефани Лечева е завършила през 1991 г.  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специалност Актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева. В творческата й..

публикувано на 12.10.18 в 14:41