Защитават детското здраве

Българският имунизационен календар няма съществени разлики с имунизационните календари на големите западни държави, смята главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. В Силистра той направи презентация на тема "Ваксини и имунизации - ефективният начин да предпазим децата от заразни заболявания и техните усложнения".

През последните 10 години държавата въведе всички препарати, които се ползват в света, допълни д-р Кунчев. Търсят се възможности за създаване на система за реимбурсация на грипната ваксина за възрастни и за въвеждането на варицелна ваксина. Въпреки че болестта протича леко, заболеваемостта е висока. През миналата година са регистрирани 25 007 случая.

Според д-р Ангел Кунчев оформени са две групи, при които има проблеми с имунизацията. Първата група са роми, които работят в чужбина и нямат здравни осигуровки. Друга група са антиваксинално настроени родители и техни организации. Д-р Ангел Кунчев заяви, че при над 2.2 милиона имунизации и реимунизации годишно в България през миналата година са получени само 61 официални сигнали за нежелани реакции.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Общинска сесия в Главиница

Общинските съветници в Главиница ще заседават днес. Те ще разгледат предложението за приемане на уточнения план и отчет за изпълнението на бюджета на общината за 2017 г. и уточнения план и изпълнение на план-сметката и размера на такса „Битови отпадъци” за миналата година. Формирането и дофинансирането на маломерни самостоятелни и слети паралелки и..

публикувано на 15.08.18 в 11:26

Благотворителен концерт за онкоболна жена

"Вървим към доброто по пътя на надеждата" е благотворителната  инициатива, която днес - 15 август, ще се проведе в Дулово. Тя е в подкрепа на онкоболната Еленка Стоянова от Силистра, майка на три деца. Организатори на благотворителната кампания са младежите на Дулово. Проявите ще започнат в 10 ч. с работилнички за малки и големи. „Всеки ще може да..

публикувано на 15.08.18 в 09:55

Обновяват улица "Симеон Велики" в Силистра

Първа копка по проект за рехабилитация на улица „Симеон Велики“ ще бъде направена от 10 часа днес в Силистра. Той се изпълнява по Оперативната програма "Региони в растеж". Проектът обхваща улица „Симеон Велики“ от кръстовището на булевард „Македония“ до кръстовището с улица „София“, паркинга на улица „Шар планина“ до входа на Общинския пазар и..

публикувано на 15.08.18 в 08:20

Администрацията в Тутракан с нова придобивка

Нов електромобил има вече общинската администрация в Тутракан. Той е първият по рода си в Силистренска област. Автомобилът е снабден със специална зарядна колонка, която е разположена срещу сградата на общинската администрация. "Фирмата-производител ни предложи голяма отстъпка, а закупуването на колонката стана с решение на Общинския съвет от май”, каза..

публикувано на 14.08.18 в 11:11

Ентусиасти ще преплуват Дунав

Традиционното преплуване на река Дунав ще бъде в събота, 18 август, съобщават от Община Силистра. Записването ще започне в 9 ч., а стартът ще бъде даден час по-късно в базата на Дунавския клуб. Могат да се включат хора от всички възрасти, като желаещите да участват задължително преминават медицински преглед и предварителен инструктаж. Всички ще..

публикувано на 13.08.18 в 13:21

Наръчник срещу домашното насилие

Наръчник срещу домашното насилие ще отпечатат от Женското сдружение „Екатерина Каравелова“ в Силистра. "Изданието е предназначено за деца от 7 до 10 години и ще бъде разпространено в силистренските училища в началото на новата учебна година. Наръчникът ще бъде изработен в мини вариант. Съвсем накратко и визуализирано на снимки. На децата ще бъде..

публикувано на 09.08.18 в 16:51

Състезание събира атлети в Сребърна

Състезанието Srebarna Trail Run ще се проведе на 7 октомври в резервата Сребърна. Проявата се организира от Клуба по бегови спортове в Русе с подкрепата на РИОСВ – Русе. Надпреварата се посвещава на 70-годишнината от обявяване на Сребърна за защитена територия, както и присъединяването й към мрежата на биосферните паркове на UNESCO. Трасетата са с дължина..

публикувано на 09.08.18 в 16:27