Защитават детското здраве

Българският имунизационен календар няма съществени разлики с имунизационните календари на големите западни държави, смята главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. В Силистра той направи презентация на тема "Ваксини и имунизации - ефективният начин да предпазим децата от заразни заболявания и техните усложнения".

През последните 10 години държавата въведе всички препарати, които се ползват в света, допълни д-р Кунчев. Търсят се възможности за създаване на система за реимбурсация на грипната ваксина за възрастни и за въвеждането на варицелна ваксина. Въпреки че болестта протича леко, заболеваемостта е висока. През миналата година са регистрирани 25 007 случая.

Според д-р Ангел Кунчев оформени са две групи, при които има проблеми с имунизацията. Първата група са роми, които работят в чужбина и нямат здравни осигуровки. Друга група са антиваксинално настроени родители и техни организации. Д-р Ангел Кунчев заяви, че при над 2.2 милиона имунизации и реимунизации годишно в България през миналата година са получени само 61 официални сигнали за нежелани реакции.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Възрастна жена загина на пътя

80-годишна жена е починала, след като била блъсната на пешеходна пътека в Силистра, информират днес от полицията. Инцидентът станал на 17 януари по улица „Добрич“. Възрастната пресичала, когато била ударена от лек автомобил „Тойота“, управляван от 61-годишен мъж. Алкохолната проба на водача е отрицателна. Причините се изясняват, образувано е..

публикувано на 21.01.19 в 10:00

Улеснение за читателите в Силистра

Регионалната библиотека „Партений Павлович“ в Силистра е първата у нас, която въведе т.нар. жанрови определители. Специалните стикери, които се поставят върху книгите, са взаимствани от холандския опит на обществените библиотеки там. Според Даниела Недялкова, директор на културния институт, тази практика е възприета в много европейски държави, и..

публикувано на 19.01.19 в 09:40

Баба Надежда чукна 102 лета

102-и рожден ден празнува дуловчанката Надежда Петкова. С поздравителен адрес, букет и финансов подарък кметът на общината д-р Юксел Ахмед заедно със заместник-кмета Доротея Тотева, близки и познати поздравиха баба Надежда. С чувство за хумор баба Надя изпя за гостите си няколко песни и заръча: „Да не забравите да дойдете! Ще ви чакам и догодина!“..

публикувано на 18.01.19 в 16:11

Заловиха две коли с крадени дърва

Двама са заловени да превозват дърва с неясен произход, съобщиха от полицията в Силистра. Вчера около 16.30 ч. в района на село Зафирово полицейски автопатрул засякъл товарен автомобил, превозващ 3.6 пространствени кубически метра дърва за огрев, за които 35-годишният водач не притежавал редовно писмено позволително. Два часа по-късно по ул...

публикувано на 18.01.19 в 11:06

Повече пари за образование

Над 14.1 млн. лева е макрорамката на проектобюджета на община Тутракан за 2019 година. Днес се проведе публичното обсъждане на финансовия документ. Заложените средства за държавните дейности са 7 585 960 лв., а за местните - 5 951 439 лв. Прогнозната рамка на бюджета за тази година надхвърля с почти 2 милиона лева миналогодишната, като..

публикувано на 17.01.19 в 16:21

Общинският съвет се отчита

198 докладни записки са разглеждани през 2018 година в Общинския съвет в Силистра, съобщи неговият председател д-р Мария Димитрова. По думите й, един от най-тежките проблеми пред местния законодателен орган е свързан с обжалванията на взети решения. "Основно нашите наредби, които се обжалват, е заради това, че преди 2007 г. е нямало изискване..

публикувано на 17.01.19 в 12:34

Откриха тялото на издирван мъж

На 16 януари в района на Орехова гора е открит трупът на обявения за издирване 81-годишен мъж от село Калипетрово, съобщиха от силистренската полиция. При извършения първоначален оглед не са установени данни за насилствена смърт. Назначена е аутопсия, разследването на случая продължава. Радио Шумен припомня, че 81-годишният Вълю Бонев Вълев от..

публикувано на 17.01.19 в 11:32