Наградиха чуждестранни студенти

Снимка: ruse.bg
36 чуждестранни студенти от Русенския университет получиха награди за много добър и отличен успех днес. Пълният отличник сред тях е четвъртокурсничката от специалност „Промишлен дизайн“ Валентина Балтаджи от Молдова. Студентите, които за първа година са в страната ни и учат български език, получиха грамоти.
14 магистри от Филиала в Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев“ също получиха днес своите дипломи. Преди церемонията се проведе и Студентска научна сесия. На нея бяха представени 18 доклада за изследователската и научната дейност на висшето училище.ВИЖТЕ ОЩЕ

Вдигат паметник на Ботев в Русе

Областният управител на Русе Галин Григоров се срещна с Боян Ботйов, правнук на поета и революционер Христо Ботев и председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов“. Двамата обсъдиха идеята за изграждане на паметник на Христо Ботев в крайдунавския град. Фондацията е единствената неправителствена организация, която работи за запазване на..

публикувано на 16.01.19 в 17:21

Русе пред грипна епидемия

Русе от днес е в предепидемична обстановка. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. Данните, получени от общопрактикуващите лекари за миналата седмица, показват, че заболеваемостта в региона е 129.05 болни на 10 000 души. Специалистите препоръчват да се ограничават контактите с болни, да се носят маски и..

публикувано на 16.01.19 в 17:17

Карта за ред и сигурност в Ценово

Работна карта за обществен ред и сигурност на община Ценово ще влезе в сила от средата на март. Според документа, местната власт и органите на реда ще се борят заедно срещу престъпността в населените места. Работната карта беше представена на извънредно заседание на Общинската комисия по обществен ред и сигурност. Повод за тясното взаимодействие между..

публикувано на 16.01.19 в 16:00

Тестове за грип

Микробиологична лаборатория към Университетската болница „Канев“ в Русе разполага с тестове за бърза диагностика на грипни вируси тип А и В. За това съобщават от здравното заведение. Тестът се използва за откриване на грипния вирус в секрет от горните дихателни пътища и е един от най-често използваните методи за диагностициране на тази инфекция,..

публикувано на 16.01.19 в 14:55

Тестват сирените в Русе

Тестове на сиренните системи ще се проведат днес в Русе. Ще бъдат изпробвани акустичните сигнали и гласовите съобщения на съоръженията. Техническата проверка е във връзка с реализацията на проект за изграждане на Локална автоматизирана система за оповестяване в складово стопанство за дизелово гориво и втечнен газ пропан-бутан на русенската фирма..

публикувано на 16.01.19 в 09:03

Виртуални музеи

Колектив на Русенския университет започва работа по проекта „Реални, интерактивни и виртуални среди за музеите в трансграничния регион на долното течение на река Дунав между Румъния и България“. Той е по програмата „Интерpег V-A Румъния - България” и е финансиран с близо 480 000 евро от Европейския фонд за регионално развитие. Висшето училище в..

публикувано на 15.01.19 в 16:59

80 души се потрошиха на леда

Близо 80 души в Русе са потърсили лекарска помощ, след като тази сутрин са излезли от домовете си и са се озовали на заледените улици. В двете русенски болници - частната "Медика" и държавната "Канев" близо 80 човека са приети със счупвания, охлузвания и травми вследствие на заледените улици. Снегът, който заваля рано тази сутрин, покри хлъзгавите..

публикувано на 15.01.19 в 15:11