Матурата по български език - на 21 май

Снимка: БГНЕС
Зрелостниците, които ще се явяват на матура този месец трябва днес да получат служебна бележка за допускане до изпита. Документът се издава от училището, в което е подадено заявлението за полагане на държавен зрелостен изпит.
Матурата по български език и литература е в понеделник - 21 май, като общо 2716 зрелостници от областите Разград, Търговище и Силистра са заявили желание да решават теста.
Втората задължителна матура е на 23 май, заявка за него са дали 2630 зрелостници от трите области. Най-предпочитан предмет за втората задължителна матура е биологията.
Тази година повече зрелостници от професионалните гимназии са избрали оценката от държавния изпит по професия да им бъде зачетена като оценка от втората матура. Този избор са направили 229 ученици от Силистренска област, 207 от Търговищко и 83 ученици от Разградска област. Държавните изпити по теория на професията ще се проведат на 6 юни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Челен удар на магистралата

Един човек e пострадал при катастрофа на магистрала „Хемус". Ударили са се товарен автомобил с ремарке и микробус с платформа, на която е имало качени 2 автомобила. Инцидентът е станал след 10:00 ч. тази сутрин край Девня - на мястото, където започват ремонтните дейности и движението става двупосочно. Магистралата от пътен възел Девня до пътен..

публикувано на 19.08.19 в 12:12

Предизборни консултации

Днес започнаха консултациите за определяне състава на ОИК за местните избори през октомври 2019. В Шумен те се провеждат в зала 203 на Общината. Поканени са парламентарно представените партии в 44-тото Народно събрание, партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент от Република България, и партиите и коалициите, които..

публикувано на 19.08.19 в 10:10

Бързи тестове за ХИВ

Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ организира РЗИ - Шумен от днес. Те са част от четвъртия етап на Националната АНТИСПИН кампания. Лабораторията на здравната инспекция ще приеме всеки, който иска да провери здравния си статус до 30 август. РЗИ – Търговище организира различни инициативи в рамките на ка мпанията до 15 септември. В лабораторията на..

публикувано на 19.08.19 в 09:40

Адреси без ток

Поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 16:30 ч. до 17:00 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на гр. Кубрат - улиците: "Ив. Вазов", "Ст. Караджа", "Козлодуй", "Хан Крум", "Тракия", "Владая", "Люлин", "Родопи"; част от улиците "Цар Освободители" и "Витоша". От..

публикувано на 19.08.19 в 08:10

Слънчев и горещ 19 август

Днес времето ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в следобедните часове по брега на морето до умерен вятър от изток – североизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса, за Шумен – около 31. По крайбрежието температурите ще са от 26 до 29 градуса. Предимно слънчево ще е времето през повечето дни от седмицата...

публикувано на 19.08.19 в 07:45

200 лв. за първокласник?

Най-малко 200 лв. струва подготовката на един първокласник в България. Тя включва тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша и други ученически принадлежности, които ще ни излязат между 40 и 60 лева, като в тази цена не влиза несесер и раница. За тях ще трябва да добавим между 90 и 110 лева. Това изчисли Ирина Бояджиева, която работи..

публикувано на 17.08.19 в 13:43

Облачно и ветровито

Днес ще има разкъсана облачност, намаляваща и до слънчево време. По-значителни увеличения на облачността очакваме за Югоизточна България и там е възможно да превали краткотраен дъжд. Вятърът ще е слаб, временно до умерен, от север. Максималните температури се очаква да бъдат само с 1 – 2 градуса по-високи от вчера, около 26 и 28 градуса. За района на..

публикувано на 17.08.19 в 07:30