24 май - шествия, награди и концерти

Снимка: БГНЕС

Шумен отбелязва 24 май с празнично шествие, което тръгва от 10 ч. от пл. „Кристал“. Ще се включат деца, ученици, учители и дейци на просветата и културата, След преминаването по бул. „Славянски“ на откритата сцена на пл. „Освобождение“ ще започне концерт под мотото „Младите хора на Шумен“. От 11 ч. ще бъдат връчени наградите на Шумен в системата на образованието и науката. След церемонията ще започне спектакълът „Споменът за утре“ на трупата на Нешка Робева.

Временно ще се спре движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в Шумен от Паметника на съветската армия до ул. „Адам Мицкевич“ от 08.00 до 12.00 часа, както и по улиците „Карел Шкорпил“ и „Адам Мицкевич“, а също в района на пл. „Кристал“ – по улиците „Панайот Волов“ и „Климент Охридски“.

Тържествата в Разград започват от 10 Ч. на Площад „Възраждане“. Празнична програма ще представи Природо-математическа гимназия „акад. Никола Обрешков”. Ще бъдат връчени наградите „Никола Икономов“, „Златен Пегас”, „Студент на годината“, „Отличник на випуска”, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на св. Седмочисленици . Празничното шествие ще премине до пл. „Момина чешма“, където от 11.30 ч. ще бъде изнесен концерт. От 12:30 часа в Художествена галерия „Проф. Илия Петров ще бъдат връчени наградите „Деятел на културата 2018“, „Директор на годината 2018“ и „Учител на годината 2018“

С празнично шествие на около 3000 ученици, педагогически и културни дейци ще бъде отбелязан 24 май в Силистра. Началото е от 10 ч. на площад „Свобода.

В Търговище също ще има шествие от 10.30 часа. Маршрутът е от I ОУ „Христо Ботев” до площад „Независимост”. Тържествата ще завършат с дефиле на абитуриентите. Зрелостниците ще минат по 8-метрова червена пътека, специално закупена от Общината. Началото е от 18.30 на площад „Свобода“.

От 10:30 ч. традиционното празнично шествие на ученици ще премине по Главната улица на Русе, до площада пред Общината, където от 11 ч. ще се състои концертът на деца и състави от Общинския детски комплекс. Кулминацията в празничния ден е тържествената церемония-концерт в Доходното здание от 12:30 ч., на която ще връчат ежегодните Награди „Русе“ за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката, както и приза „Студент на годината“. За втора поредна година ще бъде връчена и награда „Млад творец“ в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови, която се осигурява от тяхното семейство.

В празничния четвъртък 10-те общински училища и Професионалната гимназия в Дулово ще проведат своите тържества от 9 ч., а от 10 ч. ученици и учители ще се включат в празничното шествие. Пред сградата на общината всички ще бъдат приветствани от кмета д-р Юксел Ахмед. Специално внимание ще има към зрелостниците от Випуск -2018-та, които тази година са 167, от тях 27 са отличници.

От 9 ч. ще започнат тържествата и във всички училища на община Тутракан. От 19 ч. от Обредния дом по ул. "Трансмариска" ще премине шествието на зрелостниците, което ще завърши с празничен коктейл, който дава за тях кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов
В Исперих празничното шествие започва от 10.30 ч. от парк "Владимир Друмев" и ще продължи до читалище "Съзнание".
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мадара без вода утре

Водоподаването в село Мадара ще бъде спряно утре - 19 септември, от 9 до 13 ч. Това съобщиха от ВиК - Шумен. Причината е извършване на планирана реконструкция на водомерен възел в с.Мадара.

публикувано на 18.09.19 в 14:20

Нови социални центрове в Лозево

Две къщи за по 15 души ще бъдат изградени в Лозево по проект „Центрове за грижа за лица с умствена изостаналост“, представен днес в Община Шумен. В тях ще бъдат настанени мъже с умствена изостаналост. По същия проект се предвиждат още 2 аналогични центъра в Шуменска област - в село Имренчево и в Нови пазар. Хората с психични заболявания поетапно..

публикувано на 18.09.19 в 12:55

Пътни полицаи - в детската градина

На специално изградена площадка по пътна безопасност възпитаници на ДГ “Дружба“ пресъздадоха реални ситуации от пътното движение. В пресъздадената реална ситуация служители на сектор „Пътна полиция“ към областната дирекция следиха дали децата допускат грешки. Оказа се, че безупречно познават сигналите на светофара, знаят къде имат право да..

публикувано на 18.09.19 в 12:14

Млада жена скочи от шестия етаж

25-годишна жена се хвърли от шестия етаж на жилищен блок на ул. "Васил Друмев" в Шумен. Произшествието е станало около 10 ч. тази сутрин. Жената е паднала от голямата височина върху циментова площадка пред блока, разказаха очевидци. "Чух един трясък. След една минута започна да се чува мъжки глас: "Помощ! Помощ!". Видях мъжа на колене. Помислих, че..

обновено на 18.09.19 в 11:07

Бебе оцеля при катастрофа

29-годишна жена е пострадала след пътен инцидент в Шумен. Произшествието станало около 10 ч. вчера на кръстовище, образувано от бул.“Плиска“ и ул.“Станционна“. Водач на лек автомобил Фолксваген „Пасат“ с чужди регистрационни табели не пропуснал движещия се по път с предимство водач на Фолксваген „Поло“ с шуменска регистрация и се ударили. В..

публикувано на 18.09.19 в 09:41

ГЕРБ с нови кметове в Шуменско

Юлия Вълчева Добрева – Петрова, е номинирана от ГЕРБ за кандидат-кмет на Община Каспичан. Това съобщи областният координатор на партията Любомир Христов. Досега два мандата поста заемаше Милена Недева. Юлияна Добрева е помощник-нотариус в Нови пазар, завършила е право в Техническия университет на Варна. И в Нови пазар ГЕРБ издига кандидат, различен от..

публикувано на 18.09.19 в 08:40
Велики Преслав

Последна общинска сесия

Общинските съветници във Велики Преслав приеха единодушно докладите на кметовете на кметства за извършеното от тях през последните 8 месеца и за проблемите, които остават нерешени. Сред тях са подмяна на водопроводи в Кочово и Миланово, укрепване на общински сгради и спешно почистване на речните корита, минаващи през селата Драгоево и Хан Крум. За..

публикувано на 17.09.19 в 16:53