Общинският съвет спасява МБАЛ-Шумен

Шуменската болница е заплашена от промяна в статута заради липсата на специалисти. Това алармираха общински съветници по време на днешната сесия. Според съветника от БСП Иван Йонков, опасността идва от предстоящото пенсиониране на рентгенолог. От общинската администрация обясниха, че са водени разговори със специалисти от съседни общини и области, но там също има недостиг. Кметът Любомир Христов обяви, че Шумен ще има рентгенология.

"Провел съм среща с част от лекарите. Утре в 12.30 ч. съм поканил всички рентгенолози, които работят на територията на Община Шумен - КОЦ, болницата, поликлиниката, за да обсъдим важни въпроси. Всички да бъдат спокойни, Шумен ще има рентгенология", посочи той.

По повод предстоящото Общо събрание на болницата съветниците упълномощиха представителя на Общината да гласува за приемането на финансовите отчети на лечебното заведение и за утвърждаването на избора на ново ръководство. По точката за промяна в капитала на болницата общинският представител ще гласува "за", само ако има увеличение.

Скандал предизвика питането на общинския съветник от БСП Веселин Пенчев. То е свързано с новия директор на болницата д-р Димитър Костов, който все още е и директор на ДКЦ1,  а това противоречи на общинските разпоредби. Кметът Христов увери, че законът ще бъде спазен след вписването на д-р Костов като директор в Търговския регистър.

За пореден път общинските съветници отложиха приемането на Правилника за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Избрана беше работна група от експерти, които да прецизират документа до 20 юни. 

Отложено бе и гледането на Наредбата за ползване на спортни имоти и подпомагане на спортните клубове. Предстои обсъждане сред клубовете и обществеността на новите условия.

Отложено бе и решението за предоставяне на терен от бившия тежки полк, за изграждане на спортен комплекс.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дърва за огрев

За отопление с дърва, малко над 19 хил. домакинства са подали заявления към териториалните поделения на Североизточното държавно предприятие. Те са поискали около 160 хил. кубически метра дърва за огрев. Над 12 хил. семейства вече са получили заявените количества, като за да удовлетворят нуждите им, стопанствата са добили около 108 хил. кубически метра..

публикувано на 17.08.19 в 09:17

Урок в музея

Горските педагози от Природен парк „Шуменско плато“ и Североизточното държавно предприятие гостуваха с открит урок в къща “Авшарян“ в Шумен. Децата разгледаха експозицията "Градски бит - края на XIX - 30-те години на XX век" и научиха повече за живота на старите шуменци и се запознаха с предмети от бита им. След това момичетата и момчетата влязоха..

публикувано на 16.08.19 в 15:40

Приемат молби за асистенти

Община Шумен започва приема на заявления за ползване на лична помощ за хора с увреждания от понеделник - 19 август.  Заявлението се подава по образец лично или чрез упълномощено лице до кмета на общината по настоящ адрес. Желаещите да ползват услугата могат да изберат асистент, който да ги обслужва. В случай, че не го направят, от Общината ще..

публикувано на 16.08.19 в 15:27

Цяла улица на протест за газ

Живеещите на улица „Георги Раковски“ в Шумен излязоха днес на протест. Те настояват да се даде възможност районът да бъде газифициран. Двайсетина живеещи на “Георги Раковски“, подкрепени от хора от съседни улици, излязоха с плакати „Искаме газ“, „Искаме чист въздух“, „Благоустрояване“,„Общината - майка или мащеха?“. В продължение на половин час..

публикувано на 16.08.19 в 13:36

И учителите се учат

Нова наредба регламентира професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти в училищното и предучилищното образование. Според нея, учителите са длъжни да повишават непрекъснато своята квалификация, за което ще преминават атестация на всеки 4 години. За целта, по бюджетите на училищата са осигурени средства, които..

публикувано на 16.08.19 в 11:19

Ралито си отива?

Рали „Стари столици” догодина може да се проведе на територията на друга община, обяви директорът на състезанието Савко Панайотов. Това е възможна последица от проваленото юбилейно издание на шуменското състезание. Досегашният организатор на ралито Автомобилен спортен клуб „Стари столици“ членува във федерация, която от тази година е с отнет лиценз и..

публикувано на 16.08.19 в 08:50

Възкресиха Томбул джамия

След 4-годишен труд екип от реставратори върна великолепието на интериора на Томбул джамия в Шумен. Реконструкцията на молитвения дом, който е най-големият извън ислямския свят, започна преди 15 години. Тогава беше разкрита част от украсата на паметника и стартира изготвянето на цялостен проект за извършване на консервационно-реставрационните работи...

обновено на 16.08.19 в 08:37