Да си кмет на трима

Да си кметски наместник на трима жители, включително съпруга ти. Това е част от житейската история днес на 42-годишната Милка Христова. За Любенци няма да откриете нищо в мрежата. Селището е на границата между Търговищка и Великотърновска област и отдавна е в категорията „призрачно село“. 

Милка Христова и съпругът й са избрали точно това село, връщайки се от чужбина и търсейки тихо и красиво кътче, в което да отгледат двете си деца.  Как се живее без съседи, край заключени порти и  буренясали дворове? Какво ги крепи днес в селище, в което часовникът е спрял?  А ако останат след време само двамата със съпруга си? Една история - за мнозина екзотична или като филм за оцеляващи - от разговора на Христина Димитрова с Милка Христова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Фасада на училище се рони

Фасадата на Средното училище „Никола Вапцаров“ в шуменското село Венец има спешна нужда от ремонт. Причината е, че извършеното преди близо 10 години саниране е некачествено. От общината са обещали средства за ремонт, но и към този момент пари за ремонт няма. Репортаж на Георги Софронов.

публикувано на 23.10.18 в 14:43

Пешеходните пътеки - все още мираж

Броени дни преди началото на зимния сезон на много места в Шумен пътната маркировка и пешеходните пътеки се оказват мираж. Това установи проверка на Радио Шумен. От своя страна пък липсата на „зебрите“ и на пътната маркировка в града създават допълнително предпоставки за ПТП-та. Кога пешеходните пътеки ще блеснат и кой трябва да следи за състоянието..

публикувано на 23.10.18 в 12:45

Слагайте зимните гуми!

Прогнозите на синоптиците за очакваното предстоящо застудяване на времето трябва да бъдат ясен знак, че собствениците на автомобили трябва да започнат да сменят летните си гуми със зимни. Макар че според Закона за движението по пътищата, от 15 ноември до 1 март всички автомобили у нас трябва да бъдат със зимни гуми. Колкото по-навреме сменим гумите на..

публикувано на 22.10.18 в 10:01

Водачите на камиони под прицел

Около 50 товарни автомобила и 5 автобуса са проверени от полицията от началото на седмицата досега в Шумен. Проверките са по линия на европейската програма ТИСПОЛ. Днес по обяд екипите на сектор “Пътна полиция“ и „Автомобилна администрация“ бяха в района на 7-ми километър до бензиностанцията. „Не са констатирани сериозни нарушения при проверките..

публикувано на 19.10.18 в 12:33

Европейски шанс за студентите

Шуменският университет ,,Епископ Константин Преславски“ организира информационни срещи със студенти, на които бяха обяснени подробности за програма „Еразъм+“, работата с партниращите университети и възможностите за студентска мобилност с цел обучение и практика. Срещаме ви с млади хора, които горещо се интересуват от възможностите на ,,Еразъм+“, с..

публикувано на 18.10.18 в 13:28

Шепа доктори се грижат за цял Шумен

56 години е средната възраст на лекарите в Шуменска област. През последните 20 години районната колегия  е намаляла с около  300 души и в момента членовете й са 528. Това стана ясно от данните, изнесени по повод Деня на българския лекар - 19 октомври. В Шуменска област има дефицит на лекари от всички специалности, каза председателят на Районната..

публикувано на 18.10.18 в 11:10

Виж ме!

Кои са най-честите причини за загуба на зрението в зряла възраст? Според Световната здравна организация, в 50% от случаите слепотата се дължи на дегенерация на макулата. 18% се причиняват от глаукома, около 16% от диабетна ретинопатия. Около 5% от хората губят зрението си от катаракта и около 4% - от заболявания на роговицата. Това обобщи за Радио..

публикувано на 17.10.18 в 14:18