Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът връща Бисер Петков

Бисер Петков
Снимка: БГНЕС

Бисер Петков остава министър на труда и социалната политика. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Измир, където е гост на церемонията за откриването на Трансанадолския газопровод, съобщи БНР.

"Тази сутрин реших Бисер Петков да остане социален министър", каза Борисов, цитиран от агенциите. Той допълни, че преди да потегли за Турция, наредил на министъра да остане и да си върши работата.

В понеделник от МС разпратиха прессъсобщение, че Бисер Петков е подал оставка по своя инициатива, след като информирал премиера в разговор, че не може да се справи с недоволството на протестиращите майки на деца с увреждания.

Той каза: „Не мога да се оправя. Трябват 300 милиона. Подавам си оставката!“. Щом това е министърът, който им харесва, щом казват, че дори не става въпрос за пари, отхвърлям оставката. Оставям го министър. Ще продължат ли палатковите лагери да стоят?“, запита Борисов.

Премиерът се изказа положително за работата на Петков и в същото време посочи продължаващите протести.

„Той се справя добре, но факт е, че в тази сфера има палатков след палатков лагер - не мога да го гледам това. При положение, че 2016 година толкова много повече пари от бюджета са дадени, значи нещо не им е добре организацията. Те казват: „Ние с него се разбираме!“. Добре, той остава. Сега довършете цялата работа – мирно, спокойно, по домовете си“,  заяви премиерът.

Като мотив за оставката си социалният министър Бисер Петков посочи именно невъзможността да овладее напрежението около проблемите на хората с увреждания.

По-рано днес обаче протестиращите родители призоваха Петков да бъде върнат на поста. 

През последните дни родители на деца с увреждания в няколко града в страната излязоха на протест срещу действащата социална политика. Основното искане на родителите е нов Закон за децата и лицата с увреждания в България.

Протестиращите настояват и за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и за създаване на електронен регистър.

Родителите издигнаха и палатков лагер пред парламента под наслов "Системата ги убива".

Борисов обаче гледал телевизия тази сутрин и установил, че протестиращите майки са недоволни от оставката, защото са постигнали разбирателство с Петков и техни представители участват в работната група, която изготвя проектозакона за личната помощ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново местим часовника

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 11:04

Оръжие срещу медик

78-годишен мъж от Шумен отправил закана за убийство към медик в шуменската болница, извадил срещу него и газов пистолет.  Случката е от вчерашния ден, когато малко след 10 часа шуменецът потърсил помощ в МБАЛ- Шумен. Недоволен от продължителното време за изчакване на медицински преглед, мъжът извадил оръжието и заплашил с него доктор в шуменската..

публикувано на 29.03.24 в 10:58
Снимката е илюстративна

Удар на пешеходна пътека

88-годишен мъж от Разград пострада, след като беше блъснат от лек автомобил на пешеходна пътека. Инцидентът станал около 20 часа в четвъртък на улица „Дунав“, съобщават от полицията.  „Мазда“, шофирана от 47-годишен разградчанин, блъснала възрастния мъж, който преминавал на пешеходна пътека. Пострадалият е откаран в МБАЛ-Разград и е настанен в..

публикувано на 29.03.24 в 10:09

Ограбиха пчелар

Неизвестни посегнаха на пчелин край Разград, в който нямало постоянно присъствие . 76-годишният собственик се ожалил в Районното управление в Разград, че не е ходил в имота, в местността Кованлъка, от месец и в четвъртък го заварил разбит. Липсвала центрофуга за вадене на мед, отмъкнати били магазини за кошери, както и 20 корпуса с хранилки и капаци..

публикувано на 29.03.24 в 10:04

В НОИ записват за санаториум

Започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт за 2024 година.  Право на парична помощ за профилактика и рехабилитация имат хора с платени осигуровки, за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени осигурителните вноски за шест..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Водата идва

Водопроводната система на Шумен вече се пълни. Това каза за Радио Шумен управителят на ВиК Иван Пушкаров.  Очаква се до 2 часа в голяма част от града да има вода, макар и с ниско налягане.  Отстраняването на голямата авария по водопровода е приключило около 2.30 часа тази сутрин.  Около 30 души са работили на терен, за да направят диги, а после и..

публикувано на 29.03.24 в 07:38
Снимката е илюстративна

Планово без ток

Неотложни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия ще са причина за спиране на тока и днес, на 25 март, в населени места от Североизточна България, съобщават от електроразпределителното дружество. В Търговищка област От  09:30 ч. до 17:00 ч.,  ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: част от с. Чеканци (ТП-1), общ...

публикувано на 29.03.24 в 05:40