Цените на горивата скочиха

Снимка: архив

Цените на горивата у нас отбелязаха традиционния си летен скок. Според експерти, това се дължи на два фактора – по-високо търсене и поскъпване на петрола. След няколко месечно прекъсване Шумен отново оглави националната класация за най-скъпи горива.

„Нормално е в различните райони да има различни цени на горивата“. Това коментира за Радио Шумен Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Той добави, че няма някакво сериозно изкривяване на пазара, а има различни фактори, които влияят върху ценообразуването. По думите му, ако приемем, че имаме почти идеална конкуренция на регионалните пазари, основно цените се влияят от факторите търсене и предлагане.

"Ако имате по-отдалечен район, който по-трудно се снабдява с горива, съответно цените на транспортните разходи и логистиката са по-високи. Така и цената на горивата става по-висока. Ако обаче в същото време имате насрещно сравнително високо търсене, съответните компании могат да компенсират тези по-високи разходи с малко по-ниски цени. По този начин с по-високите обороти те ще си обезпечат необходимите разходи за услуги", посочи Калоян Стайков.

Цените на горивата през лятото със сигурност ще се задържат високи, прогнозира още Калоян Стайков.ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП с все повече сигнали до прокуратурата

Увеличение на прокурорските актове за престъпления, свързани с наркотици и прекурсори през 2018 г., отчитат магистратите от региона на Апелативната прокуратура във Варна За целия регион, който обхваща шест окръжни и 20 районни прокуратури във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра, през миналата година са осъдени и санкционирани 5..

публикувано на 19.04.19 в 14:01

Къде спират тока на 19 април

Разград На 19.04.2019 от 9.00 ч. до 16.30 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Завет - Гимназия, ул. "Освобождение" от № 44 до № 52. Временни смущения в електрозахранването са възможни от 9.00 ч. до 16.30 ч. и в други райони на Завет...

публикувано на 19.04.19 в 06:34

Сутрин - слънце, след пладне - дъжд

Днес облачността ще е променлива, по-често значителна. Около и след обяд ще превали слаб, краткотраен дъжд. Сутринта ще духа слаб вятър от север-северозапад, който след пладне ще се обърне от изток. Ще остане хладно, с максимални температури между 12 и 17 градуса, за Шумен - 14. 

публикувано на 19.04.19 в 06:16

Колко партии ще участват в евровота

15 партии, 18 коалиции и 10 инициативни комитета са регистрирани до вчера за участие в евровота на 26 май. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той заяви, че е отхвърлена жалбата на Коалиция „За теб България“, а на друг инициативен комитет е отказана регистрация заради неточности в документацията. От..

публикувано на 18.04.19 в 14:05

10 пъти по-ниски такси

От 15 декември банките в България ще уеднаквят таксите по вътрешните и трансгранични преводи в евро. Това стана възможно, след като Европейският парламент прие промените, които засягат всички потребители на банкови услуги в страните членки на ЕС извън еврозоната. В България плащаме най-високите такси в целия Европейски съюз и тази законодателна..

публикувано на 17.04.19 в 13:51
Рапица

Пропаднали площи с рапица

Между 5 и 10 на сто от площите, засети с рапица в Поповско, са пропаднали на 100% заради сушата. Това заяви за Радио Шумен председателят на Съюза на зърнопроизводителите в поповския район Георги Георгиев. „Положението беше сериозно преди дъждовете в началото на април, като за последните 10 дни количеството дъжд е около 43 литра на квадратен метър“,..

публикувано на 17.04.19 в 11:43

Кокаин със спасителна жилетка

Досъдебно производство за контрабанда на наркотици в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, ръководи Окръжната прокуратура в Добрич, след като вчера   около 17 ч. следобед в морето пред плаж „Болата“ на Калиакра е изплувал пакет с наркотици, вързан към спасителна жилетка. Сакът, който съдържа 16 пакета – всеки с тегло 1.1..

публикувано на 17.04.19 в 09:50