Цените на горивата скочиха

Снимка: архив

Цените на горивата у нас отбелязаха традиционния си летен скок. Според експерти, това се дължи на два фактора – по-високо търсене и поскъпване на петрола. След няколко месечно прекъсване Шумен отново оглави националната класация за най-скъпи горива.

„Нормално е в различните райони да има различни цени на горивата“. Това коментира за Радио Шумен Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Той добави, че няма някакво сериозно изкривяване на пазара, а има различни фактори, които влияят върху ценообразуването. По думите му, ако приемем, че имаме почти идеална конкуренция на регионалните пазари, основно цените се влияят от факторите търсене и предлагане.

"Ако имате по-отдалечен район, който по-трудно се снабдява с горива, съответно цените на транспортните разходи и логистиката са по-високи. Така и цената на горивата става по-висока. Ако обаче в същото време имате насрещно сравнително високо търсене, съответните компании могат да компенсират тези по-високи разходи с малко по-ниски цени. По този начин с по-високите обороти те ще си обезпечат необходимите разходи за услуги", посочи Калоян Стайков.

Цените на горивата през лятото със сигурност ще се задържат високи, прогнозира още Калоян Стайков.ВИЖТЕ ОЩЕ

НАП запечата два китайски магазина

НАП - Варна запечатва за една седмица магазини за китайски стоки в Шумен и Русе, съобщиха днес от пресслужбата на агенцията в крайморския град. Нарушенията в обектите са засечени при проверки на инспекторите от фискален контрол, действащи на принципа "таен клиент". При контролната покупка в магазина за китайски стоки "HAPPY BUY" в Шумен на..

публикувано на 17.01.19 в 15:07

Конкурси за здравни медиатори

Здравен медиатор търси Община Силистра. Кандидатите за позицията трябва да имат средно образование, да принадлежат към местна уязвима етническа общност и да познават нейните здравни и социални проблеми. Подаването на документи е до 17 ч. на 15 февруари. Медиаторът подпомага хората при получаване на достъп до здравни услуги, посредничи между..

публикувано на 17.01.19 в 13:43

Празнуваме Антоновден

Православната църква почита паметта на Св. преп. Антоний Велики на 17 януари. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от..

публикувано на 17.01.19 в 09:11

Телефон 112 за хора с увреден слух

Очаква се до края на тази година да заработи мобилно приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение да подават сигнали на спешния телефон 112. Приложението ще може да се ползва от компютър, смартфон и таблет. Търси се вариант хората с увреден слух да го ползват и от стационарен телефон. Силвана Павлова от Съюза на глухите в България..

публикувано на 16.01.19 в 11:38

Грипна ваканция за детски градини

Част от детските градини в община Велики Преслав са в грипна ваканция от днес. Поради голяма заболеваемост детските заведения в селата Драгоево и Миланово са преустановили занятия със заповед на директорите. Чака се решение за детската градина в село Златар, а във Велики Преслав са сформирани дежурни групи. Единствено в село Троица няма болни деца и..

публикувано на 16.01.19 в 08:09

Ветровито с леко затопляне

Сутринта ще е студено с минимални температури между минус 6 и минус 1 градус. През деня ще има по-слабо изразен топъл фронт. Облачността от запад временно ще се увеличи. В Дунавската равнина и по Северното Черноморие вятърът от запад отново ще се усили с пориви до 15 м/сек. Максималните температури ще се повишат от 2 до 7 градуса.

публикувано на 16.01.19 в 06:19

Без ток на 16 януари

От 09:00 ч. до 16:00 ч., поради неотложни ремонти без ток ще са Мартен и Сливо поле. Изключвания ще има само за отделни клиенти с продължителност около 3 часа. От 13:00 ч. до 16:00 ч. профилактика със спиране на захранването ще има и в Търговище по ул. "Екзарх Йосиф“ и ул. "Георги Сава Раковски", а от от 09:00 ч. до 13:00 ч. - в района на "Ауто..

публикувано на 16.01.19 в 06:16