Цените на горивата скочиха

Снимка: архив

Цените на горивата у нас отбелязаха традиционния си летен скок. Според експерти, това се дължи на два фактора – по-високо търсене и поскъпване на петрола. След няколко месечно прекъсване Шумен отново оглави националната класация за най-скъпи горива.

„Нормално е в различните райони да има различни цени на горивата“. Това коментира за Радио Шумен Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Той добави, че няма някакво сериозно изкривяване на пазара, а има различни фактори, които влияят върху ценообразуването. По думите му, ако приемем, че имаме почти идеална конкуренция на регионалните пазари, основно цените се влияят от факторите търсене и предлагане.

"Ако имате по-отдалечен район, който по-трудно се снабдява с горива, съответно цените на транспортните разходи и логистиката са по-високи. Така и цената на горивата става по-висока. Ако обаче в същото време имате насрещно сравнително високо търсене, съответните компании могат да компенсират тези по-високи разходи с малко по-ниски цени. По този начин с по-високите обороти те ще си обезпечат необходимите разходи за услуги", посочи Калоян Стайков.

Цените на горивата през лятото със сигурност ще се задържат високи, прогнозира още Калоян Стайков.ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключи жътвата на рапица

Над 99 процента от площите засети с пшеница и ечемик в Шуменско са ожънати. Това съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“. Произведеното количество пшеница е 244 340 тона, а средният добив е 481 кг/дка. Пропадналите площи в областта са 1873 дка. Произведеното количество ечемик в Шуменско е 36 001 тона, а средния добив е 492 кг/ дка. На 100 % приключи..

публикувано на 14.08.18 в 17:03

Повишен е рискът от пожари

Рискът от горски пожари се повишава заради засушаването и очакваното през следващите десет дни повишение на температурите. За това предупреди инж. Красимир Христов от Държавното горско стопанство – Шумен. От началото на годината на територията на стопанството е възникнал само един пожар, който е угасен своевременно и опожарената територия е..

публикувано на 13.08.18 в 15:21

Промени в пенсионното осигуряване

Удовлетворяващи са промените в Кодекса за социалното осигуряване, които прие работната група, каза за Радио Шумен Даниела Петкова, член на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Освен предложението за три варианта за плащане на втора пенсия (втора пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на..

публикувано на 13.08.18 в 14:43

20 тежки катастрофи за денонощие

Две бързи производства срещу пияни шофьори са образувани през почивните дни в полицейските управления в Търговище и в Попово, съобщават от Областната дирекция на МВР. При полицейска проверка в Търговище е установено, че 25-годишен мъж от Омуртаг шофира след употреба на алкохол. Дрегерът е отчел 1,51 промила. Вчера сутринта полицейска проверка в Попово..

публикувано на 13.08.18 в 11:39

Няма опасност за живота на пострадалите на "Хемус"

Трите жени, които пострадаха при катастрофата, която стана тази сутрин на АМ „Хемус“ в района на пътен възел „Неофит Рилски”, са транспортирани от екип на Спешната медицинска помощ във Варненската многопрофилна болница за активно лечение „Света Анна”. По информация на Радио Шумен, няма опасност за живота на пострадалите. Както ви съобщихме,..

публикувано на 13.08.18 в 11:16

Трима ранени при катастрофа на "Хемус"

Движението по пътен възел „Неофит Рилски“ на АМ „Хемус“ в посока Варна временно се осъществява в едната лента заради пътнотранспортно произшествие, предуреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“. От там съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията на пътните полицаи. Ще припомня, че тази сутрин, на..

публикувано на 13.08.18 в 10:15

Деца садят цветя

Открит екоурок за разделното събиране и опазване на околната среда ще се проведе днес (на 13 август) в шуменската детска градина „Златната рибка“. Чрез игри децата ще научат повече за опазването на планетата, а в края на урока ще засадят цветна алея. Инициативата е част от кампанията „Да почистим България“, която шуменските екоинспектори започнаха на..

публикувано на 13.08.18 в 09:10