„От Радецки до Вола“ в русенската библиотека

Снимка: DUNAVMOST.com

Поетичният летопис „От Радецки до Вола“ на Христо Ганев ще бъде представен днес в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. За него авторът казва, че е историческо поетично повествование, в което са отразени част от освободителните борби на българския народ за свобода и независимост. В „кървавия“ летопис, както го нарича Христо Ганев, са отразени последните шест дни от живота на Христо Ботев. Проследява се пътят на предвожданата от него чета.

През 2008 г. съкратената част на поетичния летопис печели първа награда в Националния литературен конкурс „Идеите на Ботев в XXI в.“, организиран от читалище „Христо Ботев“ в Русе. Представянето на пълната версия на произведението е от 18.00 ч. в Галерия „Библиотека“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
смесен хор Родни звуци

Хор "Родни звуци" празнува

Два хорови концерта организира за 120-годишнината си шуменският Смесен хор „Родни звуци“. Музикалните събития са в петък и събота от 18:30 ч. в Голямата зала на Драматично кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Освен местните хорове „Родни звуци“ и „Бодра песен“, на шуменска сцена ще се изявят и хорови колективи от страната и от няколко съседни..

публикувано на 23.10.18 в 17:13

„Съзвездие 2018“ в Шумен

Шумен ще бъда домакин на Десетия Национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие 2018“. Надпреварата ще се проведе на 27 и 28 октомври в концертната зала на Младежкия дом, която ще е отворена за публика. Заявка за участие са направили над 50 певци от страната като около 20 са от вокалните школи в Шумен. Участниците са..

публикувано на 23.10.18 в 17:01

"Фортисимо в клас" в Шумен

Цигуларят Хари Ешкенази даде началото на тазгодишната програма „Фортисимо в клас“ в Шумен. Той се срещна с четвъртокласници от II Основно училище „Д-р Петър Берон“. В рамките на инициативата в един учебен час различни ученици имат шанс да срещнат виртуози от музикалната сцена и да се запознаят с основните инструменти в симфоничния оркестър. Общо..

публикувано на 23.10.18 в 12:59

Читалището празнува

145 години ще отбележи Народното читалище "Никола Вапцаров - 1873" в Тутракан. През годините то е неизменна част от местния културен живот, а днес е пред ново предизвикателство - да стане част от забързания съвременен живот, продължавайки да е врата към новото, към инфо рмираността и творчеството.Това е поводът за организираната поредица от..

публикувано на 23.10.18 в 10:55

Книга в галерията

Книгата „Хълмиста Добруджа“ на Момка Чумпилева ще бъде представена в силистренската Художествена галерия. Сборникът с 13 разказа последва издадените по-рано „Хълмиста равнина“ и трилогията „Прокудени“  за съдбата на българското население под румънска окупация. „Трагедията на героите от предишните ми книги този път отстъпва на бита, традициите и..

публикувано на 23.10.18 в 08:45
Държавна опера Русе

Операта търси спасителен пояс

Народни представители от групите на ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП се събраха днес на дискусия за финансирането на Операта в Русе. Причина за това обединение е дългът на културния институт към Министерството на културата, който е в размер на над 2 милиона лева. Основното искане на състава формулира директорът Иван Кюркчиев. "Искаме този дълг да..

публикувано на 22.10.18 в 16:39

The Lefties с първи албум

Шуменската група The Lefties издаде първия си албум с авторска музика "Skill Is to Expect a Suprise". В него са включени 14 авторски песни, записани за изключително кратко време в две музикални студиа - във Варна и Шумен. Групата се сформира през 2012 г. под името Nasty Kids, а през 2013 г. приема името, с което печели популярност с редица концерти и..

публикувано на 22.10.18 в 15:30